Îmbunătățirea competențelor digitale în context european, pentru profesorii Colegiului Tehnic „Petru Poni”

HomeSocial

Îmbunătățirea competențelor digitale în context european, pentru profesorii Colegiului Tehnic „Petru Poni”

Începând cu luna noiembrie 2021, Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman și partenerii săi – IES Javier García Téllez (Caceres, Spain), Agrupamento de Escolas de Barcelos – Associaçao Terras Lusas (Barcelos, Portugal), Association Scientia Nova (Kavadarci, Macedonia), Torbali Anadolu Lisesi (Izmir, Turkey) și Srednja škola Valpovo (Valpovo, Croația) – au demarat implementarea proiectului „DiGiTaL – Digital Games Treasury and Library”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ , acțiunea KA220-SCH – Cooperation partnerships in school education.

Prin inițiativa Erasmus+ „DiGiTaL – Digital Games Treasury and Library”, consorțiul de parteneri își propune să contribuie la îmbunătățirea competențelor TIC ale profesorilor din școlile partenere, prin creșterea gradului de cooperare la nivelul UE cu școli și instituții specializate în domeniul educației digitale, arată reprezentanții Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

Pentru realizarea acestui obiectiv, în cadrul acestui parteneriat, sunt organizate trei activități de tipul Learning Teaching Activities: 1. Education – Web 2.0 Tools in Education, Workshop; 2. Gamification Implementations; 3. Education – Digital Content Development.

Prima activitate a fost organizată în perioada 25-29 aprilie 2022, la IES Javier García Téllez (Spain). De la Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman au participat trei cadre didactice, profesorii Mihaela Stan, Loredana Cătălina Lăpușneanu și Nicoleta Lăpușneanu.

Obiectivele acestei mobilități au fost ca profesorii participanți să dodândească noi competențe digitale, să-și actualizeze și să-și îmbunătățească noțiunile despre predarea disciplinei cu ajutorul instrumentelor TIC și a noile tehnologii, să-și motiveze elevii și să-și schimbe abordările de predare „tradiționale”, către abordări noi și moderne, care să garanteze rezultate de înaltă calitate, precum și să dezvolte abilități precum gândirea critică, colaborarea, utilizarea noilor tehnologii în educație, gândirea creativă și inovatoare în educație.

Activitatea a fost structurată pe zece sesiuni de lucru: Teoria din spatele Tehnologiei de școlarizare îmbunătățită. Nevoia și rezultatele; Practici educaționale în Europa; Programe software pentru implementarea tehnologiilor web 2.0 în sala de clasă; Crearea de prezentări eficiente prin instrumente Web 2.0 (Prezi etc.); Dispozitivele mobile și internetul; Coduri QR în clasă, Crearea de chestionare prin instrumente Web 2.0 (Kahoot etc.); Gândirea critică și creativă prin utilizarea tehnologiei; Avataruri în clasă (Voki etc.); Exemple de lecții și proiecte, prezentări și evaluare; Crearea de chestionare și prezentări.

Cea de a doua activitate a fost organizată în perioada 23-27 mai 2022, la Asociația SCIENTIA NOVA Kavadarci, Macedonia de Nord. De la Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman au participat trei cadre didactice: profesorii Mariana Gabriela Dascălu, Iulia Elena Talmaciu și Adina Curpăn.

Au fost organizate activități și ateliere practice de lucru precum: Clasa noastră modernă, utilizarea noilor tehnologii; Metodologii care utilizează instrumente de evaluare digitală și strategii de evaluare formativă – exemple de bune practici, jocuri, videoclipuri; Seminar „Ce înseamnă că un elev este orientat spre performanță?”; Activități practice: „Cum să creezi lecții cu videoclipuri interactive?”; Workshop (grupuri transnaționale de profesori au creat videoclipuri didactice interactive) – „LMS Moodle – Înțelegerea importanței e-learning-ului actual și a tendințelor de învățare mixtă în educație”; Sesiune de învățare cu diferite instrumente TIC moderne pentru educație; Workshop – exemple de Gamification folosind instrumente web etc; „Crearea de noi metode de predare bazate pe muzică/artă și tehnici de educație media – ca instrumente de incluziune socială”; „Instrumente pentru a spori libertatea și creativitatea personală și interpersonală. Puterea de a asculta”; „Utilizarea aplicațiilor IT audio/video pentru crearea de produse audio/video bazate pe proiecte”; „Codare bazată pe blocuri cu Micro:bit – „Minecraft”; Cum să creați o evaluare eficientă și captivantă cu jocurile digitale?.

„Datorită noilor competenţe şi experienţei acumulate de către participanții la mobilităţi, va spori dimensiunea europeană a școlii noastre şi va creşte calitatea actului de formare, schimbându-se, astfel, mentalitatea privind procesul de predare-învățare-evaluare. Cadrele didactice beneficiare a acestor cursuri vor realiza activităţi de follow-up prin care vor putea disemina atât colegilor, cât mai ales, elevilor colegiului şi, automat, și familiilor acestora, precum şi comunităţii locale, atrăgând astfel şi alte organizaţii în programul Erasmus+”, a afirmat profesor Mihaela Stan, profesor coordonator al proiectului.

 

 

 

Acest proiect este finanțat cu susținere din partea UE, prin Programul Erasmus+. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0