Începe bâlciul tradițional

HomeSocial

Începe bâlciul tradițional

 

 

În perioada 28 iulie – 6 august, la Roman, în incinta Bazarului, se va desfășura bâlciul tradițional. În incinta Bazarului și în parcarea adiacentă, romașcanii se vor putea bucura de parcurile de distracție și de produsele de la terasele de alimentație publică, dar vor putea cumpăra și haine din piele sau din blană sau alte produse nealimentare.

„Păstrăm tradiția organizării bâlciului în această perioadă, când este vacanță, când se întorc acasă și cei care muncesc peste hotare. De sâmbătă, 28 iulie, și până pe 6 august, în Bazar se va desfășura bâlciul. Parcurile de distracție aparținând unor agenți economici din Piatra Neamț și Botoșani au fost instalate, iar astăzi vor fi verificate de toate instituțiile abilitate, pentru a nu exista incidente. În Bazar se vor regăsi opt terase de alimentație publică aparținând agenților economici din Roman. Standurile cu haine din piele și blănuri aparțin producătorilor din Bistrița Năsăud, Arad, Târgu Frumos și Suceava. Comerțul este permis în Bazar, în parcarea aferentă (strada Colectorului), iar pe strada Renașterii se vor putea desfășura activități doar în incinta proprietăților private, cu avizul Primăriei municipiului Roman. Până la această oră am încasat din taxele plătite de comercianții prezenți la bâlciul de la Roman peste 105.000 de lei și mă bucur că există interes ca și alți agenți economici să vină cu produse, sperăm să fie de calitate și la prețuri accesibile. În parteneriat cu Jandarmeria, Poliția Națională și Poliția Locală Roman, ne vom asigura de menținerea ordinii și descurajarea infracțiunilor”, a declarat primarul Lucian Micu.

Pe strada Renaşterii se vor putea desfăşura activităţi de alimentaţie publică sau comercializare de mărfuri, dar doar pe terenurile proprietate privată și numai cu aviz de la Primărie. Este de precizat faptul că accesul pe această stradă va fi permis doar riveranilor și mașinilor de aprovizionare, iar Poliția Rutieră va putea restricționa accesul și pe strada Bogdan Dragoș în cazul în care numărul vizitatorilor o va impune, acest lucru întâmplându-se, de obicei, în ultimele trei zile de desfășurare a bâlciului.

Deschiderea oficială  bâlciului va avea loc sâmbătă, 28 iulie, la ora 12.00, în prezența conducerii Primăriei, a consilierilor locali și a reprezentanților instituțiilor care se ocupă de buna desfășurare a evenimentului.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 7 ani ago

    Ceea ce se numeste acum „balciul traditional” reprezinta urmarea, in conditiile actuale. a iarmarocului de la Roman, despre care, in 1857, George Radu Melidon ne spunea ca fusese infiintat in urma cu „vreo patru ani” (deci prin 1853, adica in urma cu circa 165 de ani), pentru a fi un targ anual intermediar, in preajma sarbatorii Schimbarii la Fata, la fel ca si acum, intre iarmarocul de Sfantul Ilie de la Falticeni, care data din anul 1814 si cel de Sfanta Maria, de la Tecuci si Galati, de asemenea mai vechi decat cel de la Roman. Cel mai vechi iarmaroc al Moldovei este cel de la Cernauti, care are loc in jurul sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel si dateaza din anul 1786. De la Cernauti iarmaroacele migrau catre Galati, unde ajungeau la ziua Nasterii Fecioarei Maria, pe doua trasee, unul prin Falticeni, Roman, Vaslui, Barlad, Tecuci, iar celalalt, prin Balti, Chisinau, Orhei, Cahul. In Moldova de la rasarit de Prut ele sunt denumite si acum cu acest cuvant, pe cand in Moldova de la vest de Prut s-a impus intre timp cuvantul de origine maghiara balci, utilizat si in Muntenia. Cuvantul iarmaroc provine din germanul Jahrmarkt „targ anual” si a ajuns in Moldova prin polonul jarmarek si ucraineanul jarmarok. El face parte dintr-o categorie de termeni de aceeasi provenienta, intre care hatman, soltuz, pargar, parcalab etc, care confereau Moldovei de altadata o mai pronuntata nota europeana, cel putin in privinta civilizatiei urbane, nota remarcata si de unii calatori straini in Principatele Romane din primele decenii ale secolului al XIX-lea.