Slujba dedicată Sfintei Marii atrage sute de credincioși. Icoana făcătoare de minuni atrage sănătate pentru credincioși și ploi în anii secetoși. Pelerinajul consacrat Sfintei Cruci parcurge peste opt kilometri și se oprește la cele cinci troițe ale satului.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești atrage, an de an, sute de credincioși la slujba dedicată sărbătorii din 8 septembrie. ”Noi facem slujbe la fiecare mare sărbătoare din an, dar acatistul dedicat Maicii Domnului este considerat de credincioși deosebit și îi atrage la biserică mai mult decât la alte evenimente religioase”, spune preotul Laurențiu Segneanu, paroh al bisericii “Sfântul Nicolae” din Trifeşti.
Biserica din Trifești a fost sfinţită în anul 1798, aşa cum se poate vedea inscripţionat pe piatra de deasupra uşii de la intrarea în biserică.
În Sfântul Lăcaş se păstrează Sfânta Icoană Făcătoare de minuni a Maicii Domnului pe a cărei îmbrăcăminte de argint suflat cu aur se află inscripţia următoare: “Această Sfântă Icoană a Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea fecioarei Maria, ce să află la biserică în satul Trifeşti s’au ferecat cu toată cheltuiala Dum. Iordache Rusit Vel. Biv. fiul Dum. Nicolai Rusit Biv. Vel. Logofăt de ţara de jos şi a prea iubite soției lui. Dumisale Pulchiriţă Biv. fiica Dum: Constantin Baloş Vel Logofăt de ţara de jos, spre veșnică pomenire şi dorită mântuire sufletelor Dumnealor Sale şi niamul Dumnilor Sale, care s’a săvârşit la anul 1800 iunie 20…”
Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni de la Trifeşti o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus. Aceasta are o istorie aparte, ce se transmite din generaţie în generaţie. Potrivit acesteia, cu câteva sute de ani în urmă, un cioban, care îşi avea stâna pe malul drept al râului Moldova, a găsit în albia râului o bucată de lemn adusă de ape. A luat lemnul din apă şi a încercat să facă un foc cu el. În momentul în care a încercat să taie cu un topor acea bucată de lemn, ciobanul a observat că din acesta a început să curgă sânge. Speriat şi mirat, el a mers cu bucata de lemn la preotul satului.
Din acel lemn a fost făcută Sfânta Icoană, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Este cunoscută de către credincioşi sub numele: “Sfânta” sau “Sfânta de la Trifeşti”.
Fiind cunoscută ca aducătoare de ploaie, credincioşii multor parohii au cerut, la vreme de secetă, ajutorul “Sfintei de la Trifesti”, care, după procesiuni şi rugăciuni în biserici şi ţarine, a adus apa atât de necesară oamenilor, animalelor şi roadelor pământului.
Mulţi creştini din eparhie, şi nu numai, merg cu multă evlavie în pelerinaj la “Sfânta”, fie la biserica din Trifeşti, fie la bisericile unde Sfânta Icoană se află în procesiune, pentru a-I cere Maicii Domnului sănătate şi belşug în case.”Puterea credinței ajută fiecăruia și tuturor, de aceea noi facem la fiecare sărbătoare slujbe care să întărească speranța și credința. O astfel de ceremonie va fi și cea dedicată Sfintei Cruci, sărbătoare din 14 septembrie, când facem un pelerinaj de peste opt kilometri pe la cele cinci troițe din sat, ceremonial dedicat credinței și smereniei”, spune preotul paroh Laurențiu Segneanu.
Comentarii