Apa este substanța cu rolul cel mai important în apariția și dezvoltarea formelor de viață, deoarece are rol determinant în derularea proceselor metabolice din orice organism. Absența apei, ca și abundența ei, sunt catastrofale, dar, în egală măsură, poluarea apei generează dezastre de proporții. Încă se mai moare de sete pe Pământ, în condițiile în care mai mult de două treimi din suprafața planetei este acoperită de apă. Conștientizând aceste realități, profesorii și elevii Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din Roman au făcut o tradiție din a marca, an de an, sărbătorirea pe 22 martie a Zilei mondiale a apei.
O coincidență fericită a făcut ca, de Ziua apei, elevii claselor a XII-a să susțină prima probă a simulării bacalaureatului. Așa se face că tinerilor le-au fost oferite în această zi sticle cu apă și fluturași care conțin informații legate de răspândirea apei, nivelul consumurilor, dar și problematica poluării apei. Acțiunea a fost organizată de profesorii Adriana Drăghici și Claudia Otea, care le-au reamintit elevilor și profesorilor cât de important este consumul judicios al apei, dar și necesitatea protejării calității acesteia.
„Am avut bucuria de a organiza această acțiune, deși pandemia pe care o parcurgem nu ne permite întâlnirea în condiții optime cu elevii noștri. Am beneficiat, prin câteva sponsorizări, de suportul necesar pentru a colecta cantitatea de apă utilă desfășurării activității. Scopul pe care l-am urmărit a fost acela de a stimula atitudinea responsabilă a tinerii generații față de risipa de apă și, mai ales, față de inconștiența cu care se produce poluarea continuă și necontrolată a apelor. Tinerii sunt vectori de opinie capabili să trezească spiritul civic și inițiative care să ducă la stoparea unui fenomen care tinde să distrugă planeta. Astfel de acțiuni am derulat și în anii trecuți, în cadrul unui proiect Erasmus+ pe care tocmai l-am încheiat și care avea ca temă chiar necesitatea protejării mediilor acvatice dulcicole. Am considerat că, din păcate, această temă rămâne de tristă actualitate și că este necesar să menținem viu interesul pentru găsirea de soluții care să ducă la ameliorarea problemei”, a precizat inițiatoarea acțiunii, profesor Adriana Drăghici.
Ziua mondială a apei trebuie să fie pentru fiecare dintre noi ocazia de a regândi modul în care gestionăm resursele de apă și, mai ales, modalitatea de a păstra nealterată calitatea apei pe care o numim, pe drept, esența vieții.
Comentarii