„Cele mai multe mame minore din județ sunt din zona Romanului” este anunțul îngrijorător făcut de reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman, care trag un semnal de alarmă față de numărul foarte mare de copile care, la rândul lor, dau naștere unor copii. Numai de la începutul anului și până acum, patru mame minore au născut la Spitalul Roman.
Lipsa de educație și de educație sexuală în rândul tinerelor fete a devenit cu adevărat o problemă a zilelor de astăzi. Din păcate, din tot județul Neamț, zona Romanului este pe primul loc în ceea ce privește mamele minore. O statistică efectuată la nivelul Spitalului Roman arată că, anul trecut, numărul total de mame minore, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, a fost de 74.
„Zona Roman ocupă primul loc în ceea ce privește numărul de mame minore, cu 74 de cazuri, comparativ cu zona Piatra Neamț și Tîrgu Neamț, care totalizează un număr de 63 de cazuri. Din cele 74 de cazuri de mame minore care au născut la Spitalul Roman, o mamă avea doar 13 ani, șapte tinere aveau 14 ani, una avea 15 ani, alte 29 de mame aveau 16 ani și mame minore cu vârstă de 17 ani au fost 36 cazuri”, se arată într-un comunicat al Spitalului Roman.
O analiză a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Neamţ, făcută la mijlocul anului trecut, a adus în discuţie și subiectul abandonului copiilor sau al tinerelor care abia au împlinit 14 ani şi au adus pe lume deja un copil. Pe primele șase luni ale lui 2016, spitalele din judeţ au atras atenţia asupra a 34 de cazuri de copii abandonaţi, 24 provenind de la ţară şi zece de la oraş. O veste şi bună, şi rea este că, în primul semestru, 64 de mame minore au adus pe lume copii, dar, în aceste cazuri, toate se îngrijesc de nou-născuţi.
,,Sarcina la vârsta adolescenței reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, prin implicațiile medico-sociale pe care le generează. Mamele adolescente au risc crescut de complicații pe durata sarcinii (restricția de creștere intrauterină, prematuritatea, risc de avort spontan) și în timpul nașterii (travaliu dificil din cauza incompletei dezvoltări fizice a mamei). Implicațiile sociale sunt reprezentate de abandonul școlar, dificultăți de integrare socială, lipsa veniturilor, confruntarea cu diverse prejudecăți, lipsa șansei de a învăța și de a munci, bebelușul devenind, astfel, o victimă colaterală”, a declarat Rodica Bălan, asistentul social al Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Situația aceasta nu se întâmplă doar la Neamț sau doar în Roman. Potrivit ultimului raport al DGASPC Iași, spitalele din acest judeţ şi din ţară au semnalat instituţiei peste 140 de cazuri cu fetiţe gravide şi peste 300 de cazuri cu mame minore, adică, per total, de două ori mai multe decât în 2015. Conform specialiştilor, lipsa educaţiei sexuale şi lipsa comunicării dintre părinţi şi copii sunt principalele cauze ale fenomenului.
Comentarii