Primăria Municipiului Roman a derulat o campanie de sondare a opiniei tinerilor în vederea stabilirii nevoilor și proiectelor viitoare și creionării Strategiei de Tineret a Municipiului Roman. Campania s-a derulat în cursul anului școlar 2016-2017, iar chestionarul a cuprins zece întrebări și a fost aplicat celor 56 de membri ai plenului Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Roman. Întrebările s-au referit la sistemul de învățământ, la cariera pe care tinerii doresc să o urmeze, precum și la oportunitățile actuale și viitoare oferite de municipiul Roman.
Doar 32% dintre tineri sunt mulțumiți de sistemul de învățământ
La întrebarea „Câte ore pe zi le dedici studiului pentru școală/liceu/colegiu, în afara orelor de curs?”, 45% dintre elevi au răspuns circa 3-4 ore pe zi, 31% dintre elevi au răspuns circa 2-3 ore pe zi, 11% dintre elevi au răspuns între o oră și 2 ore pe zi, 8% dintre elevi au răspuns mai mult de 4 ore pe zi, iar 5% dintre elevi dedică studiului maxim o oră pe zi. La întrebarea „Cât ești de mulțumit de calitatea sistemului de învățământ?”, 52% dintre respondenți s-au declarat nici mulțumiți, nici nemulțumiți, 32% s-au declarat mulțumiți, 9% s-au declarat foarte mulțumiți, iar 7% s-au declarat nemulțumiți.
La întrebarea „Ce profesie (meserie) dorești să urmezi?”, în topul preferințelor s-au situat următoarele meserii: psiholog, medic, arhitect, avocat, programator IT, preot, profesor, agent de turism, aviator, translator, cofetar și fotograf.
Tinerii doresc la Roman mai multe concerte, târguri de carte și proiecții de film
La întrebarea „Care sunt principalele activități pe care le desfășori în timpul tău liber?”, 33% dintre elevi au răspuns ieșiri cu prietenii, 31% – vizionare de filme, 22% – utilizarea calculatorului, 7% – ieșiri în parc, 5% – activități sportive, 2% – activități culturale și artistice (dansuri, muzică, pictură etc.).
La întrebarea „Consideri că Municipiul Roman oferă oportunități de petrecere a timpului liber pentru tineri?”, 57% dintre respondenți au declarat „Nici multe, nici puține”, 22% – multe oportunități, 21% – puține oportunități. La întrebarea „Ce oportunități de petrecere a timpului liber ai dori să fie disponibile în municipiul Roman și ce evenimente să fie organizate?”, cei mai mulți dintre tineri au răspuns că doresc să fie organizate mai multe concerte, târguri de carte, proiecții de film, cursuri de dezvoltare personală.
Jumătate dintre tineri vor să se implice mai mult în activități de voluntariat
La întrebarea „Ești interesat să te implici în activități de voluntariat?”, 53% dintre respondenți au declarat că vor să se implice mult în activitățile de voluntariat, 18% dintre respondenți au declarat că vor foarte mult, iar 29% dintre respondenți au declarat că vor să se implice mai puțin.
La întrebarea „În ce fel de activități de voluntariat ți-ar plăcea să te implici?”, 30% au răspuns că vor să participe la organizarea de evenimente, 28% au răspuns că vor să participe la campanii de promovare turistică, 26% au răspuns că vor să participe la activităţi educativ-formative de protecția mediului, 12% au răspuns că vor să participe la activități în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice, iar 4% au răspuns că vor să participe la activităţi de birotică şi secretariat.
Lipsa locurilor de muncă, una dintre principalele probleme ale tinerilor
La întrebarea „Care consideri că sunt principalele trei probleme ale tinerilor din România?”, cei mai mulți dintre tineri au răspuns: lipsa locurilor de muncă, necorelarea specializărilor din planul de învățământ cu piața muncii sau lipsa unei orientări școlare și profesionale reale. De asemenea, tinerii au subliniat faptul că generaţia lor se confruntă cu lipsa unor modele, cu un absenteism şcolar ridicat, violenţă, dar şi cu pericolul consumului de ţigări sau alcool.
La întrebările „Cum ați vrea să fie Municipiul Roman în anul 2020 și ce propuneri aveți pentru conducerea Primăriei Roman?”, cei mai mulţi dintre tineri au propus conducerii Primăriei Roman să înfiinţeze un cinematograf, un mall, o sală de spectacole, mai multe locuri de joacă pentru copii, piste pentru biciclişti şi pentru skateboard, organizarea de seri dansante şi concerte, reabilitarea Casei de Cultură, a Policlinicii, a Gării şi Autogării, organizarea unor centre de colectare de haine şi bunuri care să vină în sprijinul persoanelor nevoiaşe.
„Cea mai importantă componentă a oricărui program de dezvoltare durabilă ar trebui să fie îmbunătățirea calității vieții tinerilor. De aceea, pentru viitor ne propunem următoarele obiective strategice: creşterea gradului de implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor; creşterea capacității de relaționare a tinerilor în cadrul unităților de învățământ, de implicare în organizarea de proiecte şi activități şcolare; intensificarea relațiilor de parteneriat dintre şcoală şi alți actori sociali; dezvoltarea serviciilor de orientare şcolară şi profesională adresate tinerilor, îmbunătățirea accesului la stagii de pregătire practică, facilitarea accesului tinerilor la servicii de consultanță în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial; diversificarea ofertei culturale și a evenimentelor organizate pentru tineri; dezvoltarea infrastructurii de agrement și de petrecere a timpului liber”, precizează raportul privind percepția tinerilor realizat de reprezentanții Primăriei Roman.
Comentarii
Daca observ eu bine, tinerii nu prea isi mai doresc profesii care corespund unei pregatiri practice („meseria bratara de aur”), cu exceptia celei de doctor si cofetar, si nici nu isi doresc meserii in concordanta cu cererea de pe piata fortei de munca. De ce? Fiindca aceste profesii presupun munca multa (in sensul propriu al cuvantului) si sunt prost platite, atat in activitate cat si la pensie. Si aceste profesii presupun efort si pregatire continua, ceea ce tinerii nu prea sunt dispusi. Atata timp cat situatia actuala va persista (adica sunt bine platiti cei care „nu fauresc bunuri materiale”, asa cum spuneau comunistii, ci politistii, politrucii, agentii serviciilor secrete, preotii, avocatii, magistratii si toti cei care nu creaza valori materiale, societatea romaneasca merge spre catastrofa: lipsa meseriasilor va inchide ultimele capacitati de productie, incasarile la contributii sociale si sanatate vor scadea iar povara va fi si mai grea pe cei care produc, ponderea importurilor va creste si, odata cu aceasta, preturile de consum si datoria publica si privata a tarii, batrranii vor fi muritori de foame (desigur, cu exceptia celor cu pensii „speciale”). Exista solutia importului de forta de munca: negri, arabi, chinezi etc. Suntem pregatiti pentru aceasta? Ii vom putea asimila si stapani? Nu cred! Incet, incet, nu se va mai vorbi de poporul roman si nu se va mai vorbi de Romania ca stat, ci de Romania ca un loc oarecare pe harta! Aviz guvernantilor! Aviz celor ce fac politica in educatie! Aviz conducatorilor nostri spirituali (preoti, formatori de opinie etc.)! Aviz noua tuturor cum procream si cum ne educam copii! Doamne ajuta!
foarte corect .