HomeNeamt

Focar de turbare în comuna Secuieni

Rabia a fost depistată la o vulpe din satul Prăjești.

 

 

Săptămâna aceasta, specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț au depistat un focar de rabie în comuna Secuieni. Rabia a fost depistată la o vulpe din zona satului Prăjești, iar medicii veterinari au luat toate măsurile necesare în astfel de cazuri. Este primul caz de rabie din acest an.

Pentru a preveni răspândirea turbării, recomandăm cetățenilor să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice, să nu lase câinii în afara curților, să anunțe imediat orice suspiciune de turbare medicului veterinar sau medicului uman și să anunțe imediat orice mușcătură produsă la om de către câinii sau pisicile aflate în proprietate sau în îngrijire. De asemenea, proprietarii adăposturilor de câini comunitari și de animale de companie sunt obligați să vaccineze animalele, iar persoanele mușcate de un animal trebuie să se prezinte de urgență la medic. Sunt interzise jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte și vânătoarea cu câini în zonele în care s-a diagnosticat turbarea„, a declarat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central atât la animale, cât și la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractat foarte ușor de animalele nevaccinate. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor produse de animalele sălbatice, dar și cele domestice contaminate. La om, perioada de incubare este, în medie, de 30-40 de zile. Primele simptome sunt reprezentate de dureri și de o senzație de amorțire a părții mușcate, febră, iritație în gât, amețeli, halucinații, tahicardie, vomă, diaree, teamă, agitație și nervozitate. Evoluția bolii este rapidă, ducând la paralizie, spasme ale gâtului, delir, comă și deces în maximum trei zile.

Comentarii

WORDPRESS: 0