Romanul a aderat la Aqua Neamț – așadar la compania de apă ApaServ, că oricum nu avea de ales. Așa s-a întâmplat în întreaga țară. Nu mai contează condițiile, cert este că, oricum, acestea nu s-au respectat niciodată. Și nimeni nu a mișcat niciun deget. Nici măcar acum – când situația e gravă și știu cu toții că deznodământul este falimentul societății – nu se întâmplă nimic.
ApaServ este compania deținută de Consiliul Județean. Consiliul Județean este condus, acum cel puțin, de PSD. Dacă ar fi condus de PNL, ApaServ ar fi compania PNL. Și la fel dacă ar fi USR sau orice alt partid. Practic ApaServ este o vacă de muls. Acum o mulge PSD. PNL speră să câștige la anul Consiliul Județean. Deci și ApaServ.
La Roman, PNL a pasat problema ApaServ – adică lipsa investițiilor în rețele și, automat, lipsa apei -, acuzând conducerea CJ Neamț, deci PSD, sau punându-l pe viceprimarul USR Radu Samson „paznic” în ograda altuia. Cine spune că Romanul nu poate renunța la ApaServ în favoarea unui alt operator minte.
Multe comune iau apă de la ApaVital, deci se poate!
La un moment dat, aproape toate localitățile din județ au beneficiat de serviciile ApaServ. Ulterior, unele au plecat de la ApaServ. Cum? Simplu, ca la orice alt operator de servicii, de telefonie, de electricitate, de cablu etc. Ceri să pleci, ceilalți din Aqua Neamț (celelalte localități, prin consiliile locale) aprobă, plătești despăgubiri (în cazul în care există motive) către ApaServ și alegi un alt operator. Nu e nimic complicat. ApaServ nu deține rețelele de apă și canal de nicăieri, doar a primit dreptul să le utilizeze.
În 2022, Consiliul Local Roman, a aprobat retragerea comunei Poiana Teiului din ADI Aqua Neamț. Toți consilierii romașcani prezenți la ședință au fost de acord (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2022/10/235-HCL-2022-10-retragere-Poiana-Teiului-din-ADI-AQUA-ANONIMIZAT_compressed.pdf). În 2020, consilierii locali romașcani au aprobat retragerea din ADI Aqua Neamț a comunei Țibucani (https://primariaroman.ro/consiliu_local/hcl-nr-198-din-22-09-2020/). În 2016, s-a aprobat retragerea comunei Cordun (http://primariaroman.ro/wp-content/uploads/ConsLoc/HCL/2016/186_HCL_2016-08_retragere_Cordun_ADI_AQUA.pdf). Și exemplele pot continua.
Alte localități, chiar din jurul Romanului, care au plecat din timp de la ApaServ, sunt și beneficiare ale fondurilor europene. Comunele Tămășeni, Săbăoani, Doljești și Timișești sunt cel mai bun exemplu. Acestea beneficiază de serviciile ApaVital. În timp ce compania ApaServ a pierdut finanțarea de peste 311 milioane de euro, ApaVital a câștigat proiectul și dezvoltă infrastructura în multe localități, inclusiv în cele menționate anterior (https://www.apavital.ro/comunitate/semnare-contract-de-finantare-pentru-proiectul-regional-de-dezvoltare-a-infrastructurii-de-apa-si-apa-uzata-din-judetul-iasi-in-perioada-2014–2020). Pe POIM, ApaVital a obținut o finanțare nerambursabilă de 1,9 miliarde de lei (peste 38 de milioane de euro). Bani care vor fi investiți în dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată, deci pe conducte, acelea care sunt principala problemă la acest moment în multe localități.
Interesul poartă fesul!
Am arătat anterior că se poate pleca de la ApaServ. Și, totuși, romașcanii par să fie legați pe vecie de această companie care, subliniem, indiferent de cine a fost condusă, nu a investit în infrastructură. Doar a încasat bani de la romașcani. Și, acum, pierderile de pe rețele sunt de 70%. Nici nu mai contează cine plătește pierderile. Oricum compania nu are vreun plan să schimbe situația.
Revenim la partea politică, pentru că aici este buba. PSD, care conduce CJ Neamț și, prin urmare, și ApaServ, nu are niciun motiv să se lupte pentru a pleca. Nimeni nu-și taie craca de sub picioare. Plecarea unui oraș de mărimea Romanului din ApaServ duce, automat, la falimentul companiei.
Dacă PSD nu are niciun interes să plece, de ce nu se zbate conducerea Primăriei Roman, care e de la PNL? În octombrie anul trecut, Ziarul de Roman a acceptat invitația conducerii PNL (George Lazăr, președintele PNL Neamț, deputat PNL Laurențiu Leoreanu și primar PNL Leonard Achiriloaei) de a promova mesajul acesteia la adresa ApaServ (citiți articolul integral https://www.ziarulderoman.ro/apaserv-spune-ca-vom-avea-apa-dar-nimeni-nu-prea-mai-crede/). Cei trei erau total nemulțumiți. La zece luni după acel moment, tot nemulțumiți sunt. Nu s-a schimbat nimic. Ei nemulțumiți, noi fără apă.
Întrebați, la acel moment, despre trecerea la un alt operator – în condițiile în care, din 2020, Romanul face parte din ARSACIS (asociația regională unde operează ApaVital Iași) – responsabilii noștri au spus că s-au lovit de refuzul ApaServ de a desemna un expert care să spună ce bani trebuie să achităm companiei ApaServ pentru a rezilia contractul: „Demersurile s-au blocat, având în vedere decizia companiei de a nu agrea un expert care să evalueze exact suma pe care ar trebui să o înapoiem companiei în cazul plecării. Noi avem hotărârea de la ADI Aqua Neamț de ieșire din ADI, cu această condiționalitate, și suntem membri ai ARSACIS Iași, iar din acest punct de vedere lucrurile sunt clare”, a declarat Leonard Achiriloaei, primarul municipiului Roman.
Deci, în atâtea luni, nu a reușit nimeni să găsească o cale legală de a scăpa de necaz, adică de a acționa în judecată compania și a o obliga să desemneze propriul expert care să stabilească despăgubirile. La toate celelalte localități menționate anterior ca primind aprobare să plece de la ApaServ s-a putut. La Roman nu se poate. Pentru că nu se vrea.
Ar mai fi de menționat și USR în toată această poveste cu marmota care învelea ciocolata în staniol. Desemnarea viceprimarul Radu Samson ca reprezentant al municipiului în relația cu ADI Aqua Neamț a fost și este doar o joacă politică, prin care primarul Leonard Achiriloaei să poată da vina pe viceprimarul Radu Samson dacă nu e apă. Și viceprimarului Samson i-a picat mănușă, deoarece rolul de victimă îl prinde cel mai bine. Dacă ceva nu este bine sau nu iese, e vina primarului, că nu face, nu-l ascultă, nu-l (mai) mângâie pe creștet. Și incompetența este atât de mare încât, la ultima ședință de Consiliu Local, însuși viceprimarul Radu Samson a gândit un proiect de hotărâre prin care voia să aprobe, în același timp, să se facă investiții, dar să nu se mărească prețul la apă. Toate la un loc. Adică dacă erai „pentru” se făceau investiții în rețea, dar se mărea și prețul apei, iar dacă erai „contra” nu se mai făceau investiții și nici nu se mărea prețul apei. Deci a rămas cum s-a stabilit. ApaServ a câștigat iar.
Romanul are un singur vot când vine vorba de modificări cerute de ApaServ. Votul Romanului este egal cu votul unei comune de 2.000 de locuitori. Dacă în ADI Aqua Neamț, majoritatea votează pentru, atunci prețul apei crește. Vorba aceea, de la politicieni adunată, „ciocul mic, acum suntem noi la putere”. Vom vedea cum va rezolva următoarea conducere a CJ Neamț lipsa investițiilor, din ultimii 30 de ani, în rețelele de apă și canal. Doar nu crede cineva că ce nu s-a făcut până acum se face la anu’ „și la mulți bani”. Din ApaServ se va mai mulge, în timp ce romașcanii vor muri de sete și de lehamite.
Comentarii