Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești a fost redeschis vizitatorilor duminică, după lucrările de reabilitare

HomeCultural

Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești a fost redeschis vizitatorilor duminică, după lucrările de reabilitare

Duminică, 2 iunie, Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești a fost redeschis publicului vizitator, după ce a fost reabilitat printr-un proiect al Consiliului Județean (CJ) Neamț, „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului Memorial «Ion Creang㻓, implementat cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările efectuate în cadrul proiectului

Conform reprezentanților CJ Neamț, au fost realizate lucrări de restaurare, consolidare și conservare a clădirii existente, dar și lucrări de desființare a spațiului expozițional și a grupurilor sanitare care erau într-o stare avansată de degradare. S-a impus, de asemenea, construirea unui corp nou de clădire care să includă un spațiu expozițional, un birou pentru muzeografi și grupuri sanitare pentru vizitatori. Au mai fost refăcute porțile de acces, au fost revizuite sau înlocuite toate instalațiile, a fost amenajat spațiul verde din incintă și au fost construite gradene cu o capacitate de 40 de locuri, destinate vizitatorilor, ce vor putea fi folosite pentru organizarea unor evenimente culturale.

De asemenea, pentru punerea în valoare a monumentului, s-a realizat un sistem de iluminare arhitecturală, prin amplasarea unor corpuri de iluminat de exterior tip stâlpișori sau reflector, echipate cu lămpi LED, iar pentru creșterea nivelului de protecție s-a prevăzut un sistem de televiziune cu circuit închis, care să asigure supravegherea permanentă a punctelor de interes și să stocheze informații pentru o vizualizare ulterioară.

În cadrul proiectului a fost prevăzută realizarea unei instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu, dar și o instalație de protecție împotriva trăsnetului și un sistem de colectare a apelor pluviale din curtea muzeului.

Muzeul este dotat cu vitrine pentru expunerea cărţilor şi manuscriselor lui Ion Creangă, panouri mobile pentru exponate, un calculator și un infochioșc. S-au realizat indicatoare şi plăcuţe informative în alfabetul Braille, pentru a veni în sprijinul nevăzătorilor care vor să viziteze Casa memorială.

Materialele folosite în executarea lucrărilor în cadrul acestui proiect au fost cele tradiționale. Pereții casei au fost tencuiți cu lut și zugrăviți cu var de culoare albă. Perimetral, clădirea este prevăzută cu o prispă delimitată de grinzi din lemn, iar pardoselile, atât la prispă, cât și la interior, sunt executate din lut. Au fost înlocuite tălpile degradate (fisurate și putrezite) ce delimitează prispa, a fost desfăcută învelitoarea din draniță și înlocuită cu o învelitoare nouă, care păstrează aceeași formă și grosime cu cea inițială, au fost înlocuite elementele degradate din șarpantă. Lemnul care s-a păstrat a fost curățat și tratat cu substanțe de protejare a lemnului (biocidare, ignifugare).

O problemă întâmpinată de către constructor în executarea lucrărilor a fost înlocuirea tălpii din lemn de stejar de sub aplecătoare, înlocuire care nu a fost prevăzută inițial, dar care a fost absolut necesară din cauza urmelor vizibile de degradare. De asemenea, a fost dificilă procurarea materialelor necesare pentru realizarea șindrilei utilizate în acoperișul muzeului, care trebuia să respecte aceleași caracteristici ca ale celei originale privind grosimea, lungimea, lățimea, teșitura de la baza ei. Un motiv de întârziere în executarea lucrărilor a fost procurarea nuielelor de alun, care se regăsesc în împrejmuirea ce delimitează incinta muzeului și care pot fi recoltate doar într-o anumită perioadă a anului, au mai precizat reprezentanții CJ Neamț.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.824.969,38 lei, din care asistența financiară nerambursabilă asigurată din POR 2014-2020 este de 438.310,36 lei inclusiv TVA, diferența în sumă de 1.386.659,02 lei inclusiv TVA fiind asigurată din bugetul CJ Neamț.

Cum arată noua expoziție

Conform reprezentanților Complexului Muzeal Național Neamț, muzeul invită acum vizitatorii, într-o formulă expozițională îmbogățită, într-o lume a „Amintirilor din copilărie” sugestiv creionată prin bunurile culturale etalate în interiorul și exteriorul casei.

Materialele expoziționale complementare constând în panouri foto-documentare, ecran touchscreen și reproduceri fotografice, aflate în curtea interioară și în spațiul expozițional nou construit evidențiază biografia și opera marelui scriitor humuleștean, valoarea etnografică a locuinței, și ocupațiile și meșteșugurile practicate în lumea satului tradițional din secolul al XIX-lea. Noua expoziție permanentă, datorită lucrărilor de restaurare, respectă pe deplin specificul locuinței tradiționale de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Martor tăcut al vremurilor, imobilul păstrează în linii mari compartimentarea inițială. Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei «Amintiri din copilărie» și a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă și o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor țărănești din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviță pentru șezători, icoane vechi, ștergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de țesut și tors. După donația din 1944 a Sofiei Grigoriu, nepoata de soră a junimistului, prin care casa în care a copilărit scriitorul humuleștean a intrat în proprietatea «Asociației Generale a Învățătorilor din România», s-au făcut primele demersuri pentru amenajarea locuinței ca muzeu. Începând din 1951, scopul acestei intituții de cultură a fost și va rămâne și de acum înainte acela de a cultiva memoria renumitului scriitor. Obiectiv turistic de referință pentru județul Neamț, Muzeul Memorial «Ion Creangă», restaurat cu grijă și profesionalism, vă invită cu drag să îi treceți pragul”, precizează reprezentanții Complexului Național Muzeal Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0