HomeSocialEducatie

Media din 2013 contează la înscrierea la liceu din 2014

Numărul de locuri la matematică-informatică este în creştere faţă de anul trecut. Specializarea mecanică, populară în anii trecuţi, bate în retragere.

Odată scăpaţi de emoţiile Evaluării naţionale, absolvenţii de gimnaziu se hotărăsc asupra liceului la care vor învăţa în următorii patru ani. Însoţit de un părinte şi de diriginte, fiecare absolvent de clasa a VIII-a va completa, între 4 şi 8 iulie, fişa cu opţiuni, în funcţie de interesul pentru un liceu sau altul, dar şi de media de admitere pe care o are. Pentru a veni în sprijinul candidaţilor la admiterea la liceu, vă prezentăm mai jos un top al liceelor din judeţ pentru câteva dintre cele mai căutate specializări ale admiterii la liceu de anul trecut. În comparaţie cu situaţia din 2013, se observă o uşoară creştere a numărului de locuri la filiera teoretică, în special la cele din domeniul real.

Matematică – informatică la zece licee din judeţ

Specializarea matematică – informatică este în fiecare an preferata elevilor cu cele mai mari medii de admitere. În acest an sunt disponibile la această specializare 616 locuri, mai multe decât anul trecut, când în licee au fost disponibile 560 de locuri. În funcţie de ultima medie la admiterea de anul trecut, acestea sunt: Colegiul Naţional „Petru Rareş” cu 9,36, Colegiul Naţional „Roman-Vodă” cu 9,25, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” cu 9,38, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” cu 9,15, Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ cu 8,87 – unde sunt şi cele mai multe locuri, 164 -, Grupul Școlar „Mihail Sadoveanu” din Borca, cu 6,79, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” cu 8,8 şi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, din Săbăoani, cu 4,85. La acestea se adaugă şi Colegiul Tehnic „Danubiana”, care nu a organizat anul trecut admitere pentru această specializare.

Locuri mai puţine la uman

În ceea ce priveşte domeniul uman, sunt mai puţine licee care au în ofertă specializări din acest domeniu. Astfel, ştiinţele sociale se regăsesc doar la şapte licee din judeţ: Colegiul Naţional Petru Rareş”, din Piatra Neamţ, 8,98 ultima medie, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”- 9,11, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”- Târgu Neamţ, 9,35, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”- 8,89, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi”, din Piatra Neamţ, 8,47, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, cu ultima medie 5,54, şi Liceul „Carol I” din Bicaz, cu ultima medie 7,75. Tot din domeniul uman, profilul pedagogic cu specializarea învăţător – educator se regăseşte la două licee din judeţ: Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ şi Liceul „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ. Filologia se regăseşte în oferta a şapte licee din judeţ: Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, din Piatra Neamţ – 9,08 ultima medie anul trecut, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”, din Tîrgu Neamţ- 8,91, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi”, din Piatra Neamţ- 8,71, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”- 8,78, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Piatra Neamţ, engleză – bilingv 9,21, Grupul Școlar „Mihail Sadoveanu”, din Borca- 7,57, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, din Săbăoani- 6,11 şi Liceul „Ruset Roznovanu”, din Roznov- 5,89.

392 de locuri la economic

Profilul economic rămâne, an de an, între preferatele elevilor. În acest an sunt disponibile 392 de locuri, la opt licee din judeţ. Topul specializărilor este condus de Liceul Tehnologic „Spiru Haret”, cu 8,52 ultima medie, anul trecut, urmat de Colegiul Tehnic „Petru Poni” cu 8,51 şi Liceul „Vasile Conta”, din Tîrgu Neamţ, cu 8,28. Urmează Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamţ, cu 8,17, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, din Tîrgu Neamţ, cu 7,87, Colegiul Tehnic „Miron Costin”- cu 7,8 şi Colegiul Tehnic „Danubiana”- cu 5,84. În acelaşi registru se înscrie şi specializarea comerţ, aflată la două licee, doar, din judeţ: la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, specializare introdusă din acest an, şi la Liceul Tehnologic Economic Administrativ, ultima medie de admitere anul trecut fiind 7,99.

Mecanica bate în retragere

După ce, ani de zile, a fost cea mai populară specializare, aflată în oferta a numeroase licee din judeţ şi cu un număr mare de locuri, în acest, mecanica se mai regăseşte la opt licee din judeţ, cu 336 de locuri. Cea mai mare medie de admitere s-a înregistrat, anul trecut, la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ, 7,89. La toate celelalte licee care oferă locuri în această specializare, ultimele medii de admitere au fost în jurulul notei 5.