Programul de guvernare în domeniul Educației își propune obiective ambițioase, de la manuale electronice pentru elevi la locuințe sociale pentru dascăli. Sindicatele consideră că programul nu are șanse să fie pus în practică.
Locuințe sociale pentru cadre didactice, 50.000 de locuri noi în creșe și grădinițe din întreaga țară, manuale electronice pentru toți elevii și biblioteci virtuale în toate școlile, acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care Guvernul și le-a propus în domeniul educației, cu termen de realizare până în 2016. Programul a fost publicat pe pagina oficială a Ministerului Educației și cuprinde o serie de modificări, cele mai multe vizând învățământul preuniversitar.
Iată care sunt principalele schimbări aduse de noul Program de guvernare în învățământul preuniversitar: conectarea tuturor școlilor la internet prin conexiuni de mare viteză, extinderea bibliotecilor virtuale și introducerea manualelor electronice, centre educaționale care să le ofere elevilor până la terminarea liceului burse, cămin, cantină și transport zilnic, înființarea de baze sportive, asigurarea locuințelor cadrelor didactice din bugetul de stat, reconsiderarea sistemului de grade didactice, profesionalizarea carierei manageriale în sectorul educației, mai multe activități extrașcolare prin completarea programelor școlare aprobate care asigură educația pentru sănătate, civică, cultural-artistică și științifică, ecologică, rutieră, dezvoltare durabilă și educația sportivă și, în fiecare comună, cel puțin o școală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice moderne și microbuze școlare.
Sindicatele din învățământ nu cred, însă, că „viitorul sună bine” și consideră că programul, perfect pe hârtie, nu are șanse de a deveni realitate. „Acest program nu este decât un document politic, care nu ne impresionează. Fiecare guvern a făcut, la rândul lui, declarații frumoase, care au rămas fără rezultate. De la vorbă până la faptă, drumul este foarte lung și noi nu mai credem în povești. Dacă acest document ar fi fost însoțit și de o anexă în care ar fi fost menționate și sursele de finanțare, ar fi fost foarte bine, altfel mă tem că, peste câțiva ani, această lungă listă de realizări va fi înlocuită cu o listă, la fel de lungă, de motive care au împiedicat aplicarea programului în practică. Cerințele noastre nu sunt așa de ambițioase ca programul de guvernare. Noi cerem să fie respectate măcar prevederile Contractului Colectiv de Muncă care a fost semnat și să fie plătite sumele obținute prin sentințe judecătorești, care reprezintă niște drepturi prevăzute de lege ale colegilor noștri”, a spus Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț.
Comentarii