Fundația „Anton Durcovici” din Roman a împlinit doi ani

HomeSocial

Fundația „Anton Durcovici” din Roman a împlinit doi ani

 

Fundaţia „Anton Durcovici” din Roman a sărbătorit marți, 10 decembrie, împlinirea a doi ani de la deschiderea oficială. Aniversarea a avut loc în Biserica „Sfânta Tereza”, programul fiind deschis la ora 16.00 de către copiii din Grădiniţa cu program prelungit „Anton Durcovici”. Conferința susținută de pr. dr. Felician Tiba, concertul de colinde susținut de corul de tineri „Anton Durcovici”, cât și raportul de activitate al fundaţiei au captat atenția participanților, arată un comunicat al Fundației.

Mesajul de deschidere a fost transmis de Alexandru Iștoc, președintele fundației, cel care a preluat mandatul în acest an de la Viorica Spătaru. Conferința „Fericitul Anton Durcovici ca izvor de sfințenie” a făcut parte dintr-un șir de conferințe pe care fundația îl propune romașcanilor până în iunie 2020. Raportul de activitate a fost prezentat, la fel ca în decembrie 2018, prin difuzarea unui film – realizat de Dragoș Toma, directorul fundației – care a cuprins toate evenimentele principale desfăşurate în timpul anului. Au avut loc și alocuțiuni ale colaboratorilor instituției, luând cuvântul Maria Măndășescu – logoped și Ana Maria Ciobanu –  psiholog.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Pavel Chelaru, parohul Bisericii „Sf. Tereza” și asistent spiritual în cadrul Fundației „Anton Durcovici”, predica fiind susținută de pr. Felician Tiba – responsabil cu pastorația familiei în Dieceza de Iași.

Programul s-a încheiat cu vernisarea unei expoziții de tablouri aparținând unui alt colaborator al fundației, Corneliu Varniote.

O scurtă recepţie a avut loc la orele 19.00, participanţii fiind întâmpinaţi de gazde cu o gustare şi un pahar de vin fiert. Pentru comitetul director, ziua s-a încheiat cu ultima întâlnire din 2019, cea festivă.

Bilanțul anului 2019 Fundația „Anton Durcovici” Roman

„Cum ar fi să îți începi ziua mulțumind pentru că tocmai ai făcut asta? Cum ar fi dacă am mulțimi pentru că ceea ce odată a fost dorință, astăzi a devenit realitate?…

Din dorința multora dintre dumneavoastră, catolici, romașcani, la finalul anului 2017 Fundația «Anton Durcovici» a luat naștere, prin cuvintele episcopului emerit Petru Gherghel, care la aflarea acestei dorințe a răspuns: «cum benedictione et vera spe!».

Imediat, în 2018, numele Anton Durcovici, a fost zilnic rostit de cei care conturaseră deja scopul fundației: să deschidă o unitate catolică de învățământ-etalon pentru Roman și zonă, să revitalizeze spațiului cultural și să sprijine cazurilor sociale cu privire la educație. Cu aceste obiective, devenite treptat realitate, numele episcopului a devenit cunoscut în întreg municipiul Roman.

Anul 2019 poate fi numit – cel puțin pentru membrii fondatori – un an al dorințelor împlinite. Pentru că așa a fost: toate proiectele s-au consolidat și completat cu idei noi și strategii noi.

Unul dintre cele mai importante, privind finanțarea de către conferința episcopală italiană cu fonduri provenite din 8 la mie, destinate bisericii catolice a fost finalizat cu succes. Astfel mediul educațional din Roman se bucură astăzi, pentru cel de-al doilea an, de o unitate de învățământ pentru preșcolari, construită la standarde europene. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de 100.000 de euro.

2019 a fost și un an al schimbărilor, al mandatelor predate și primite, al renunțării la responsabilități, dar și al angajamentelor noi. Astfel, după expirarea mandatului de președinte al Fundației «Anton Durcovici» al d-nei ing. dr. Viorica Spătaru, consiliul director a înaintat Judecătoriei Roman cererea de numire în această funcție pentru avocatul Alexandru Iștoc.

Pronunțată în ședință publică pe 26 septembrie 2019, decizia a adus totodată și numirea în calitate de cenzor a d-nei expert contabil Luca Tereza și numire în calitate de membru al consiliului director pentru dl. Dragoș Toma.

Cu un nou președinte, Fundația a căutat soluții pentru necesități și astfel a fost realizată documentarea și depunerea unui nou proiect cu finanțare, care urmărește amenajarea unui spațiu de joacă, recreere pentru copii și cadre didactice la nivelul noii unități de învățământ. În luna noiembrie au fost primite semnale pozitive că noi fonduri nerambursabile vor putea ajunge la Roman. Amenajarea locului de joacă respectând toate normativele și realizarea unei parcări, pe terenul existent, se ridică la valoarea de 68.000 euro.

Pe linie socială, Fundația «Anton Durcovici» a decis să se implice și dincolo de limitele județului Neamț. S-a identificat oportunitatea de a deschide un centru de zi în drum spre Brașov, în localitatea Ferestrău-Oituz, ocolo unde școala a fost închisă. Cu o documentație solidă, redactat și având aviz favorabil din partea episcopilor Petru Gherghel și Ioan Robu, proiectul a fost trimis spre analiză așteptându-se rezultatul privind obținerea fondurilor. Întregul proiect însumează peste 150.000 euro.

Pentru că nu puțini sunt cei care au credință și curaj, demersurile pentru găsirea oportunităților de începere a unei școli primare au fost reluate, iar până în acest moment a fost găsită o linie de finanțare, dar și variante de zone cu teren intravilan ce ar putea răspunde necesităților.

În ceea ce privește activitățile culturale, acestea au căpătat caracter de regularitate în 2019. În prima jumătate a anului, Fundația a organizat lunar o întâlnire a tuturor membrilor: fondatori, membri cu adeziune, sau simpli susținători. Cu toții s-au întâlnit lunar pentru a participa la seria de conferințe susținute de preotul Marcelin Rotaru, profesor la seminarul greco-catolic din Cluj. Din toamnă, proiectul a continuat cu un nou șir de conferințe, de data aceasta tema generală fiind «Familia» iar invitat special fiind pr. dr. Felician Tiba, responsabil cu pastorația familiei în Dieceza de Iași.

A doua ediție a Simpozionului național «Fericitul episcop martir Anton Durcovici», organizată în luna septembrie, a fost apreciată la superlativ de mulți participanți, chiar dacă nu a mai beneficiat de suport financiar din exterior pentru organizare. Interpretul papei Francisc pe toată durata vizitei sale în România, pr. Marius Petru Bîlha, a fost prezent pentru a împărtăși această experiență unică în viață. Prima lansare de carte organizată în interiorul unei biserici, dar și un concert de orgă a unui maestru reunit, au făcut atunci parte din program.

O amintire frumoasă din 2019 rămâne și șezătoarea care a adunat ca odinioară sute de romașcani, în aula «Anton Durcovici».

Întorcându-ne la dorința devenită realitate, Grădinița cu program prelungit «Anton Durcovici» a necesitat o atenție deosebită: toate procedurile privind introducerea în rețeaua școlară națională s-au încheiat pe 8 iulie, când ministrul educației, atunci Ecaterina Andronescu, a emis ordinul de înființare. Următoarea provocare a fost completarea personalului calificat pentru a doua grupă de copii: oameni deosebiți, cu experiență la catedră, în domeniul medical sau în plină formare s-au alăturat echipei. Decizia Fundației a fost ca misiunea de a conduce grădinița să fie încredințată unui om cu profunde valori și cu o vastă experiență la catedră, în persoana doamnei prof. Minodora Simon.

O alternativă pentru toată perioada vacanței din iulie și august a reprezentat-o Grădinița «Anton Durcovici», mulți părinți din Roman și nu numai, alegând să își înscrie copilul la «grădinița de vară». Și ce poate fi mai frumos decât să petreci timp alături de copilul tău, pe 1 iunie, chiar la grădiniță!?

Ziua de 09 septembrie 2019, a fost una cât se poate de frumoasă pentru un nou început la umbra bisericii. La scurt timp de la deschiderea noului an, copiii din grădiniță au primit binecuvântarea episcopului Petru Gherghel care și-a rezervat minute bune pentru întâlnirea cu ei.

Cu echipa formată, s-a urmărit lărgirea experiențelor și încheierea unor parteneriate concrete, motiv pentru care echipa «Anton Durcovici» a făcut în 2019 un adevărat periplu prin țară, trecând pragul unităților de învățământ precum a celor din: Onești, Bacău, Iași, Tomești, Popești-Leordeni sau București. Ultimul schimb de experiență și încheierea unui parteneriat viabil a avut loc în noiembrie, la Brăila.

Nici parteneriatele externe nu au fost uitate, Fundația colaborând și în acest an cu psihologul Ana Maria Ciobanu, cu expertul în logopedie Eugenia Maria Măndășescu, dar și cu artistul romașcan Corneliu Varniote. Cu toții lucrează pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor în cadrul Fundației.

Pe lângă aceste colaborări au fost semnate contracte de parteneriat cu majoritatea unităților de învățământ din Roman, iar pe lângă acestea Fundația găzduiește pe durata anului școlar 2019 – 2020 o grupă de copii de la Grădinița Școlii Gimnaziale «Vasile Alecsandri» Roman.

La finalul acestui bilanț, sincere mulțumiri se îndreaptă către toți susținătorii, colaboratorii, dar și către întreg personalul unității care se apleacă cu grijă pentru formarea spirituală și intelectuală a celor mici, prin zeci de activități extracuriculare. Un exemplu recent îl constituie conștientizarea identității naționale.

Ca toate cele amintite să fie auzite și vizibile, pe lângă site-ul fundatiadurcovici.ro și pagina de Facebook Fundația Durcovici, un merit deosebit îl au instituțiile de presă care ne-au lansat adesea invitații și propuneri pentru emisiuni.

2019 a fost și anul despărțirilor….al plecării fără întoarcere. Dar în același timp a reînnoit speranța că cei care au iubit această fundație, dar au plecat, vor mijloci pentru cauzele ei, alături de fericitul episcop martir”.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0