Fosta creșă Smirodava a fost oficial redeschisă, după investiții de aproape 8 milioane de lei

HomeSocial

Fosta creșă Smirodava a fost oficial redeschisă, după investiții de aproape 8 milioane de lei

Clădirea fostei creșe din strada Smirodava a fost redeschisă oficial de autoritățile romașcane, joi, 6 ianuarie, după lucrări de reabilitare și modernizare în valoare de aproape 8 milioane de lei. În această clădirea va funcționa de luni Centrul de zi „Casa fluturașilor”, destinat copiilor antepreșcolari.

Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii publice din Municipiul Roman, Str. Smirodava, Nr. 28“, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Lucrările au presupus reabilitarea întregii clădiri și intervenții asupra instalațiilor termice, sanitare și electrice. Pentru realizarea unei energii electrice verzi a fost instalat un sistem de panouri fotovoltaice „off grid”, cu puterea instalată de 5 kW.

De asemenea, au fost montate echipamente de ultimă generație, printre care o centrală termică în condensație, un sistem de monitorizare video format din 64 camere de supraveghere video de înaltă rezoluție, sistem de detecție și alarmare la incendiu și trei lifturi: pentru persoane, aprovizionare și tehnic. Au fost achiziționate aparate și echipamente pentru bucătărie, mobilier nou și tot ce este necesar pentru ca cei mici să își poată desfășura activitatea.

Valoarea totală a proiectului a fost de 7.922.196 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională 3.183.479 lei, respectiv 486.885 lei din bugetul național. Contribuția proprie a fost de 4.251.832 lei, care a presupus 2% din cheltuieli eligibile, neeligibile și TVA.

„Centrul de zi «Casa fluturașilor», destinat copiilor antepreșcolari, începe anul într-un sediu complet reabilitat și modernizat. Astăzi, 6 ianuarie, am deschis oficial fosta «Creșă Smirodava». Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, atât de benefic pentru romașcani: Agenției de Dezvoltare Nord-Est prin domnul director Vasile Asandei, constructorului, consilierilor locali și, nu în ultimul rând, colegilor din Primăria Municipiului Roman. Ceea ce ne-am dorit cu toții, o clădire destinată copiilor antepreșcolari, special reparată și reabilitată, care să răspundă cerințelor educaționale specifice a devenit astăzi realitate! Scopul serviciului social «Casa Fluturașilor» este acela de a oferi un pachet de servicii educative de calitate, accesibile și personalizate unei categorii fragile și totodată, să sprijine tinerele familii în ceea ce privește întoarcerea pe piața muncii după concediul de creștere al copilului. Noul centru este pregătit pentru 90 de copii de vârstă antepreșcolară din municipiului Roman, iar organigrama pentru întreaga capacitate necesită 35 de persoane angajate. De luni, 10 ianuarie, activitatea va debuta aici, cu primii 54 de copii înscriși. Urez mult succes întregului personal!”, a declarat cu acest prilej primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0