Sâmbătă, 4 noiembrie, ministrul Justiției a anunțat că fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, urmează a fi extrădat în curând de statul italian, după o decizie definitivă a Curții de Casație din Italia. Ionel Arsene a fost condamnat, în primăvara acestui an, la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție, după care a fugit în Italia.
„Ministerul Justiției tratează toți fugarii la fel, indiferent de numele lor. Astăzi (n.r. – sâmbătă, 4 noiembrie), Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităților din țară. Fostul președinte al CJ Neamț a fost condamnat definitiv, de instanța română, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență. Statul român este preocupat ca justiția să fie făcută până la capăt. Mulțumesc tuturor autorităților implicate! În ultimele luni, la ministerul Justiției am demontat un mit: că cei care sunt condamnați în România pot să fugă și să nu-și execute pedeapsa. Astăzi, autoritățile italiene, cărora le mulțumesc, returnează autorităților din România un fugar celebru, Ionel Arsene, fostul președinte al CJ Neamț. Justiția așa se face, până la capăt – execuți în penitenciarele românești”, a transmis sâmbătă ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
La data de 10 martie, fostul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene, a primit o sentință definitivă într-un dosar de corupție, după ce a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). În acest dosar, judecat în apel la Curtea de Apel Brașov, instanța s-a pronunțat definitiv pe 10 martie, după două amânări, hotărârea condamnându-l definitiv pe Ionel Arsene la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. În prima fază a procesului, Tribunalul Bacău pronunțase o hotărâre de opt ani și patru luni de închisoare cu executare, în primăvara anului trecut.
Într-unul dintre dosarele în care Ionel Arsene a fost trimis în judecată, DNA arăta că, „în cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală. Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari”.
De asemenea, într-un alt dosar, conform DNA, „la data de 31 iulie 2015, inculpatul Ionel Arsene, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (ANAR) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către ANAR, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului”.
Comentarii