Ministrul Apelor și Pădurilor a vizitat zonele afectate de inundații din județul Neamț

HomePolitica

Ministrul Apelor și Pădurilor a vizitat zonele afectate de inundații din județul Neamț

 

 

Vineri, 6 iulie, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR),Victor Sandu, de directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, Emil Vamanu, de directorul ABA Prut – Bârlad, Ion Păvăleanu, și de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Stelian Mihăilă, a efectuat o vizită de lucru în județul Neamț, la invitația președintelui Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, informează un comunicat de presă al ministerului.

După o discuție preliminară, care a avut loc la sediul CJ Neamț, întâlnire la care au mai participat prefectul județului, Daniela Soroceanu, și alți reprezentanți ai autorităților locale, delegația Ministerului Apelor și Pădurilor s-a deplasat în teritoriu.

Primul punct vizat s-a aflat în comuna Slobozia – suburbie a orașului Roznov, pentru a vedea la fața locului obiectivul – „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”, investiție pentru care s-a alocat de la buget, pentru anul 2018, suma de 159.000 de lei.

La cererea factorilor de decizie ai autorității locale, pentru proiectul aflat deja în derulare, ministrul Ioan Deneș le-a cerut reprezentanților A.N. „Apele Române” să întocmească un grafic de lucrări cu termene clare, astfel încât modul de derulare a investiției să poată fi monitorizat mai ușor. Comuna Slobozia are peste 3.000 de locuitori și a suferit pagube, în repetate rânduri, în urma precipitațiilor abundente și a efectelor produse de acestea.

Următorul obiectiv vizitat a fost lacul Bâtca Doamnei. Președintele CJ Neamț i-a spus ministrului Ioan Deneș că acel lac constituie rezerva de apă pentru alimentarea municipiului Piatra Neamț, iar în prezent, acesta este colmatat în proporție de 35-40%. Ministrul Ioan Deneș le-a precizat autorităților locale că A.N. „Apele Române” nu poate interveni pentru decolmatarea lacului deoarece acesta este în administrarea Hidroelectrica. În acest context, atât oficialii ministerului, cât și autoritățile publice locale au convenit organizarea unei întâlniri cu reprezentanți ai Hidroelectrica pentru a discuta situația existentă și pentru a identifica soluții.

Delegația s-a îndreptat apoi către comuna Fărcașa, localitate care a avut de suferit în urma recentelor inundații. La sediul primăriei, ministrul Ioan Deneș, președintele Consiliului Județean și prefectul județului Neamț au avut întâlnire cu primarii localităților de pe Valea Muntelui, zonă grav afectată de inundații. Ministrul și specialiștii ANAR au fost informați de reprezentanții autorităților locale despre problemele cu are aceștia se confruntă, urmând ca într-un viitor apropiat să fie prezentate soluții pentru rezolvarea acestea.

Totodată, Ioan Deneș le-a prezentat autorităților locale cele trei proiecte derulate de minister în această zonă, ce beneficiază de fonduri de la bugetul de stat, credit BCDE dar și din surse proprii ale ANAR: „Reducerea gradului de risc la inundații pe râul Bistrița pe sectorul Borca – Poiana Teiului, județul Neamț” (Buget alocat 2018  –  3,480 milioane lei – buget de stat; în anul 2018 se vor executa lucrări în satul Soci, comuna Borca; în prezent, sunt alocate fonduri pentru execuția a cca. 1,2 km dig de apărare), „Amenajare râu Bistrița și afluenți pe sectorul Iacobeni-Sabasa, județele Suceava și Neamț” (buget alocat 2018 –  5,1 milioane lei credit BDCE; în anul 2018 se vor executa lucrări la Obiectul 3 – Vatra Dornei – dig mal stâng pe o lungime de 170 ml; pereu zidit din piatră brută pe o suprafață de 9.319 mp; Obiect  7 – Sarul Dornei – consolidare de mal cu gabioane pe o lungime de 270 ml; două subtraversări, iar la Panaci – pereu zidit  pe o suprafață de 4.515 mp), „Consolidare talveg albie râu Sabasa în comuna Borca, județul Neamț” (buget alocat 2018 –  4,950 milioane lei din venituri proprii ANAR; în anul 2018 se vor executa lucrări  de regularizare albie pe o lungime de 2.4 km).

Un alt proiect, realizat prin POIM, este și „Managementul riscului la inundații în bazinul râului Moldova, în județele Suceava și Neamț”, valoarea totală  fiind de 440 milioane de lei. În cadrul acestui proiect se va realiza regularizarea râului Ozana, la Timișești. Lucrările sunt amplasate în localitățile Dumbrava și Timișești și cuprind apărări de mal pe o lungime de 1,05 kilometri și regularizarea albiei, în lungime totală de 0,9 kilometri.

După întâlnire, delegația ministerului și cea a autorităților locale județene s-au deplasat în zonele afectate de inundații pentru a evalua situația din localitățile calamitate, precum și la Timișești și la podul de la Ion Creangă, pentru a vedea în teren situația construcțiilor hidrotehnice din zonă.

„În urma pagubelor provocate pe Valea Muntelui, mai ales în comunele Farcașa și Borca, de ploile abundente de săptămâna trecută, l-am invitat în județul nostru pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș și echipa sa de la minister pentru a vedea la fața locului situația și pentru a găsi soluții atât pentru a rezolva problemele create acum dar și pentru a preveni pe cât posibil ca astfel de situații să se producă și în viitor.

La Farcașa astăzi am adunat la aceeași masă primarii localităților cu risc crescut de inundații și factorii de decizie din domeniul apelor și al pădurilor pentru a găsi soluții astfel încât nemțenii care locuiesc în această zonă și bunurile lor să fie în siguranță. Discuția a fost una extrem de utilă, în primul rând pentru că am reușit să identificăm zonele critice noi, riscante, pe care le-am și vizualizat în teren, astfel încât să le avem în vedere pentru lucrări de investiții.

Principala concluzie care s-a desprins în urma discuțiilor este că orice amenajare hidrotehnică devine inutilă în condițiile în care nu vom executa lucrări de colectare a torenților. Voi propune Guvernului României inițierea unui program național prin intermediul căruia să finanțeze aceste amenajări de torenți deoarece costurile unor astfel de lucrări depășesc cu mult posibilitățile administrațiilor publice locale.

Trebuie să abordăm cauza problemelor nu doar efectele lor și nu mai putem permite ca în fiecare an oamenii din aceste zone să-și piardă bunurile și în anumite cazuri chiar și viețile!”, a transmis președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0