HomeSanatateEducatie

Medicii de familie sunt pregătiţi pentru începerea şcolii

Cei mai mulţi dintre medicii de familie din Neamţ au efectuat, până în acest moment, triajul epidemiologic al şcolarilor de pe listele proprii.

O adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii aflat în dezbatere publică. Reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie consideră modificările propuse „drept nerealizabile, având ca rezultate imediate sporirea birocraţiei în cabinetele de medicină de familie şi scăderea calităţii actului medical”.

Medicii de familie din judeţul Neamţ sunt obişnuiţi, de ani de zile, să elibereze aceste documente, mai ales cei din mediul rural, acolo unde nu există medic de medicină şcolară. „Întotdeauna ne-am ocupat de efectuarea triajului epidemiologic al copiilor şi de eliberarea adeverinţelor medicale. Bine că am scăpat de eliberarea adeverinţelor pentru sport. Noi efectuăm anual examene de bilanţ la copii, urmărind mai mulţi parametri. Mie, personal, nu mi se pare greu ceea ce prevede proiectul Ministerului Sănătăţii şi consider că, dacă un medic este bine organizat, poate efectua aceste controale începând cu luna august. Aşadar, pentru noi nu este o noutate. Ar fi ceva nou dacă am fi şi plătiţi suplimentar pentru această activitate”, susţine medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Neamţ.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, documentele medicale necesare la înscrierea / frecventarea fiecărui an de învăţământ / terminarea unui ciclu de învăţământ sunt: adeverinţă medicală şi aviz epidemiologic.

Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente a luat sau ce vaccinuri a efectuat.

Comentarii

WORDPRESS: 0