Profesorul Constantin Obreja a postat pe pagina Școlii „Alexandru Ioan Cuza” din Roman teste online de matematică pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Prin aceste teste, dascălul şi-a propus să ofere un suport pentru autoevaluarea elevilor.
Profesorul de matematică Constantin Obreja, de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Roman, a găsit o metodă de a-i stimula pe elevi să înveţe. Dascălul a postat pe site-ul şcolii (http://adralex.ro/sc5roman/) noţiuni teoretice şi teste de matematică pentru elevi. Cu un simplu click pe „Mate online”, elevii din ciclurile primar şi gimnazial pot dezlega exerciţii şi probleme similare cu cele cu care se confruntă la orele de curs. „Am dorit să pun la dispoziţia elevilor un set de teste care să le permită să se autoevalueze la diferite capitole din programa şcolară. Fiecare accesare generează un test relativ diferit de cel anterior. Postarea cuprinde şi «lecţii» cu ajutorul cărora se pot învăţa anumite noţiuni matematice. Paginile nu constituie un model de rezolvare, ci un suport, o atelă, care să sprijine elevul în paşii pe care-i face în rezolvarea unei posibile probleme legate de tema în discuţie. În demersul meu, m-a ajutat colegul Radu Diaconu, şi el profesor de matematică, care s-a ocupat de postarea materialelor”, a spus profesorul Constantin Obreja.
Testele propuse spre rezolvare oferă răspunsurile la exerciţiile şi problemele de la fiecare capitol. Dacă elevii întâmpină greutăţi, ei pot trimite un email profesorului Obreja pentru a primi informaţii suplimentare.
Iniţiativa dascălului i-a adus şi foarte mulţi prieteni. „Datorită acestei pagini, am început să comunic cu colegi de-ai mei din ţară, cu persoane care nu au preocupări în domeniu, cu români din străinătate care au găsit necesară această modalitate de a-i ajuta pe elevi. Unul dintre aceştia este un medic ortoped din Bucureşti, care şi-a îndemnat copilul să studieze testele postate. Între noi s-a legat o prietenie şi, în felul acesta, atunci când am avut o problemă medicală, eu am fost cel care i-a cerut ajutorul”, a spus profesorul Obreja.
Profesorului Obreja i-au cerut ajutorul şi studenţii. „Un tânăr mi-a spus că are de rezolvat nişte matrici. L-am întrebat dacă a învăţat teoria, dar, când mi-a arătat cursul, mi-am dat seama că nici nu se uitase prin el. Aveam să descopăr, răsfoind suportul de curs, că necunoscuta lui nu erau matricile, aşa cum îmi spusese iniţial, ci aplicarea teoriei jocurilor în economie, ceea ce era cu totul altceva”, a spus dascălul.
Profesorul Constantin Obreja este cadru didactic cu multă experienţă, acumulată în cei 34 de ani de activitate la catedră. În Școala „Alexandru Ioan Cuza” se află de 34 de ani, chiar de la înfiinţare. Deşi i-a trecut prin mână generaţii de elevi, permanent a căutat metode noi de a arăta acestora frumuseţea şi importanţa matematicii şi de a-i motiva să înveţe. Dascălul descrie rezolvarea testelor de pe site ca şi cum ar fi în clasă, pe alocuri cu umor, şi nu încheie exerciţiul fără o sugestie adresată rezolvitorilor, aceea de a găsi „cheia care deschide cel mai uşor uşa de la intrare”. Cât priveşte cheia succesului unui profesor bun, Constantin Obreja ne spune: „Cred că m-am născut să fiu profesor”.
Comentarii
Felicitari profesore ! PS Facetzi matematica o,,atractie necesara” si nu o ,,sperietoare inutila” !! Succes mai departe !
Site-ul domnului Obreja are cel putin 7 ani vechime. Tin minte ca ne punea si pe noi sa „compunem” probleme de geometrie ca sa le poata posta pe site. Ce vremuri… Imi e dor de scoala nr. 5 si de domnul diriginte Obreja…
Felicitari domnului profesor. Ma simt onorat ca mi-a permis sa contribui la promovarea acestui site. Succes in continuare!
Felicitari Constantine (Costica)! Ma simt onorat ca ai avut curajul si increderea sa ma lasi sa ma ocup de gazduirea si promovarea site-lui care este free spre folosul tuturor celor interesati si dornici de cunoastere. Succes in continuarie!