În sîmbăta dinaintea duminicii Rusaliilor, numită „sîmbăta Rusaliilor”, „sîmbăta dinaintea duminicii pogorîrii Sfîntului Duh” ori „Moşii de vară”, are loc pomenirea morţilor.
Din bătrîni se spune că sufletele morţilor (moşilor) se întorc în lăcaşurile subpămîntene în ajunul Rusaliilor, după ce au părăsit mormintele la Joia Mare şi au petrecut Paştele, timp de 50 de zile, printre cei vii.
Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia sfinte Liturghii, urmate de slujbele de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini şi vase din lemn umplute cu lapte, vin sau apă, dar şi mîncare gătită, împreună cu pîine, colaci şi lumînări aprinse. Vasele cu apă, vin şi lapte sînt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morţi vor avea ce bea pe lumea cealaltă. Obieceiul de a împărţi vase din lut avea drept scop reamintirea faptului că toţi oamenii sînt făcuţi din pămînt, în pămînt găsindu-şi sălaş fiecare după moarte. În trecut, în aceste vase se turna apa de la un izvor sau o fîntînă, lăsîndu-se, apoi, în acel loc, cîte un ban, ca o formă de plată pentru apă, astfel încît pomana să fie primită.
Potrivit tradiţiei populare, în zilele de Moşi se lucrează, dar nu se aruncă gunoiul din casă din credinţa că va ajunge în gurile morţilor, care aşteaptă de mîncare. În popor se spune că cine va respecta sărbătoarea Moşilor de vară nu va îmbătrîni repede.
Comentarii