Miercuri, 9 august, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că ostaticul român răpit în Burkina Faso în 2015, Iulian Gherguț, originar din satul Traian, comuna Săbăoani, a fost eliberat și se află în siguranță în România.
„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României. Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico-diplomatice.
Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, arată comunicatul MAE.
Iulian Gherguţ a ajuns în țară miercuri după-amiază, cu puțin timp înainte de anunțul MAE, cu un avion militar, care a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Președintele Klaus Iohannis a salutat eliberarea ostaticului român. „Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a transmis președintele pe contul de pe rețeaua Twitter.
Iulian Gherguţ, în vârstă pe atunci de 39 de ani, a fost răpit de persoane înarmate în aprilie 2015, la mina de mangan Tambao, administrată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania lui Frank Timiş. Iulian Gherguţ era, la momentul atacului, la comanda unei echipe de patrulare în apropierea minei. Gruparea jihadistă Al Mourabitoune a anunțat ulterior, prin liderul acesteia, că românul originar din comuna Săbăoani este ostaticul grupării. Răpitorii au publicat înregistrări cu acesta, în decursul captivității sale. În 2018, ministrul de Externe de la acea vreme, Theodor Meleșcanu, afirma că răpitorii cer bani în schimbul eliberării ostaticului și că, la acel moment, Iulian Gherguț ar fi fost în statul Mali. Pe parcursul celor opt ani, Ministerul Afacerilor Externe din România a oferit foarte puține informații despre starea ostaticului și despre demersurile care sunt întreprinse pentru eliberarea acestuia.
Comentarii