HomeRoman

Mărţişoare hand-made pentru bătrânii de la „Casa bunicilor”

Copiii de la centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc au confecţionat mărţişoare pe care le-au dus, apoi, bătrânilor de la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Casa bunicilor”.

 

 

Copiii care frecventează Centrul de îngrijire de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc din Roman au adus primăvara şi în sufletul bătrânilor de la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Casa bunicilor” şi al personalului din cadrul Complexului de servicii „Casa pâinii”. Destinaţiile nu au fost alese întâmplător, având în vedere că bătrânii aflaţi la centru nu au pe nimeni din familie în preajmă, iar personalul de la „Casa pâinii” îi bucură zi de zi pe copii cu tot felul de preparate. Copiii au mers cu mărţişoare făcute de ei, din tot felul de obiecte care, la prima vedere, nu au nimic în comun cu simbolul primăverii: capace de la sticlele de suc, fire de lână sau resturi de hârtie. Mărţişoarele şi felicitările au fost migălite timp de trei săptămâni, copiii renunţând la timpul liber de după teme pentru a face aceste mici bijuterii.

Centrul de zi este frecventat de 26 de copii, de la cei de vârsta clasei pregătitoare, la elevii de clasa a VIII-a. Cei de gimnaziu vin la centru dimineaţa, înainte de a pleca la şcoală, cei mici vin la centru direct de la şcoală. Toţi iau prânzul la centru, îşi fac lecţiile, iar în timpul care le mai rămâne la dispoziţie participă la tot felul de activităţi, de la cele artistice, la activităţi sportive şi educative.
„Toţi copiii care frecventează centrul fac parte din familii care prezintă un risc social. Nu sunt doar copii din familii cu venituri modeste, sunt şi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi care i-au lăsat, de exemplu, în grija unei bunici de 80 de ani. Toţi copiii care vin la noi au nevoie de sprijin afectiv, de suport pentru a-şi putea îndeplini dorinţa de a învăţa, de sprijin pentru a-şi dezvolta laturile vocaţionale. Noi suntem aici tocmai pentru a-i încuraja şi pentru a-i ajuta să-şi valorifice potenţialul”, a spus asistentul social Lidia Vacaru.

Echipa centrului, care are grijă de copii, este formată, pe lângă asistentul social, şi din psihologul Lăcrămioara Buga, profesoara Loredana Rusu, învăţătoarea Crenguţa Rusu şi un animator socio-educativ, care îi antrenează în tot felul de activităţi. „Programul nu este riguros, ca cel de la şcoală, nu mergem după tipare. Dacă un copil refuză să participe la o activitate, găsim o soluţie alternativă. Tocmai această diversitate a activităţilor îi motivează pe copii. Noi am încheiat şi adeziuni cu şcolile din care provin, ţinem legătura cu profesorii şi învăţătorii lor şi, pentru absolut toţi copiii care frecventează centrul, am sesizat o creştere, de la activitatea şcolară la latura psihologică. Toţi copiii beneficiază de consiliere psihologică, dar şi părinţii lor sunt angrenaţi în programele de consiliere”, a spus psihologul Lăcrămioara Buga.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0