HomeReligie

Moschee la Rediu, pentru românii convertiţi la Islam

Moscheea a fost construită din donaţiile în bani şi materiale ale românilor convertiţi la Islam. Comunitatea musulmană de la Rediu are 12 membri, pe o rază de 30 de kilometri. În comuna Bîra, doar familia Cîniparu este convertită la islamism.

 

moschee 03Prima moschee din România construită de românii convertiţi la Islam a fost inaugurată în localitatea Rediu, comuna Bîra. La eveniment au participat Dănuţ Petrariu, primarul comunei Bîra, Constantin Ciobanu, viceprimarul comunei Bîra, Mimi Gherasim, funcţionar în cadrul Primăriei Bîra, doctorul Filip Panait, câţiva musulmani, dar şi muezinul Fawaz El-Agha, din Iaşi. „Este firesc ca fiecare om să aibă un loc unde să se roage, indiferent de gruparea religioasă din care face parte. Noi suntem musulmani. Ce înseamnă să fii musulman? Să te rogi la un Dumnezeu. Îl iubim pe Isus, pacea să fie asupra lui, o iubim pe Maria, îl iubim pe Moise, pe Avram. Îl adorăm pe Dumnezeu. Obiceiul nostru la rugăciune este să punem capul în pământ. La fel cum au făcut profeţii înainte. Și noi punem capul în pământ într-un loc pe care îl numim loc de închinăciune. Unii îi spun moschee, alţii geamie. Este un loc pe care fiecare comunitate trebuie să şi-l construiască. La noi există obiceiul ca moscheea să fie considerată ca inima în trupul unui om. Este locul în care oamenii se închină la Dumnezeu, dar este şi locul unde oamenii îşi discută problemele din comunitate. Este locul unde oamenii socializează, unde oamenii respiră împreună. Este un loc deosebit, la fel cum inima este deosebită pentru corp. Putem să luăm multe organe de care corpul se poate lipsi şi noi mai trăim încă mulţi ani, în schimb, dacă luăm inima, s-a terminat. La fel de importantă este şi moscheea”, a precizat Daniel Cîniparu, cel care a construit moscheea din Rediu.

Aflăm de la Daniel Cîniparu că  moscheea a fost construită în două etape: „În prima etapă, am construit corpul principal, sala de rugăciune. Această moschee are mai mult suflet decât cărămizi şi beton. Sunt vreo 36 de tone de beton, care s-a făcut la lopată şi pe care l-am turnat în două zile. Este de neconceput, pentru cea mai mare parte a oamenilor. Este înspăimântător de puţin cât a durat. În 32 de zile am ridicat corpul principal. Nimeni nu a crezut. Nici noi nu am crezut. Când ne trezeam dimineaţa şi ne uitam cât am făcut cu o zi înainte, nu ne vedeam să credem. În acest an am ridicat minaretul, turnuleţul de lângă corpul principal de clădire, unde un muezin – cum se numeşte în limba arabă – face chemarea la rugăciune de cinci ori pe zi”.

moschee 09Comunitatea musulmană de la Rediu numără, spune Daniel Cîniparu, 12 persoane, aflate pe o rază de 30 de kilometri, dar în comuna Bîra doar familia Cîniparu este de religie musulmană. „Cu zece ani în urmă, oamenii nu ştiau că există musulmani. Au auzit de la televizor că sunt nişte nebuni care pun bombe şi omoară copiii, femei şi bătrâni. Cred că este cea mai bună modalitate ca oamenii să ştie că musulmanul nu înseamnă un nebun terorist. Din punctul meu de vedere, ca musulman, Dumnezeu înseamnă dragoste. El ne spune prin Coran, cartea sfântă pe care a trimis-o Dumnezeu, că cel care ia o viaţă este ca şi cum ar lua viaţa întregii omeniri. E absurd să vorbim despre musulmani care pun bombe şi aruncă oamenii în aer, când Dumnezeu ne învaţă să nu te culci seara dacă vecinul tău este flămând”, spune Daniel Cîniparu.

Daniel Cîniparu a fost botezat creştin ortodox, iar în urmă cu zece ani s-a convertit la islamism. „Și creştinii s-au născut toţi musulmani. Lucrurile minunate pe care le-am găsit în Biblie şi le-am citit timp de 20 de ani m-au determinat să trec la islamism. În Evanghelia după Matei şi în Evanghelia după Marcu se spune că Isus a venit pentru oile rătăcite ale lui Israel. Moise aduce un avertisment în care prezice că va veni cineva pentru toţi oamenii care va fi la fel ca el, care va da legi. Este înfiorător că 2.000 de ani oamenii au crezut că este Isus, dar nu este Isus, ci Mohamed. Isus a venit pentru poporul lui Israel. Mohamed a venit pentru toţi oamenii”, a spus Daniel Cîniparu.

Maria, soţia lui Daniel Cîniparu, spune că a trecut la islamism din dragoste pentru Dumnezeu. „Aşa am simţit. Nu am fost obligată de soţul meu. Suntem foarte fericiţi că am reuşit să ridicăm această moschee. Ne-am fi dorit să fie mai mulţi prezenţi, dar, Alhamdulillah!, (Lăudat să fie Unul Dumnezeu! – n.r.) este bine şi-aşa. Moscheea a fost construită din donaţiile în bani şi materiale ale fraţilor musulmani şi alţi străini care au fost alături de noi. Moscheea ţine comunitatea unită, indiferent de religie”, a spus Maria Cîniparu.

 

Familiile soţilor Cîniparu

moschee 01Convertirea la islamism a soților Cîniparu nu a afectat relația cu familiile din care provin. „Părinţii mei sunt morţi. Familia mea se rezumă la soţia mea şi copiii mei. Am trei copii. Soţia mea a spus: «Dacă asta vrei, asta faci!». Ea este o femeie cu o credinţă extraordinară de puternică”, a spus  Daniel Cîniparu. Familia soţiei respectă decizia luată de aceasta. „Am trecut la Islam în urmă cu opt ani. Nu m-a interesat părerea părinţilor. Părerile sunt diferite. Eu am crezut în bunul Dumnezeu şi înainte. Îmi respect mama, deoarece în Islam se spune că raiul stă sub picioarele mamelor noastre. Mama m-a crescut. După Dumnezeu şi profet este respectul pentru părinţi. Mă întâlnesc cu părinţii, nu există niciun fel de problemă. Eu mă rog şi în casa părinţilor. Îmi respectă alegerea”, a spus Maria. Copiii familiei Cîniparu sunt botezaţi creştini ortodocşi, doi dintre ei fiind elevi de liceu. „Copiii au înţeles, nu au pus întrebări prea multe. Timpul a trecut, ei cresc, altfel înţeleg când sunt mari. Dumnezeu este dragoste, îndurare, iubire. Asta ar trebui ca fiecare om să simtă în sufletul lui, indiferent de religie”, a spus femeia.

După ce a făcut mărturisirea de credinţă, femeia se poartă, potrivit tradiţiei musulmane, acoperită pe cap şi cu rochii lungi.

Cea mai grea decizie a fost, însă, renunţarea la locul de muncă. „O femeie, nu doar din familia musulmană, are foarte mult de lucru acasă. Trebuie să-şi crească copiii. Noi ne-am mutat de la oraş la ţară. Îmi place să fiu acasă, să îngrijesc bărbatul, copiii, casa, animalele. Am lucrat în meteorologie. Bărbatul trebuie să ne asigure tot ce este necesar pentru familie”, a spus Maria.

 

moschee 11„Musulmani, nu ardeţi bisericile creştine în Nigeria!”

La inaugurarea moscheei a fost prezent şi doctorul Filip Panait, medic de familie în comuna Bîra. Acesta a avut o nelămurire: „Sunteţi suniţi, şiiţi sau alawiţi? Sunt mai multe categorii de musulmani. Voi trebuie să fiţi una din ele”. „Suntem doar musulmani. Categoriile le-au făcut oamenii, nu Dumnezeu. Noi trebuie să fim supuşi la unul Dumnezeu”, a fost răspunsul lui Daniel Cîniparu.

Doctorul Panait a adus şi o pancartă, pe care scria: „Musulmani, nu ardeţi bisericile creştine în Nigeria!” Doctorul Panait a explicat conţinutul pe larg al mesajului pe care a dorit să-l transmită: „Creştinii şi musulmanii se consideră fraţi. În România, noi suntem foarte toleranţi şi libertăţile oferite de statul nostru sunt certe şi vizibile. Dovadă este că s-a ridicat aici o moschee. Am dori ca libertăţile pe care le oferim noi, ca popor creştin, să le avem şi noi când ne ducem în ţările musulmane. Adică am dori să avem biserici în Nigeria, fără să fie arse, am dori ca în Siria creştinii să nu mai fie convertiţi la Islam cu forţa, am dori ca în Arabia Saudită să avem biserici creştine, vrem peste tot frăţietate, peste tot şi libertate. Vrem egalitate în ambele sensuri”.

Comentarii

WORDPRESS: 14
 • felicia 9 ani ago

  Felicitari domnisoarei/doamnei Ana Maria Postelnicu pentru material !!! Felicitari celor care au construit moscheea Maria dar cine este personajul cu freza de papagal care are pancarda cu Nigeria ??? Ar trebui sa invete limba engleza , este gresit cum a scris .

  • Dan 9 ani ago

   Felicia, ai dreptate traducerea in engleza din fotografie este oribila si este total gresita, dar la fel este si exprimarea ta in limba romana. Pune mana pe Abecedar !

   • Dan, traducerea nu este oribila, este doar gresita! Oribil este modul in care folosesti tu gramatica si ilogica mesajului tau catre mine. Dar privind din nou la respectivul mesaj, vad ca si personajul cu freza de papagal, are aceleasi probleme cu gramatica limbi romane. Ciudat!

 • Dr. Panait Filip 9 ani ago

  Cu engleza nu stau prea bine, dar sigur nu se scrie pancardă, ci pancartă. Tu nici română nu ştii! După limbaj arată proastă creştere. Eu nu m-am legat de persoanele implicate în proiect. Este important de ştiut că bisericile creştine sunt arse în ţările musulmane. Este de notorietate internaţională condamnarea la moarte a unei fete din Sudan care s-a trecut la creştinism pentru a se căsători. Abia după intervenţia SUA şi a ţărilor europene fata a fost eliberată şi acum este găzduită în ambasada SUA. Ştim despre faptul că în Siria creştinii sunt obligaţi să se treacă la islam cu forţa, că sunt schingiuiţi, torturaţi, iar femeile sunt violate, sub ameninţarea armelor.
  Dorim libertate şi pentru creştini în ţările musulmane, nu numai pentru musulmani în ţările creştine.

  • Ahmed ibn Fahalah 9 ani ago

   Domnule DR. Panait Filip, cand tu fost in Siria musulman violat pe tine?

   • Ahmed, daca negi asta, ori esti rau intentionat, ori prost de-a binelea, murdariile facute de musulmani in Siria, Irak, SI, Pakistan, Sudan, etc, impotriva crestinilor sunt cunoscute in toata lumea si ii coboara pe musulmani sub nivelul speciei umane!

  • felicia 9 ani ago

   Ne tragem de sireturi Panait Filip? Vorbesti de proasta crestere? Poate ar trebui sa mergi inapoi la pariti sa te mai educe 7 ani! Incultura ta nu este depasita nici de freaza de papagal! Daca ai o diploma de doctor, nici nu stiu daca intradevar esti doctor, asta te obliga la bun simt si la corectitudine! Dar de unde sa sti asa ceva cand nici macar nu cunosti limba romana corect ce sa mai vorbim de engleza. In cate tari musulmane ai fost? Cate biserici ai vazut demolate sau arse? „Ştim despre faptul că în Siria creştinii” vorbesti despre tine la persoana a doua plural!? Poate ar trebui sa consulti un medic! Eu am prietene si prieteni in Siria, unii crestini alti musulmani si nici o biserica nu a fost arsa acolo, nici o femeie crestina nu a fost violata, nici un crestin nu a fost torturat sau schingiuit, mintea ta are mari probleme. „Dorim libertate şi pentru creştini în ţările musulmane” !? Ai mari probleme de personalitate totusi te sfatuiesc sa mergi intro tara musulmana sa vezi realitatea. Pe de alta parte cei care au facut moscheea Maria sunt romani, nu? Si eu sunt romanca! Sa inteleg ca noi romanii nu avem drepturi in tara noastra? Ca asa vrei tu? Da tu ce esti?

   • Tu nu mai esti romanca, islamul desnationalizeaza. Daca erai romanca, stiai de Brancoveanu, de Stefan si Mircea!

   • abc 7 ani ago

    Mai pancarda , ar trebui sa inveti romana pana sa treci la traduceri din engleza

 • rom 9 ani ago

  Felicia, ce religie ai avut la nastere?

 • Din nefericire lipsa informatiei duce la ura traiesc de 30 de ani intr-o tara araba si au fost probleme dar niciodata nu am auzit de biserici arse sau violuri de femei crestine mergeam saptaminal in Siria unde avem neamuri nici o problema nimeni nu te intreaba de religia ta .
  Oameni buni nu puteti iubi ceva ce nu stiti si uri tot ceva ce nu stiti de abia dupa 30 de ani am descoperit lucrurile corect fiind foarte greu sa sti adevarul cind toti merg dupa traditii si nu fac religie e dureros cind vezi la tv la stiri cind zic arabii si Allahul lor dar traducerea in romana e Dumnezeu aici in tarile arabe si crestinii se roaga la Allah care e problema care e problema greseli gramaticale facem toti nu va suparati scrim repede sa nu pierdem ideile e omenesc va doresc sanatate
  Pentru familia care a trecut la islam e alegerea lor ii felicit ca au curaj sa stiti e foarte greu sa te imbraci si e foarte greu sa te dezbraci atita timp cit crezi in Dumnezeu esti in siguranta si nu luati toate stirile ca adevar in Coran se spune ca daca omori un om sfirsitul lumii e nimic in fata lui DUMNEZEU deci crima nu exista doar oameni care gresesc nu va mai certati daca toti am fi la fel oare ce am mai face????? sanatate si DUMNEZEU sa va ocroteasca

 • Cred ca discutii de acest fel, care ne intorc la secolele de dominatie otomana, cand noi ii numeam pe turci pagani, iar ei pe noi, ghiauri, ambele cuvinte insemnand acelasi lucru, nu ar trebui sa-si mai aiba locul in Europa de astazi, chiar daca, de pilda, in ziua Pastelui catolic din acest an zeci de crestini pakistanezi au fost omorati in urma unui atentat cu bomba la biserica unde participau la slujba din ziua acelei mari sarbatori. Ba, as spune chiar, cu atat mai mult cu cat s-au putut intampla acolo sau in alte parti lucruri de acest fel, ar trebui ca noi, aici, sa dam exemplu de intelegere si toleranta. Asta, fireste, atata timp cat lucrurile evolueaza in limite normale. Mai ales ca Romanul este, din cate stiu, singurul oras din Romania in apropierea caruia romani crestini, trecuti la religia musulmana, au infiintat o moschee, despre care am putut urmari mai multe emisiuni la postul local Top All(pronuntat Topal)TV, post care nu numai prin acele emisiuni, dar chiar si prin denumirea sa, astfel pronuntata, ar putea deveni o punte intre Europa si Orient, topal fiind in acelasi timp un cuvant bine cunoscut in limba turca.

 • domnule doctor felicitari ai ,,sange” in instalatie si te cunosc personal si stiu ca esti o ,,capacitate’,la valoarea ta nu te cobori la un dialog cu o anagramata si o manipulatoare,parerea mea pur personala suna cam asa:
  mai ,,musulmanilor”,voi de fapt nu aveti ce cauta cu moschei pe acest pamant sfintit cu mult sange care s-a opus cu vehementa voua si religiei voastre ,voi santeti niste provocatori ,manjiti si intinati istoria ,cultura si civilizatia noastra milenara (cucutenii,dacii),doctore ai tot sprijinul nostru esti un bun roman si un mare patriot,iar voi crestini deghizati in musulmani santeti de fapt niste provocatori aici nu incape vorba de toleranta ,democratie ,libertate confesionala,aici voi pangariti tot prin ridicarea moscheii voastre ,si sa stiti ca STEFAN CEL MARE SI SFANT va revenii ,inca odata bravo doctore !!!!

 • Coranul reprezinta o imbinare a mai multor religii insa adaptata de Mahomed ,care si-a impus religia cu sabia si cu banii sai . Miriam comenteaza si ne prezinta religia musulmana ca si cum noi am fi niste copii pe care ii amagesti cu o bomboana . Pacat ca s-a construit pe pamant crestin o moscheie , cand era imperiul otoman si se platea tribut moschei la noi nu au fost .Episcopul de roman trebuia demis ca a permis si nu s-a opus cu orice mijloace construirii acestui asa zis lacas de cult . Predicatorul acestei moschei este un lup imbracat in haina de miel , el induce lumea in eroare , iar vrajeala lui prinde la prostii care nu au citit Biblia. Mohamed nu este nici macar profet . SIngurul Dumnezeu Adevarat este Iisus Hristos impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant , trebuie sa luam atitudine si sa nu permitem instaurarea islamului in „Gradina Maicii Domnului” / Preoti si episcopi ce faceti ? Dormiti ? Il lasati iarasi pe Iisus sa fie rastignit de acesti pagani ? Iarasi va veni prigoana peste crestini asa cum se intampla zilnic in multe tari . Trebuie sa strangem semnaturi si sa inchidem moscheia – afacerea acestui predicator grasut , care hraneste suflete cu minciuni , iar pantecul sau devine din ce in ce mai mare . Mai am o rugaminte catre mass media locala – nu mai mediatizati aceasta moschee deloc , trebuie sa fim inteligenti si sa nu mai promovam aceasta religie care ucide oameni si care isi spune ca ei vor pacea dar de fapt ucide mii de crestini zilnic. Stima DOCTORE !