Lumina Păcii de la Betleem a ajuns la Pildești

HomeReligie

Lumina Păcii de la Betleem a ajuns la Pildești

– Sunteți conducătorul (șeful) cercetașilor. Am adus cu mine Lumina de la Betleem din gara din Viena. Nu doriți şi dvs. s-o aveți?
– Desigur!…

Dialogul între o bătrânică din Viena (Austria) și Bertl Grunwald, cercetaș și animator principal al acestei acțiuni, petrecută în 1988, de Crăciun, a fost începutul proiectului de aducere şi împărțire a luminii de la Betleem, de către cercetașii (scout-iști), începând din 1989.

Șapte ani mai târziu, o mică delegație de cercetași catolici din Moldova a participat la Viena la eveniment, pentru prima oară, în preajma Crăciunului din 1996. În acel an, PS Petru Gherghel, atunci episcop al diecezei de Iași, a prezidat ceremonia împărțirii luminii în mica capelă din reședința episcopală împreună cu reprezentanți ai câtorva centre de cercetași din Moldova.

Anul acesta, o delegație de cercetași români, condusă de dna. Alina Raba, responsabil pentru implementarea proiectului din zona Moldovei, a primit lumina de la Betleem la Viena, pe 10 decembrie 2022, și tot în decembrie, pe 17, s-a împărțit la Iași în cadru unei ceremonii prezidată de PS Iosif Păuleț și de PS Petru Gherghel, episcopi din Iași.

În dimineața de 23 decembrie, liderii cercetași din Centru Local „Adormirea Maicii Domnului” din Pildești, comuna Cordun, au împărțit flacăra Betleemului prin satele învecinate: Cordun, Simionești, Gherăești, Săbăoani, Tețcani, Gherăeștii Noi și Iugani.

Pentru credincioși din Pildești, această flacără s-a oferit la biserica din sat, în cadrul Sf. Liturghii din 23 decembrie și din ajunul Crăciunului, prezidate de pr. Ionel Roșu, paroh al comunității, și de pr. Iulian Gabriel Cocianga.

Această flacără, simbol al Păcii și apropierii între oameni, se va stinge la Pildești pe data de 1 ianuarie 2023, când Biserica Catolică sărbătorește a 56-a Zi Mondială a Păcii.

Au consemnat liderii Centrului Local „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti – Cercetașii României

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 8
 • Alois Moraru 1 an ago

  Tradiția continuă și e bine că se succed generațiile, iar mii de creștini beneficiază de această Lumină Sfântă!

 • DANA ILINCA 1 an ago

  Foarte frumos! ❤️

 • Olimpia 1 an ago

  Felicitări! O activitate foarte frumoasă care aduce pace și multă bucurie in casele oamenilor.
  Mulțumesc pentru articol!

 • Alina Dirvariu-Raba 1 an ago

  Ca de fiecare data , e o bucurie cu mult sens !

 • Fr. Antxon Andueza fsc 1 an ago

  Frumos articol și un bun rezumat a ceea ce a fost, în ultimii peste 25 de ani, inițiativa de a aduce lumina de la Betleem în Dieceza de Iași și în comunitățile din jurul Pildeștiului. Felicitări! Cred, însă, că ar fi putut fi completată cu o mențiune explicită a Fratelui Jesús Sagredo de la Frații Școlilor Creștine din această comunitate de la Pildești, care a fost unul dintre inițiatorii acestei tradiții în Moldova.
  Din Spania le urez tuturor cititorilor Ziarului de Roman sărbători fericite în continuare și un an 2023 bogat în binecuvântări.

 • Lacramioara 1 an ago

  Felicitări!

 • pr. Gabriel-Iulian Cocianga 1 an ago

  Felicitări tinerilor scoutiști din Pildești!
  Felicitări ziarului de Roman pentru astfel de articole!
  Am citit cu mult entuziasm acest articol
  Dumnezeu să vă binecuvânteze mereu pe toți!😇

 • Eugenia PERCĂ 1 an ago

  Felicitări Centrului Local Adormirea Maicii Domnului Pildești pentru frumoasele realizări! Toată admirația pentru Fratele Jesús Sagredo și colegii săi care continuă neobosit această activitate educativă!