Marți,7 noiembrie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a efectuat o vizită de lucru în județul Neamț, unde s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice locale din Roman și Cordun și a verificat stadiul lucrărilor la o serie de obiective de investiții finanțate de minister prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Ministrul Dezvoltării a fost însoțit, în deplasarea sa din zona Roman, de secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Lazăr, de senatorul PNL Eugen Țapu, dar și de deputatul PNL Laurențiu Leoreanu.
În municipiul Roman, dimineață, delegația ministerială s-a aflat în zona stadionului Moldova, acolo unde primarul Leonard Achiriloaei i-a prezentat ministrului Veștea proiectul administrației locale de amenajare a unei baze sportive multifuncționale, cu finanțare guvernamentală prin Compania Națională de Investiții (CNI), proiect care va cuprinde, pe lângă actualul teren de fotbal și tribunele aferente, terenuri pentru alte sporturi precum tenis, baschet, minifotbal, padel sau panouri de escaladă.
O nouă bază sportivă, de circa 20 milioane de lei
„Această bază sportivă este importantă pentru romașcani. CNI acoperă o parte din investițiile care se materializează sau sunt în curs de finanțare astăzi în municipiul Roman – între care, de exemplu, și Casa «Sergiu Celibidache», un monument extrem de important și pentru județul Neamț, nu numai pentru municipiul Roman. Această bază sportivă multifuncțională gândită de Primăria Roman va aduce, pe de-o parte, nu doar romașcani care doresc să își petreacă timpul liber, ci este importantă și pentru mediul școlar, pentru tineri, pentru că sănătatea vine prin mișcare. Pentru o astfel de investiție, care se ridică undeva la 20 de milioane de lei, cred că anul viitor, prin diligențele care se vor face, la minister și la CNI, putem să ajungem ca Primăria Roman să semneze contractul pentru ca, în doi-trei ani, să ne putem bucura de un astfel de obiectiv la Roman, de care va beneficia nu doar municipiul nostru, ci și zona metropolitană arondată”, a declarat secretarul de stat George Lazăr.
„Chiar dacă terenul urmează să fie pregătit pentru echipa de fotbal pe care Romanul dorește să o promoveze, toată această bază este gândită pentru sportul de masă – pentru ca tinerii să aibă preocupări care să ducă spre o viață sănătoasă. Prin acest proiect dorim să susținem sportul și sănătatea tinerilor și nu numai”, a afirmat deputatul Laurențiu Leoreanu.
„Mă bucur să mă aflu astăzi aici alături de colegi care au făcut performanță în administrația publică. Sunt plăcut surprins de proiectele care sunt în implementare la nivelul județul Neamț și în special de cele care sunt în municipiul Roman. Sunt proiecte extrem de necesare, iar ministerul Dezvoltării, prin diverse instrumente pe care le are la dispoziție, poate să se implice în actul administrativ, dar, sigur, primii pași trebuie făcuți de administrația locală, drept dovadă că, în prezent, pentru acest proiect al Primăriei există o documentație, o viziune, care urmează să parcurgă etapele prealabile pentru a putea fi implementat. Avem, de asemenea, mai multe oportunități de finanțare prin programele naționale, sunt programe care pot veni în sprijinul autorităților locale. De asemenea, nu trebuie neglijate programele pe care le avem din fonduri europene – astăzi, mai mult ca oricând, există extrem de multe oportunități de finanțare, prin care autoritățile locale au șansa de a implementa proiecte pe diverse componente. Din poziția noastră, de reprezentanți ai Guvernului, va trebui să găsim permanent soluții pentru care aceste proiecte să urmeze un parcurs normal, să găsim soluții de cofinanțare a lor. Totodată, se vor deschide axele de finanțare prin ghidurile pe care le vor lansa și agențiile de dezvoltare regională, sunt extrem de mulți bani și sper ca România să ajungă la un progres extrem de important în următorii patru ani, în așa fel încât să creăm condiții din ce în ce mai bune tuturor cetățenilor României.
La fiecare deplasare în teritoriu, am vrut să văd de fiecare dată la firul ierbii problemele specifice cu care se confruntă fiecare comunitate, vă asigur de tot sprijinul meu, datoria mea este de a crea echilibru și de a găsi soluții pentru dezvoltarea fiecărei comunități”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.
Un rezervor nou de apă, pentru a asigura alimentarea Romanului
Apoi, oficialii s-au deplasat în zona stației de repompare a apei din zona Gării Roman, acolo unde se află un proiect de reabilitare a unui rezervor de apă de 5.000 de metri cub, finanțat cu fonduri guvernamentale prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, proiect important în vederea reducerii problemelor din sistemul de alimentare cu apă a orașului.
„Romanul se confruntă, în ultimii zece ani, cu o criză majoră pentru ceea ce înseamnă sistemul de alimentare cu apă. Compania județeană ApaServ, controlată de Consiliul Județean, nu a investit în ultimii zece ani bani în municipiul Roman pentru modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă, unde aproape 50.000 de oameni suferă din cauza lipsei apei. Această investiție, necesară pentru alimentarea cu apă apă a municipiului Roman, realizată prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» , este o investiție necesară și prioritară pentru oraș. Sper ca, pe viitor Guvernul Româniai, să găsească și alte posibilități de finanțare, pentru a reuși să modernizăm, măcar parțial, dacă nu în totalitate, infrastructura rețeaua de transport și zona de depozitare a apei. Programul de finanțate POIM 2014-2020 a fost ratat de Consiliul Județean Neamț și Compania Județeană ApaServ, ar fi fost vorba de 311 milioane de euro destinați intervenției în sistemele de alimentare cu apă din 42 de localități din județ, inclusiv Romanul. Singurele astfel de investiții în derulare astăzi în județul Neamț sunt cele pe care primarii le-au accesat prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny»”, a mai declarat secretarul de stat George Lazăr.
Investiție de 17 milioane de lei și la Cordun
La Cordun, ministrul Veștea s-a întâlnit cu primarul Adrian Ciobanu, care a prezentat stadiul unui proiect privind extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în satele Cordun și Pildești, finanțat tot prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny»”. Ministrul Veștea l-a afelicitat pe primarul Adrian Ciobanu pentru proiectele derulate în comunitate și a participat la inaugurarea noii săli de sport a școlii din satul Pildești.
„Avem la Cordun o investiție de 17 milioane de lei finanțată de Ministerul Dezvoltării și îi mulțumim domnului ministru pentru toate demersurile pe care le-a făcut pentru ca lucrurile să se întâmple și în comunitatea din Cordun, o investiție extrem de prioritate pentru această comună, care crește calitatea vieții în comunitate. Îi mulțumim domnului primar pentru toate demersurile pe care le-a făcut, unul dintre cei mai buni primari ai județului Neamț, sunt lucruri care se văd cu ochiul liber. Aici avem, de altfel, și cea mai mare aglomerare de firme marim care au investit la Cordun sume de ordinul zecilor de milioane de euro și care asigură locuri de muncă pentru întreaga zonă. Îi mulțumesc domnului ministru pentru vizită și pentru deschiderea pe care a arătat-o pentru județul Neamnț și pentru proiectele noastre”, a precizat secrtarul de stat George Lazăr.
„Mă bucură că există asemenea comunități precum cea de la Cordun, care ajung la astfel de cifre de 98 – 99% acoperire prin rețelele de apă sau gaz. Sunt omeni vrednici aici și nu pot decât să îi felicit pentru modul în care implementează aceste proiecte. Scopul vizitelor pe care le facem în țară este de a veni în sprijinul comunităților, de a le oferi consultanță, în așa fel încât fiecare să poate să depună documentații pentru astfel de proiecte. Sper ca, în perioada următoare, la nivel național să fie semnate cât mai multe astfel de contracte, pentru a avea cât mai multe investiții în derulare”, a mai afirmat ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.
Comentarii