Microhidrocentrala din Roman, selectată pentru premiul E.ON Energy Globe Award România 2017. Romașcanii pot vota online proiectul

HomeEconomie

Microhidrocentrala din Roman, selectată pentru premiul E.ON Energy Globe Award România 2017. Romașcanii pot vota online proiectul

 

Compania E.ON a desemnat finaliştii competiţiei E.ON Energy Globe Award România 2017, dedicată proiectelor pentru energie „verde”, Romanul numărându-se printre cei 15 aplicanți selectați de juriu, cu proiectul „Microhidrocentrală pe râul Moldova”. Un număr de 15 proiecte, câte trei pentru fiecare dintre cele cinci categorii, au fost selectate pentru a rămâne în concurs, juriul urmând să aleagă un premiant la fiecare categorie. Romanul poate obține și Premiul de popularitate, dacă proiectul va fi votat online de cei care îl apreciază.

„Soluţii care te ajută să salvezi aşa-numitul consum «vampiric» de energie, ori care propun o alternativă ecologică la utilizarea maşinii personale în marile oraşe; proiecte ce demonstrează cum poate fi asigurată independenţa energetică a unei localităţi cu ajutorul energiei «verzi», dar şi cum să poţi să stopezi risipa alimentară sau cum să educi şi să stimulezi preocuparea copiilor faţă de protejarea mediului – acestea sunt doar câteva dintre cele 15 proiecte şi iniţiative nominalizate de juriul E.ON Energy Globe Award România pentru a intra în finala competiţiei din acest an. Ele au fost selectate dintr-un total de peste 160 de proiecte din domeniul eficienţei energetice şi protejării mediului înregistrate pe platforma energyglobe.ro până la termenul limită, 16 iunie”, se arată în comunicatul E.ON remis reacției noastre.

În premieră, publicul poate vota proiectul favorit, în perioada 1-30 septembrie, pe platforma energyglobe.ro, la secțiunea votează. Proiectul microhidrocentralei de la Roman intră la categoria „municipalități”.

Cele 15 proiecte nominalizate au fost departajate în urma unui atent proces de analiză realizat de un juriu independent. Departajarea s-a realizat pe baza unor criterii de evaluare, fiecare cu procentajele sale, care iau în calcul atractivitatea proiectului, gradul său de inovare, potenţialul de replicare a respectivei iniţiative şi componenta legată de eficienţa energetică.

După analizarea fiecărui proiect în parte, membrii juriului au întocmit o listă scurtă cu cele mai bune trei proiecte în fiecare dintre cele cinci categorii, iar ulterior dintre acestea le vor alege pe cele care vor câştiga respectivele categorii. De asemenea, rolul juriului va fi să nominalizeze câştigătorul general al competiţiei, cel care va reprezenta România la etapa internaţională a Energy Globe Award de anul viitor.

Municiiul Roman concurează pentru marele premiu alături de proiecte din București și Cluj Napoca. „Ideea construcţiei unei microhidrocentrale pe râul Moldova a prins contur din ce în ce mai mult. După parcurgerea etapelor necesare pentru obţinerea de finanţare europeană, în 2012 a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor, acestea fiind finalizate la sfârşitul anului 2014. În primii doi ani de funcţionare efectivă (2015 şi 2016) hidrocentrala a produs circa 2.900 MWh energie, acoperind consumul iluminatului public, şcolilor şi instituţiilor publice care aparţin de Primăria Roman. Energia produsă este destinată exclusiv consumului comunităţii, nefiind destinată comercializării către terţi. De exemplu, valoarea sumelor economisite de Primărie în prima jumătate a anului 2017 este de circa 300.000 lei. Sumele astfel economisite pot fi folosite pentru finanţarea unor proiecte de interes pentru comunitate, încât în final câştigul va fi atât al comunităţii, cât şi al municipalităţii. Cantitatea de energie posibil a fi produsă, conform indicatorilor de proiect, este de 3.000 MWh anual, la o putere de 580 kW, dar aceasta depinde foarte mult de regimul hidrologic din zonă şi de debitul râului Moldova”, este parte din prezentarea făcută proiectului pentru cei interesați.

O noutate absolută a competiţiei din acest an este introducerea votului online, o opţiune prin care vizitatorii portalului energyglobe.ro pot vota proiectul favorit, acesta urmând să primească „Premiul de Popularitate”. Acest premiu simbolic este acordat proiectului care va înregistra, în perioada 1-30 septembrie, cel mai mare număr de voturi online din partea publicului. Detalii despre condiţiile de participare şi mecanismul de vot pot fi găsite pe site-ul competiţiei, precum şi pe pagina de Facebook.

Lista proiectelor intrate în finala E.ON Energy Globe Award România 2017

Lista proiectelor şi ideilor rămase în cursa pentru premiile E.ON Energy Globe Award România 2017 este următoarea:

Categoria Companii
„Sistemul automatizat de bike-sharing I’Velo Urban” – Asociaţia Green Revolution Bucureşti
„Termorek – Recuperator de căldură” – SC Enesco Industrial SRL Iaşi
„Save Energy” – SC W3 Marketing Technology SRL Constanţa

Categoria Do it yourself
„TCP/IP Fuzzy Temperature Controller” – Ştefan Petru Iulian, Braşov
„ECOstume” – Maria-Gabriela Nicolaescu, Bucureşti
„Pompa de căldură, viitorul la tine acasă” – Ciprian Macsim, loc. Vânători, jud. Iaşi

Categoria Idei
„Rebuilding Romania” – Asociaţia Frends Pentru Dezvoltare, Bucureşti
„Software inteligent pentru optimizarea reabilitării energetice a clădirilor” – Facultatea de Energetică – Universitatea Politehnică Bucureşti
„Tummy” – Tummy – Stop Food Waste SRL Piatra Neamţ

Categoria Tineret
„Wildlife Romania” – Asociația Wild Watch, Timişoara
,,Oraşul Viitorului” – Grădiniţa cu program prelungit ,,Prichindel”, Suceava
„Green Bee” – Asociaţia Green Revolution, Bucureşti

Categoria Municipalităţi
„Hydrogen bus project fuelled by municipal waste” – Tresoil Biofuels SRL Bucureşti
„EmPower your building and community efficiency, towards nZEB and low carbon emissions” – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Primăria Cluj-Napoca
„Microhidrocentrală pe râul Moldova” – Primăria Municipiului Roman, jud. Neamţ

Decernarea premiilor va avea loc în cadrul unei Gale organizate în luna octombrie la Bucureşti.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Am fost și eu printre primii care au propus și susținut execuția unei microhidrocentrale pe râul Moldova(Dl.Jora cred că mai are arhiva multelor pagini cu propuneri) Deci votez favorabil!
    P.S.Atenție… se impune dragarea lacului care este colmatat cu aluviuni…a apărut și o insulă deja.De asemenea trebuie conturat malul stâng, curățată și amenajată plaja,de pus bărci de agrement,de inițiat un nou sport romașcan :canotajul.SUCCES!

  • Microhidrocentrala a produs energie la jumatate de potential….!…..SI NICIODATA NU VA PRODUCE MAI MULT,INTRUCAT NU ARE (…SI NICI NU VA AVEA…!)”MATERIE PRIMA ” INDEAJUNS (APA)!!! ESTE O CHELTUIALA FACUTA AIUREA !NU SE JUSTIFICA CHELTUIELILE FACUTE CU INTRETINEREA MICROHIDROCENTRALEI (…PENTRU APRINDEREA A…. 20-30 DE BECURI …!!!)!!! NU SE SPUNE ADEVARUL ……INCA !!!…PANA CAND ???!!!