HomeEconomie

Investiție unică în Moldova, inaugurată la Cordun

Societatea AdePlast a inaugurat una dintre cele mai moderne fabrici de adezivi și vopsele din Moldova. Luna viitoare, societatea va deschide și o fabrică de polistiren. Capacitatea de producție este de 40 de tone pe oră de adezivi și glet. Investiția a costat aproximativ 16 milioane de euro. Fabrica de la Cordun este considerată de o importanță strategică deosebită, pentru că AdePlast intenționează să se extindă în Republica Moldova și Ucraina.

 

 

Societatea AdePlast a inaugurat una dintre cele mai moderne fabrici de mortare din țară, amplasată în comuna Cordun. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, în prezența directorului general al societății, Marcel Bărbuț, a primarului comunei Cordun, Adrian Diaconu, și a primarului municipiului Roman, Dan Laurențiu Leoreanu.

adeplast 29042

Viitoarea fabrică de polistiren

Investiția, care a costat 16 milioane de euro, s-a concretizat în construirea uneia dintre cele mai moderne fabrici de producere a adezivilor și vopselelor din Moldova, cu o capacitate extremă de producție, pentru regiunea Nord Est. Pentru prima dată, tehnologia de producție a adezivilor și gleturilor se va face pe verticală, principalul pilon al fabricii fiind un turn de 47 de metri structurat pe șapte etaje, iar producția este complet mecanizată. În luna mai, societatea AdePlast va deschide, tot la Cordun, și o fabrică de polistiren, ajungând astfel la opt unități de producție, după cele care se vor mai deschide la Oradea și Ploiești. Directorul general al AdePlast, Marcel Bărbuț, a declarat că fabrica nou deschisă la Cordun are o importanță strategică deosebită, în contextul în care se intenționează extinderea vânzărilor spre Republica Moldova și Ucraina. Turnul de 47 de metri înălțime adăpostește 15 silozuri de nisip, cu o capacitate de uscare a nisipului de 50 de tone pe oră, o capacitate considerată extremă, pentru că singura fabrică AdePlast din țară cu o capacitate mai mare, respectiv 170 de tone de uscare a nisipului pe oră, se află la Ploiești. În ceea ce privește produsul final, fabrica dispune de două linii de producție, una de adezivi și una de gleturi, capacitatea de producție fiind de 40 de tone pe oră. În momentul de față, fabrica are 42 de angajați, urmând ca, odată cu deschiderea fabricii de polistiren, numărul locurilor de muncă create să ajungă până la 100.

adeplast 4

Adrian Diaconu, Marcel Bărbuț, Dan Laurențiu Leoreanu (de la stânga la dreapta)

„Este o fabrică extraordinar de modernă. În următoarea perioadă vom organiza o săptămână a porților deschise, pentru că, spre deosebire de alții, care spun că au secrete de producție, noi nu avem nimic de ascuns. Este o investiție destul de mare și urmează ca luna următoare să deschidem și fabrica de polistiren. Nu ne-a fost niciun moment frică, în plină criză, să facem o astfel de investiție. Anul acesta vom finaliza patru fabrici în trei locații strategice, printre care Oradea, Ploiești și Cordun. Dincolo de piedicile care ni s-au pus în alte localități, la Cordun este pentru prima dată, în ultimii 20 de ani de investiții, când primăria a pus indicatoare către fabrică”, a declarat directorul general al AdePlast, Marcel Bărbuț. „De șapte ani, fabrica de țevi Roman se cheamă ArcelorMittal, așa cum este cunoscut marele combinat de la Simionești, care se deschidea în ’63. După 50 de ani, iată că deschidem o nouă unitate de producție în această zonă. E cam puțin odată la 50 de ani, dar noi am vrea ca drumul deschis de către domnul director Bărbuț să continue. Nu e singura investiție din zonă, dar eu nu am văzut investitor care să se miște atât de repede. E o colaborare pe care mi-aș dori s-o am cu toți investitorii din zonă. Noi sprijinim, în primul rând, investițiile cu capital autohton, nu că am avea ceva cu capitalul străin, dar cel românesc trebuie să se ridice. Până acum statul român nu prea s-a implicat, iar cei care au avut capital românesc și l-au investit au făcut-o pe riscul lor și au și reușit”, a apreciat primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu.

„Vreau să vă felicit pentru această investiție, făcută în siajul municipiului Roman, capitala zonei de est a județului Neamț. Este un lucru important faptul că o investiție de o asemenea anvergură, pe timp de criză, este finalizată cu succes. Cred că este o provocare, chiar dacă nu stă în atribuțiile unui primar, de a se implica în a identifica locuri de muncă. Și noi avem o veste bună, pentru că am semnat contractul cu societatea TRW, o investiție foarte importantă pentru orașul Roman, care va începe de luni, 29 aprilie, când fabrica va intra în construcție, și sperăm ca, până la sfârșitul anului, primii 500 de oameni să-și găsească loc de muncă. Astfel de investiții sunt plămânii comunității și țin să vă felicit pentru acest lucru, pentru că zona de est a României și zona de est a județului nostru a suferit din punct de vedere al investițiilor. Romanul și cele 26 de comune arondate au o relație foarte bună, iar noi, primarii, colaborăm foarte bine, indiferent de culoarea politică”, a declarat primarul municipiul Roman, Dan Laurențiu Leoreanu.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]