Medicul Mihai Lucan, cel pe care Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îl acuză că ar fi delapidat Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, cu un prejudiciu de peste un milion de euro, este cetățean de onoare al municipiului Roman. Acuzațiile aduse de instituțiile de control ale statului readuc în discuție modul în care consiliile locale oferă astfel de titluri. Mihai Lucan este cetățean de onoare al Romanului din 2013. El și-a petrecut copilăria la Roman, iar tatăl său, generalul-maior Ioan Lucan, a fost comandantul unităţii de garnizoană militară Roman în perioada 16 mai 1964 – 6 aprilie 1981.
În mai 2013, Consiliul Local Roman i-a conferit medicului Mihai Lucan titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman. „Prof. dr. Mihai Lucan efectuează, cu succes, peste 100 de transplante renale anual. A participat la extrem de multe congrese şi simpozioane internaţionale, a semnat un număr impresionant de premiere în specialitatea în care profesează şi pregăteşte, în continuare, un număr mare de medici în urologie. A fost decorat şi premiat de diverse autorităţi sau instituţii româneşti şi internaţionale: Ordinul «Steaua României» în grad de Comandor în anul 2000 şi Ordinul «Meritul Sanitar» în grad de Mare Ofiţer în anul 2006. A fost declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca şi al municipiului Botoşani”, se arată în motivarea deciziei de a-l numi pe Mihai Lucan cetățean de onoare al municipiului Roman.
Nimeni, la acea vreme, nu se gândea că, patru ani mai târziu, numele medicului Mihai Lucan va fi legat de investigații ale procurorilor care să-l acuze de delapidare, dar și de mărturii ale pacienților sau rudelor pacienților care să-l acuze și de fapte „inumane”. Pe tot parcursul finalului de an, în fiecare zi au apărut noi dezvăluiri despre ceea ce ar fi făcut medicul Lucan în calitate de șef al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
La câteva luni de la conferirea titlului de cetățean de onoare al Romanului, medicul Mihai Lucan a mai intrat în atenția presei, pentru operația – de succes, este drept – efectuată actorului Alexandru Arșinel. „Pe 29 August 2013, Alexandru Arșinel a fost supus unui transplant de rinichi efectuat de o echipă de medici condusă de Mihai Lucan. Faptul că s-a găsit un rinichi la doar trei zile după internare a atras criticile pacienților care suferă de insuficiență renală. Mihai Lucan s-a apărat spunând că starea biologică, în pofida vârstei de 70 de ani, l-au recomandat pentru un transplant de rinichi”, se arată pe pagina dedicată lui Mihai Lucan, pe Wikipedia.
Primarul Lucian Micu spune că, dacă acuzațiile sunt confirmate de instituțiile abilitate, va propune Consiliului Local retragerea titlului: „Am urmărit și eu știrile despre acest caz și am văzut acuzațiile și mărturiile din acest «proces public». La momentul în care i s-a conferit titlul de cetățean de onoare medicului Mihai Lucan, eram consilier local și am votat pentru, dat fiind faptul că, la acea vreme, implicarea dumnealui în domeniul transplantului de rinichi și în evoluția medicinii în general erau demne de admirat. Activitatea dumnealui nu a fost recunoscută doar de către Roman, ci are premii primite de la numeroase instituții abilitate. Nu sunt persoana care să mă pronunț înainte de instanțele de judecată, dar, dacă va exista o hotărâre definitivă și irevocabilă, atunci voi propune retragerea titlului, pentru că, până la urmă, cetățenii de onoare ai municipiului trebuie să fie un exemplu pentru comunitate”.
La acest moment, municipiul Roman are 29 de cetățeni de onoare ai municipiului, ultimele titluri fiind conferite în 2017 și primele în 1993 – profesorului Alexandru Cojocaru și doctorului Nicolae Fălcoianu.
Comentarii