De curând s-a deschis în Roman, în zona restaurantelor şi cluburilor din Pietonal Ştefan cel Mare, un nou restaurant fast-food, care se numeşte Halal Kebab Shaorma. A fost ideea unor tineri care doreau să le ofere romaşcanilor posibilitatea de a mânca o shaorma diferită de cea care se găseşte în oraş la ora actuală, adaptată în funcţie de preferinţele fiecărui client. La Halal se pune accentul pe sosuri preparate zilnic şi pe cât mai multe salate.
„Romaşcanii sunt învăţaţi să meargă la fast-food şi să ceară, pur şi simplu, o shaorma, pentru că sunt învăţaţi cu acel produs standard, «cu de toate». Noi am dorit să schimbăm această concepţie. Oferim clientului posibilitatea de a alege o shaorma după gusturile sale. Poate cineva doreşte mai multă varză, sau să nu conţină ceapă, sau vrea pătrunjel, ardei iuţi sau castraveţi muraţi. Avem mai multe ingrediente care pot fi combinate, în funcţie de preferinţele fiecăruia”, susţine Iulian, managerul Halal Kebab Shaorma.
O altă notă specifică pentru acest fast-food este faptul că oferă mai multe sosuri decât cele clasice, iar sosurile sunt preparate la faţa locului, din ingrediente naturale, nefiind cumpărate ca atare din comerţ. În fiecare dimineaţă, bucătarul prepară sosul picant, sosul cu maioneză şi usturoi proaspăt, sos cu iaurt şi castravete sau sos cu măsline (un sos nou, neutilizat până acum în Roman la prepararea shaormei). Toate sosurile pot fi gustate înainte de a fi comandate, astfel încât fiecare să îl aleagă pe cel care îi place cel mai mult.
Interior primitor, pentru toţi membrii familiei
În general, oamenii au impresia că shaorma este un produs greu de digerat, tocmai pentru că are în compoziţie şi carne, şi cartofi, şi maioneză. „La Halal, dacă cineva doreşte să mănânce un produs mai uşor, noi îl putem oferi. Putem prepara o shaorma numai cu carne, cu salată şi un sos light, respectiv cel cu iaurt şi castravete. De aici rezultă un preparat gustos, hrănitor, dar sărac în calorii”, spune Iulian, administratorul Halal.
Halal nu se adresează exclusiv tinerilor din Roman. Spaţiul este amenajat astfel încât să fie pe placul întregii familii. A fost creat un spaţiu primitor, care să fie şi pe placul tinerilor, dar şi al adulţilor. Este un spaţiu aerisit, curat, care permite clientului să urmărească toţi paşii necesari creării produsului pe care îl va consuma.
„Ne-am dorit să fie totul la vedere. De aceea, vitrina cu ingrediente este expusă în faţă şi nu există perete despărţitor între sală şi bucătărie. Astfel, clientul vede tot ce se întâmplă, cum îi este preparat produsul şi are încredere că nu va avea surprize neplăcute. Pentru interior, am ales verdele, pentru că duce cu gândul la ceva proaspăt, organic, iar albul este culoarea curăţeniei. Decorul nu este complet finalizat, va fi completat în curând cu elemente de design interior”, afirmă managerul Halal.
Halal = bine
Înainte de a deschide acest fast-food, patronii şi-au dorit să îi pună un nume scurt, uşor de ţinut minte, care să atragă atenţia trecătorilor. Cei mai mulţi dintre romaşcani nu cunosc, însă, adevărata semnificaţie a cuvântului halal. El provine din limba turcă şi are multiple semnificaţii. „Cei mai mulţi cunosc sensul peiorativ al cuvântului, cel românesc. Am auzit cu toţii expresiile «halal băiat», sau «halal treabă», dar nu acesta este sensul cuvântului pe care l-am ales noi. Halal, la musulmani, reprezintă o întreagă industrie. Orice produs bun, permis de religia lor a fi consumat, este un produs halal. Carnea, iaurturile, sunt produse halal, recomandate. Cel mai simplu mod de a traduce halal este prin bravo, bine, să-ţi fie de bine. Halal treabă înseamnă o treabă bună. Încetul cu încetul, romaşcanii se învaţă cu sensul acesta al cuvântului. Am întâlnit situaţii în care oamenii au crezut că halal vine de la haleală (mâncare). Nu ne deranjează acest lucru. Important este ca oamenii să îl ţină minte şi să îl identifice uşor cu locaţia”, spune Iulian.
Salată tabouleh şi hummus, printre produse oferite la Halal
Pe lângă shaorma la lipie, mică sau mare, shaorma la farfurie sau kebab, cei care calcă pragul acestui local au posibilitatea de a mânca şi alte produse, cum ar fi salată cu pui, salată cu brânză telemea, salata tabouleh şi hummus. Până la finalul anului, vor fi introduse şi alte preparate în meniu.
În curând, va fi introdus şi serviciul de livrări la domiciliu.
Comentarii
Romascanii nu prea se inghesuie la preparate gen fast-food.Asa ca, cat de curand se va pune lacatul pe usa , cum s-a intamplat mai cu toate shaormeriile din oras.
MANCATI TATA ,MANCATI BOMBE CALORICE.SI VA MAI MIRATI DE CE SUNTETI OBEZI????????????
Way, ori e ,,shaorma” – ori e… ,,kebab” ?! Halal !!!
@admin – batalu, Lica, moshulica si Nica – Va rugam sa va decideti cu ce pseudonim postati comentariile, altfel acestea vor fi cenzurate automat! Va multumim pentru intelegere!