Contrar așteptărilor, destul de multe tipuri de lucrări de renovare necesită o autorizație specială. De exemplu, dacă lucrările vizează structura de rezistență a casei, atunci ai nevoie de autorizație. Același lucru se aplică și atunci când vrei să schimbi materialele din care un anumit element este realizat.
Pe scurt, poate fi ușor să încalci legea când vine vorba de lucrări de renovare. Așadar, în cele ce urmează vei afla exact ce anume poți face fără o autorizație!
Tâmplăria interioară și exterioară
În general, sunt permise reparațiile și înlocuirile acestor elemente. În cazul tâmplăriei exterioare, este permisă înlocuirea/schimbarea materialelor. Astfel, ai oportunitatea de a trece la geamuri aluminiu fără a avea nevoie de o autorizație. Acest lucru este permis.
Ceea ce nu este permis, în schimb, este alterarea formei și dimensiunii elementelor de tâmplărie. Aceste lucruri pot dăuna structurii de rezistență și necesită autorizație.
Împrejmuiri și acoperișuri
Pentru aceste elemente sunt permise, în mare, doar reparațiile. Forma și materialele din care sunt realizate nu pot fi schimbate fără o autorizație. Astfel, sunt permise doar reparațiile și lucrările minore de renovare.
Și în cazul finisajelor exterioare se permit destul de multe lucruri. Poți realiza modificări la nivel de tencuială, vopsea, placaje și nu numai. Ce nu poți face, totuși, este să schimbi elemente caracteristice fațadei, printre altele.
Orice modificări care nu afectează structura
Modificările de compartimentare nestructurală sunt permise în orice gospodărie. Acestea nu trebuie să interacționeze cu structura de rezistență a locuinței principale. Totodată, acestea nu trebuie să necesite, la rândul lor, o structură de rezistență bine definită.
Tocmai din acest motiv, legea spune că modificările trebuie să fie realizate din materiale ușoare. Dimensiunile și greutățile reduse prezintă șanse mici de a se transforma într-un pericol.
Desigur, acestea sunt doar câteva lucruri pe care le poți face fără autorizație. Lista completă o poți găsi consultând legea nr. 193 din 2019. Aceasta este o modificare și completare a legii nr. 50 din 1991 și are în vedere executarea lucrărilor. Se vizează exclusiv lucrările de construire și desființare, implicit renovare.
Punctul cheie al legii constă în faptul că nu ai nevoie de o autorizație pentru lucrările care nu modifică aspectul arhitectural și structura de rezistență. Totuși, mult mai multe sunt menționate în lege.
De exemplu, pentru a construi o pergolă în grădina personală, vei avea nevoie de autorizație. Dacă vrei să adaugi o baie sau bucătărie casei, vei avea nevoie, din nou, de autorizație! Analizează legea cu atenție și vei afla ce poți face și ce nu!
Comentarii