Mons. Petru Sescu va fi hirotonit joi episcop auxiliar de Iași

HomeReligie

Mons. Petru Sescu va fi hirotonit joi episcop auxiliar de Iași

Joi, 11 noiembrie, Mons. Petru Sescu va fi hirotonit episcop, în comemorarea Sfântului Martin, episcop de Tours, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la ora 10.30, informează Episcopia Romano-Catolică de Iași.

PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, şi ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, vor fi co-consacratori. La celebrare vor participa ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, alţi opt episcopi, sute de preoţi, oficialităţi, persoane consacrate şi credincioşi laici. Mons.

Petru Sescu a fost numit, la 30 septembrie 2021, episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi de către Sfântul Părinte Papa Francisc. Dieceza de Iaşi l-a avut episcop auxiliar între anii 1999 şi 2019 pe Mons. Aurel Percă, actualmente arhiepiscop mitropolit de Bucureşti. Conform normelor canonice, episcopul auxiliar este principalul colaborator al episcopului unei dieceze, ajutându-l în nevoile pastorale şi în întreaga conducere spre binele spiritual şi călăuzirea în credinţă a credincioşilor.

Monseniorul Petru Sescu s-a născut la 3 aprilie 1965, la Săbăoani. A urmat şcoala generală în satul natal, iar din 1979 a studiat la Liceul „Roman-Vodă” din Roman. A frecventat apoi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, între 1983 şi 1991, absolvind cu echivalentul Bacalaureatului în Teologie. A fost hirotonit preot la Roma de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 mai 1991. Între anii 2010 şi 2021 a fost paroh la Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi, iar de la 1 septembrie 2021 a fost decan al Decanatului de Bacău Centru şi paroh la Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău.

Dieceza Romano-Catolică de Iaşi se întinde pe o suprafaţă de 46.378 de kilometri pătrați din nord-estul României, pe cuprinsul a opt judeţe (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea). Din populaţia din această zonă, 4,6% sunt catolici. Numărul credincioşilor romano-catolici din această dieceză este de aproximativ 180.000. În structura ei administrativă internă este alcătuită din 11 decanate, incluzând 160 de parohii (administrate de clerul diecezan: 148; administrate de preoţii călugări: 12). Pe cuprinsul diecezei sunt 244 de locaşuri de cult, 37 de institute de binefacere, 37 centre educative. Activează în Dieceza de Iaşi 295 de preoţi diecezani, 118 preoţi călugări (preoţi franciscani: 79; preoţi din alte congregaţii: 39), iar în afara diecezei activează 107 preoţi diecezani. Sunt prezente 56 de congregaţii (masculine: 14; feminine: 42), cu 24 de bărbaţi (nu sunt incluşi preoţii călugări) şi 403 femei, mai precizează reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0