HomeInedit

Miclăuşeni – „Călătorie la 1900”, la minut şi secundă

Pe 6 şi 7 septembrie, la castelul de la Miclăuşeni va fi organizat evenimentul „Călătorie la 1900”, menit să strângă fonduri şi susţinători pentru restaurarea castelului. „Ziarul de Roman” vă prezintă programul amănunţit al evenimentelor organizate în cele două zile.

image descriptionVineri, 6 septembrie, şi duminică, 7 septembrie, romaşcanii au posibilitatea de a da timpul înapoi, printr-o călătorie la castelul de la Miclăuşeni, la 20 de kilometri de Roman. Evenimentul, aflat la prima ediţie, promite atmosfera specifică perioadei Belle Epoque, „zaharicale şi poveşti boiereşti cu iz dulce-amărui, cocoane, mofturi, moftangii, muzichie şi trăsuri, jocuri şi ateliere pentru copii, make-up şi accesorii de epocă, târg de antichităţi şi hand made”. Evenimentul are drept scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea castelului.
Manifestările vor începe sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 10, cu festivitatea de deschidere şi cu mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Vor fi prezentate comunicările „Aspecte privind restaurarea Castelului Miclăuşeni”, prezentată de Virgil Băbâi, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, şi „Cultură şi Reşedinţe nobiliare la început de secol XX”, prezentată de Academician Alexandru Zub, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi. La ora 11.20 este programată lansarea de carte „Heraldica Palatului Sturdza de la Miclăuşeni”, autor doctor Sorin Iftimi, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, prezentată de Cătălin Jeckel, director al Editurii Doxologia Iaşi. Vor mai fi prezentate două titluri, „Evocări miclăuşene”, de Lucian Merişca, redactor la Radio România Iaşi, şi „Heraldica Palatului Sturdza de la Miclăuşeni” – cuvântul autorului. Corul „Mira” al Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi, condus de profesor Petronela Dârţu, va susţine un concert de cântece de demult, apoi se va deschide castelul.

La 12.20 va începe un tur ghidat al exteriorului Castelului, punctul de plecare fiind intrarea castelului, lângă steagul României. Între 12.00 şi 13.00, în Camera de zugrăvit se va desfăşura un atelier de improvizaţie teatrală pentru copii, cu actriţa Luiza Cupceac, de la Școala de Teatru ProfessArt Iaşi. La ora 13 începe recitalul de vioară al lui Daniel Gherasim, de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, iar la ora 14 este programat un spectacol de teatru în aer liber, „Cocoane, mofturi, moftangii”, improvizaţie după I. L. Caragiale, prezentat de Trupa „ProffesArt” din Iaşi. Între orele 13.00 şi 17.00, în Camera Copilului vor avea loc Ateliere de reCreaţie personală pentru copii, adolescenţi şi părinţi, cu psiholog Liliana Bulgagiu. Între 13.00 şi 18.00, copiii sunt aşteptaţi la Camera de Zugrăvit pentru jocuri creative, cu Oana Arnold, de la Librăriile Artebo Piatra Neamţ. La ora 15.00, un alt elev al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, Traian Sturza, elev în clasa a XII-a, va cânta la fagot. La 15.20 este programat al doilea tur ghidat al exteriorului castelului, cu acelaşi punct de plecare, iar la ora 16.00 va începe partea a II-a a spectacolului de teatru „Cocoane, mofturi, moftangii”. Cei care doresc pot beneficia de un machiaj de epocă, în Camera cu seif, cu make-up artist Yona Mogan. Seara se încheie cu un atelier de dezvoltare personală, condus de Claudia Munteanu, între 17.00 şi 19.00, la Camera Copilului, şi cu un recital de violoncel, susţinut de Paula Sturza, de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”. Castelul se închide la ora 19.00.

miclaus 4Duminică, 7 septembrie, castelul se deschide la ora 11. La ora 11.15, la biserica Mănăstirii Miclăuşeni va avea loc un parastas pentru familia Sturza. La orele 12.00 şi 16.00 sunt prevăzute să înceapă tururi ghidate ale exteriorului castelului. Între 12.00 şi 18.00 este deschis atelierul de machiaj de epocă la Camera cu seif, între 12.00 şi 14.00 Camera Copilului va găzdui atelierul de dezvoltare personală condus de Claudia Munteanu, iar copiii sunt aşteptaţi la jocuri educative, cu Librăriile Artebo, între orele 13.00 şi 18.00, în Camera de zugrăvit. La ora 13.00, este programat recitalul lui Cosmin Cobasa, absolvent al Colegiului Naţional „Octav Băncilă” din Iaşi, iar la ora 15.30, Simona Cojocaru, elevă în clasa a X-a la acelaşi colegiu, va susţine un recital la oboi. La ora 14.00 şi la ora 17.00 va urca pe scenă trupa Școlii de Teatru ProfessArt Iaşi, cu „Cocoane, mofturi, moftangii”, după I. L. Caragiale. La ora 14.30 începe parada cailor, iar la ora 15.00 este programată parada costumelor de epocă. Seara se încheie cu cântecec de demult, prezentate de corul „Mira” al Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi, condus de profesoara. Petronela Dârţu. Castelul se închide la ora 19.00.

În ambele zile, în intevalul orar 10.30 – 19.00, în interiorul castelului, vizitatorii vor găsi un târg de antichităţi şi de bijuterii hand-made, cămară cu produse tradiţionale, expoziţie de fotografie şi carte veche originală, proiecţie de filme documentare, tablouri vivante, atelier ţesătorie, zaharicale şi ceai, cafenea. În exteriorul castelului va fi deschisă o cramă, cu degustare de vinuri, se pot face fotografii la minut, plimbări cu ponei şi trăsuri, vor fi organizate o paradă a costumelor şi o expoziţie de statui vivante, precum şi atelierul interactiv „Roata olarului”.

Comentarii

WORDPRESS: 0