Prima paginăCultural

[FOTO] Mini-muzeu închinat personalității profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu, găzduit la Casa Hogaș

[FOTO] Mini-muzeu închinat personalității profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu, găzduit la Casa Hogaș

Dimensiune text

Joi, 25 martie, de Buna Vestire, o zi în care regretatul profesor Gheorghe A.M. Ciobanu ar fi împlinit venerabila vârstă de 96 de ani, Casa Hogaș dăruiește comunității un mini-muzeu în onoarea unuia dintre cei mai iubiți și apreciați oameni de cultură ai urbei noastre mușatine.

Custodele Casei Hogaș, bibliotecar Cornelia Jora, a organizat un eveniment dedicat profesorului, la care au participat numeroase personalități locale. După slujba religioasă de comemorare, celor prezenți le-au fost prezentate un scurt istoric al vieții profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu

„Acest spațiu este gândit de mine ca un altar dedicat marii personalități născute de Buna Vestire, nu întâmplător, deoarece profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a însemnat o bună prezență pentru noi toți. Mi-e greu să spun a fost, pentru că vorbim de o personalitate emblematică pentru comunitatea noastră, prin contribuția adusă la cultura mușatină, chiar la întreaga cultură moldavă, dar și ca profesor la Colegiul Național «Roman-Vodă», de unde a dat lumii personalități marcante. Am fost eleva domnului profesor, iar după terminarea facultății am ales ca repartiție Colegiul care m-a format. Mi-am regăsit aici foștii profesorii, i-am cunoscut mai bine și am ajuns să fim prieteni. Provenea dintr-o familie cu posibilități reduse, astfel încât a fost un copil care s-a ridicat doar prin munca și inteligența sa sclipitoare. Am lucrat la acest mini-muzeu zile și nopți. Pe pereți am ales mai multe imagini cu dumnealui, de la școala de gimnaziu, adolescență, perioada în care a făcut armata la Vânătorii de Munte.

În ultimii doi ani, m-a rugat să-i fiu aproape și, atunci, el și soția m-au rugat să primesc manuscrisele, pe care le-am așezat cu mare grijă în Casa Hogaș. În plus, aici se mai găsesc fotografii și inclusiv corespondență. Nu am vrut doar să le păstrez cu mare sfințenie, el merită un altar al sufletului, unde foștii absolvenți și actualii elevi ai CNRV își vor astâmpăra cunoașterea prin aceste documente. De acolo de unde sunteți, vă mulțumesc, domnule profesor, că mi-ați ales prietenia și azi sunteți mândri de noi toți”, a mărturisit Carmen Jora.

16 lucrări publicate, peste 3.000 de conferinţe

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a dus o viață dedicată carierei didactice, artei şi culturii. A susţinut peste 3.000 de conferinţe cu tematici diverse, în Roman, în mediul rural şi în numeroase oraşe din ţară. A colaborat cu diferite fundaţii de cultură din Roman şi din toată ţara. A ţinut, la Universitatea Populară de Știinţe Sociale, un curs de etică, estetică şi sociologie. A primit numeroase distincţii, printre care cea de „Cetăţean de Onoare al Oraşului Roman” (1997) sau „Medalia Jubiliară Eminescu” (2000).

Încă din şcoală a fost îndrăgostit de matematică. Cu ajutorul acestei discipline, a pus bazele unei formule matematice în muzică, a unui curent – ontifonismul, strângând sensurile muzicii într-o lucrare numită „Mileniul III în cheia sol”.

Este autor al cărţii „Locul şi spiritul”, în care sunt descrise valorile artistice din oraşul Roman, al volumului dedicat prietenului de-o viaţă, „Irimescu, statornicie şi zbor”, o analiză a creaţiei sculptorului Ion Irimescu, şi al unei ediţii de lux sub genericul „Scrieri”, cuprinzând cinci volume, în care sunt adunate eseuri, analize, exegeze şi critici publicate în presa vremii în perioada 1964-2004.

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a scris 16 cărţi, dintre care opt apărute şi promovate de Editura „Muşatinia” din Roman. A desfăşurat o serie de activităţi în cadrul Bibliotecii Municipale: expuneri pe teme de cultură, artă, peste 200 de vernisaje de artă plastică, lansări de carte, prezentări de concerte. Toate cărţile donate de profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu constituie o colecţie care îi poartă numele.

„Dacă ar fi să-mi caracterizez viaţa, aş putea spune că ea s-a derulat între catedră, vorbit şi condei. La vârsta de acum, ele se aşează în ordine inversă, foarte mult scris, vorbit din ce în ce mai puţin şi catedră deloc”, mărturisea profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

 

 

 

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Doru Mihaescu 6 luni

  Impresionant ! Poate intr-o zi si profesorul Nicolae Grigore Stetcu, intemeietorul acestui muzeu, sub egida caruia, in conditii deloc usoare, a reinviat, pentru un timp, revista „Scoala Noua”, a lui Garabet Ibraileanu, fiind si autor, alaturi de profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu, al unei remarcabile, prin acribia documentarii, parti a Monografiei Liceului „Roman Voda”, aparuta la centenarul infiintarii acestei emblematice institutii a orasului celor doua, atat de incarcate de semnificatii, cetati musatine.