HomeSocialEducatie

Merele elevilor, „culese” de o firmă din Roman

Distribuţia merelor în şcoli va costa aproape 900.000 de lei. În acest an şcolar, elevii cu abilităţi în grădinărit vor fi premiaţi.

Aproape 900.000 de lei vor costa merele pe care elevii din judeţ le vor consuma în cadrul Programului „Fructe în şcoli”.

Consiliul Judeţean Neamţ a scos la licitaţie contractul de aprovizionare cu mere a unităţilor de învăţământ din judeţ. De oferta Consiliului Judeţean Neamţ s-au arătat interesate trei firme, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mic. Câştigătoare a fost desemnată firma Desland Distribuţie SRL Roman, care va distribui merele în Neamţ pentru suma de 876.622 de lei fără TVA.

Merele provin de la o fermă din Itești, județul Bacău

Merele provin de la o fermă din Itești, județul Bacău

Firma din Roman va trebui să distribuie, zilnic, 43.700 de mere, pentru toţi elevii nemţeni din ciclul primar (inclusiv clasa pregătitoare) şi ciclul gimnazial. „Merele sunt de cea mai bună calitate și vor fi transportate și predate în bune condiții, mai ales că provin de la o fermă din Itești, județul Bacău. Sunt mere românești, gustoase și rezistente. Noi suntem printre puținele județe din țară în care se face distribuția de mere pentru elevi, deoarece fiind produse perisabile, sensibile la transport și depozitare, firmele evită astfel de afaceri”, a declarat Andreea Roșu, reprezentant al firmei romașcane Desland Distribuție.

Conform unei hotărâri de Guvern, acordarea merelor se face în limita valorii zilnice de 0,37 lei pe elev, pentru o perioadă de 85 de zile de şcolarizare. Astfel, elevii din clasele 0 – VIII vor consuma, în total, 3.714.500 de mere.

În acelaşi act normativ se prevede şi un set de măsurile adiacente. Implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, finanţat de la Uniunea Europeană, se face din anul şcolar 2011 – 2012, iar Guvernul a decis continuarea şi îmbunătăţirea acestui program, cu un plan de măsuri adiacente. distribuţiei de mere în anul şcolar 2013-2014.  Cadrele didactice vor organiza vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi activităţi similare şi vor organiza concursuri tematice cu premii ca modalităţi practice educative care să contribuie la dezvoltarea competenţelor elevilor şi prin activităţi de grădinărit. Premiile acordate nu vor fi în bani, ci vor consta în cărţi, diplome, atlase, seturi bricolaj, coşuri cu fructe şi legume, material săditor pomicol, răsaduri de legume sau flori ca premii individuale, dotarea unor săli de curs, a laboratoarelor sau materiale didactice. Fondurile pentru implementarea măsurilor adiacente se vor suporta din bugetele locale ale judeţelor şi nu vor putea depăşi 10% din fondurile alocate consiliilor judeţene. Judeţul Neamţ nu va avea voie să cheltuie mai mult de 137.990 de lei, pe parcursul anului şcolar 2013 – 2014, pentru acordarea de premii, după cum se arată într-o anexă a hotărârii de Guvern.

Comentarii

WORDPRESS: 0