Zeci de vânători au petrecut sâmbătă la motelul din Dealul Mărului. Ediția din acest an a balului vânătorilor a fost o petrecere „de Oscar”. Vânătorul anului a fost declarat Vasile Răchianu, care a împușcat doi mistreți.
Sâmbătă seară, vânătorii din zona Romanului s-au întâlnit la Dealul Mărului, pentru a sărbători un an cu satisfacții, dar și cu ratări, așa cum este în lumea vânătorilor. Muzica, voia bună, glumele și dansul, dar, cum era și normal, mesele încărcate cu produse culinare din vânat au făcut din balul vânătorilor, organizat de inginerul Marian Șerban, o petrecere despre care cei care au participat vor vorbi multă vreme, spunând numai adevărul, fără minciuni vânătorești.
„Pe noi, cei prezenți aici, ne unește pasiunea pentru un sport ce merită mai multă atenție, preocupare ce nu se contorizează doar la capitolul trofee vânătorești, ci și la prietenia, solidaritatea, plăcerea de a petrece în natură, grija pentru mediu și faună. Puțini știu că noi ne ocupăm și de bunăstarea vânatului, în zona Roman având în supraveghere vulpi, iepuri, mistreți și căprioare. Fie ploaie, vânt, furtună sau viscol, noi mergem pe teren și hrănim animalele, dăm socoteală pentru starea lor de sănătate, chiar dacă, ulterior, intră în bătaia puștii. Totul se face sub control și cu respectarea unor reguli”, declară Marian Șerban, liderul vânătorilor din grupa 41, de la Roman până la Chilii.
De formarea și botezul lui ca vânător s-a ocupat tatăl socru, care, la 70 de ani, stă cu mândrie în rândul seniorilor acestui sport.
„Mi-a zis, cu mulți ani în urmă, mai mult în glumă, că mai bine să mă știe nevasta la vânătoare decât cu alte preocupări, costisitoare sau riscante”, mărturisește Marian Șerban. Organizator consacrat al balului anual, apreciat de cei peste 100 de invitați, prin excelența din acest an, ca un „Oscar”, inginerul Șerban recunoaște că vânătoarea este o „boală” plăcută, dar costisitoare, avantajele imediate fiind acelea că se conservă prieteniile, care devin mai trainice.
Sub supravegherea atentă, discretă și elegantă a soțiilor, vânătorii s-au întrecut în glume, povești vânătorești, degustări de bucate și vinuri alese.
În cadrul întâlnirii au fost premiați cel mai vârstnic vânător, dar și cel mai tânăr, iar diploma pentru cel mai bun vânător pentru anul 2012 i-a revenit unui experimentat țintaș.
Vasile Răchianu (foto stânga) este vânător de 22 de ani, la grupa 41. Până acum nu a ratat nicio vânătoare organizată, având în vedere că sezonul se deschide pe 15 august.
„Când m-am căsătorit, soția mea știa deja că am această pasiune. De fapt, eu de mic copil am crescut cu drag de animale. Tatăl meu lucra la Ocolul Silvic, așa că era normal să capăt această pasiune. Soția știe că sâmbetele și duminicile sunt plecat la vânătoare, dar compensăm absențele în timpul săptămânii. În sezonul 2012-2013, grupa noastră a avut de recoltat trei mistreți, dintre care doi i-am împușcat eu și sunt mândru de asta. A fost un mistreț de aproape 200 de kilograme, dar trofeul este considerat un succes și când poate fi un vânat mai mic. Vânătoarea este un sport care se transformă în pasiune. Vânătoarea înseamnă să te întâlnești cu prieteni. Da, unii oameni nu suportă să chinuie animele, dar noi nu chinuim animalele”, a spus Vasile Răchianu.
Acesta mai spune că vânătoarea este o pasiune care costă destul de mult, dar care merită, în momentul în care ai vânatul în bătaia puștii.
Decernarea unor diplome de excelență, de merit, de recunoaștere a implicării fiecărui vânător în activitatea de supraveghere și întreținere a vânatului a fost ocazia ca replici tăioase, glume sau cântece cu dedicație să anime atmosfera. N-ar fi fost destulă și adevărată recompensă pentru soții și prieteni dacă n-ar fi fost muzică populară pe alese, joc și voie bună, foc de tabără, berbec la proțap și foc de artificii. „Avem preocupări diferite, facem față, cu greu, încercărilor din fiecare zi, oricare ne-ar fi nivelul așteptărilor, dar această pasiune și armonia de la balul anual al vânătorilor ne aduc la armonia necesară unei vieți normale, cu bune și rele, cu greutăți și necazuri, cu reușite sau împliniri, cu dragul și bucuria de a prețui ceea ce este frumos și bun pe lume, ne reprezintă, ne fac mai bogați, mai frumoși și mai puternici: familia și prietenii”, crede inginerul Marian Șerban.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii
Cu drag de animale?Si e vanator?ha ha ha ha hah hahaahhaha.Mai oameni buni,voi sunteti intregi la cap in Romanika?