Info-sănătate

Rubeolă la seminarul franciscan

 

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț au depistat mai multe cazuri de rubeolă la Seminarul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Este vorba de cinci elevi care s-au îmbolnăvit de rubeolă, cazuri care au fost confirmate în cursul zilei de vineri. „Bolnavii au fost izolați, iar persoanele cu care au intrat în contact sînt supravegheate, pentru că ne așteptăm să mai apară și alte îmbolnăviri. Cele cinci cazuri de rubeolă au apărut la categoria de vîrstă 15-19 ani, categorie care nu a fost vaccinată, întrucît vaccinul împotriva rubeolei a fost introdus mai tîrziu„, a spus medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamț.

 

Numărul virozelor s-a dublat

În ultima perioadă, în zona Romanului s-au înregistrat 282 de cazuri de viroze, din care 12 au necesitat internare, și 81 de pneumonii, din care 17 au avut nevoie de spitalizare. Potrivit medicului epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, la nivelul întregului județ numărul afecțiunilor respiratorii este în creștere față de săptămîna trecută. Astfel, numărul virozelor a crescut cu 54%, iar cel al pneumopatiilor – cu 36%.

 

Ninsoarea i-a ținut în casă pe bolnavii închipuiți

Ninsoarea abundentă din ultima perioadă a avut și un efect pozitiv, cel puțin pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman. În ultimele trei zile, datorită vremii, numărul pacienților care s-au prezentat la spital a scăzut, astfel că, pentru această lună, spitalul nu va înregistra depășiri ale numărului de internări. „Practic, la spital au ajuns acum doar urgențele reale. A fost o perioadă liniștită, cînd numărul prezentărilor a scăzut, avînd în vedere că mulți apelau la spital, deși nu reprezentau urgențe. În aceste condiții, în luna februarie nu vom înregistra depășiri ale numărului de internări prevăzut în contractul de finanțare, depășiri care nu sînt decontate de casa de asigurări„, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

 

Au ajuns la spital cu degerături

Luni, două persoane din mediul rural au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au stat prea mult în frig. La ora 11.15, echipajul SMURD Roman a fost alertat și a intervenit în localitatea Adjudeni, comuna Tămășeni, pentru a-i acorda primul ajutor calificat lui Neculai M., în vîrstă de 51 de ani. Pacientul prezenta migrenă și degerături la nivelul membrelor superioare. Paramedicii l-au evaluat din punct de vedere medical și l-au transportat la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Roman. În jurul orei 13.36, paramedicii romașcani au fost alertați și s-au deplasat în localitatea Tălpălăi, comuna Pîncești, pentru a-i acorda primul ajutor calificat Mihaelei H., în vîrstă de 80 de ani, cu degerături la nivelul membrului inferior stîng. După ce i-au fost evaluate funcțiile vitale, pacienta a fost transportată la spital.


COMENTARII

WORDPRESS: 0