Medicii de familie sînt supărați pe medicii ginecologi de la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Medicii de familie acuză ginecologii că le blochează accesul la programul național de screening pentru depistarea cancerului de col.
Conflictul a pornit de la faptul că legea dă posibilitatea medicilor de familie să înființeze centre de recoltare a probelor prelevate de la femei, însă medicii ginecologi se opun acestui lucru. Din păcate, acest conflict se răsfrînge asupra pacientelor, întrucît programul nu poate demara pînă ce contractele nu sînt încheiate. După ce spitalul a primit acreditare de la Institutul Oncologic din Iași, 30 de medici de familie din zona Romanului au făcut cursuri de consiliere, iar alți 16 au făcut cursuri de prelevare.
„Avem mari probleme cu medicii ginecologi de la Spitalul Roman. Legea spune că medicii de familie pot să înființeze centre de recoltare, pentru ca pac, medici ienții să nu mai fie puși pe drumuri, însă medicii ginecologi vor ca noi să renunțăm, întrucît nu ne-am pricepe. Nu este adevărat, pentru că noi am făcut cursuri de pregătire pentru acest lucru și ar fi păcat să punem pacienții pe drumuri, în special pe cei din mediul rural. Pentru consilierea pacientelor se plătește o anumită sumă de bani, la fel ca și pentru recoltare și credem că din cauza acestor sume medicii ginecologi ne împiedică să încheiem contractele„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
În replică, conducerea spitalului susține că aceste contracte nu pot fi încheiate din vina medicilor de familie. „Ca să poată încheia aceste contracte, medicii de familie trebuie să aibă dosarul complet. Din păcate, mulți dintre ei vin cu documente incomplete și preferă să arunce vina pe alții. Noi nu avem nici o problemă cu medicii de familie, dar legislația în vigoare trebuie respectată. Cînd vor avea dosarele complete, atunci vom semna contractele fără nici o rezervă„, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
De acest program puteau beneficia mii de femei din mediul rural, cu vîrste cuprinse între 24 și 60 de ani.
Comentarii