Captura impresionantă făcută de polițiști, în urma perchezițiilor făcute în Neamț, în cursul zilei de marți, va fi evaluată și expertizată, pentru a se stabili dacă obiectele confiscate aparțin patrimoniului național. Posesorii monedelor și artefactelor, profesorii Ovidiu Trifan, din Pipirig, și Dumitru Ioniță, din Farcașa, vor fi cercetați în stare de libertate, urmînd a se stabili dacă au fost autorii vreunei activități infracționale.
Marți, polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, au efectuat șase percheziții în județele Hunedoara, Argeș, Buzău și Neamț, în cazul unui dosar aflat în lucru, ce privește traficul cu bunuri aflate în patrimoniul cultural și monede antice. În urma tuturor perchezițiilor au fost ridicate 2.400 de monede din aur, argint și bronz, precum și 140 de artefacte. De menționat faptul că cele mai multe monede, peste 2.000, au fost găsite la locuința profesorului Ovidiu Trifan.
Printre artefactele confiscate se numără obiecte de mare valoare. Astfel, în colecția unuia dintre cei doi profesori se aflau, printre altele, sabia de paradă care a aparținut regelui Carol al II-lea, sceptrul voievodal de ceremonial al lui Ștefan cel Mare, clopotul de ceremonial și paftalele lui Petru Rareș, halebarda de ceremonial a lui Ioan Vodă cel Viteaz, pumnalul lui Constantin Brîncoveanu sau sigiliul din aur al domnitorului Cuza.
Atît monedele, cît și artefactele au fost ridicate de către polițiști și duse la Complexul Muzeal din Piatra Neamț. Aici, experții le vor stabili originea și vechimea și dacă fac parte sau nu din patrimoniul național. Întrucît numărul obiectelor confiscate este foarte mare, procesul de expertizare se anunță unul îndelungat, polițiștii urmînd să stabilească și dacă cei doi profesori au săvîrșit vreo infracțiune în achiziționarea lor.
Acțiunea de marți a avut loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Tribunalul Hunedoara, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat și nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, față de mai multe persoane bănuite de implicare în operațiuni de trafic cu bunuri arheologice și monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, sustrase din situri arheologice.
Comentarii