Măsuri obligatorii pentru angajatori pe timp de caniculă

HomeActualitate

Măsuri obligatorii pentru angajatori pe timp de caniculă

 

Ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie referitoare la temperaturile extrem de ridicate, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării, Inspecția Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va controla respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele caniculare, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul este obligat, conform legii, să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Nerespectarea prevederilor Ordonanței 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1500 – 2500 lei, precizează reprezentanții Inspecției Muncii.

„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, respectiv temperaturi ce depășesc 37 de grade Celsius sau când indicele temperatură-umiditate depășește pragul valoric de 80 de unități, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și Hotărârea Guvernului nr. 580/2000, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 99/2000, pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, măsuri care vor fi stabilite de angajator împreună cu reprezentanții sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanți aleși ai salariaților. În unitățile în care funcționează Comitete de Securitate și Sănătate în Muncă, măsurile vor fi stabilite de acestea, iar în instituții și unități finanțate din fonduri bugetare și extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituțiilor”, precizează un comunicat al ITM Neamț.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0