Info-sănătate

Ninsoarea aduce medicamente compensate și gratuite

 

Colegiul Farmaciștilor Neamț a cerut Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț să suplimenteze fondurile pentru medicamente compensate și gratuite. Solicitarea este motivată de ninsorile abundente și temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă. „În această perioadă, persoanele cu afecțiuni cronice sînt în pericol de acutizare a acestora, din cauza temperaturilor scăzute. De asemenea, patologia pulmonară și-a mărit considerabil incidența, ceea ce duce, automat, la creșterea consumului de antibiotice. În același timp, grupele de vîrstă vulnerabile, copiii și persoanele de vîrsta a treia, se confruntă cu o scădere a imunității, acest fapt fiind o nouă cauză de creștere a consumului de medicamente„, se arată în solicitarea farmaciștilor.

Noi am analizat situația fondurilor și am decis să alocăm, în plus față de ce s-a alocat în această lună, încă 1,813 milioane de lei, pentru medicamente compensate și gratuite. Am luat această hotărîre pentru a veni în sprijinul populației, greu încercată în această perioadă de ninsori și temeperaturile extrem de scăzute„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.

 

Stoc de sînge pentru transfuzii

 

Ninsorile din ultima perioadă au determinat conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman să ia măsuri suplimentare de aprovizionare cu medicamente și alimente. Nu a fost neglijată nici siguranța pacienților supuși unor intervenții chirurgicale, astfel că, pentru a nu se înregistra situații neplăcute, s-a efectuat un transport special cu sînge transfuzabil. „Pînă acum nu au fost probleme deosebite, pentru că am făcut aprovizionarea pe toate secțiile. Mici disfuncționalități au fost în ceea ce privește alimentele , dar s-au rezolvat. Pentru a înlătura orice risc, săptămîna trecută am făcut un transport special numai pentru sîngele necesar transfuziei, așa că sîntem acoperiți și la acest capitol„, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0