Aprecierea este făcută de medicul primar doctor în medicină Mihaela Scarlat. Ea este singurul medic de Chirurgie Toracică de la Spitalul Roman.
Pentru cei mai mulți dintre pacienții cu boli grave, viața depinde de profesionalismul și dăruirea medicilor de la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Pentru a îmbunătăți calitatea servicilor medicale, instituția sanitară a încercat, de-a lungul timpului, să-și diversifice paleta de servicii, în așa fel încât pacienții să nu se mai trateze în spitale din alte județe. În acest context, în cadrul secției Chirurgie a fost înființat un compartiment de Chirurgie Toracică, unde activează medicul Elena Mihaela Scarlat, doctor în medicină, cu competențe în endoscopia bronșică.Chirurgul Mihaela Scarlat a terminat Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, din Iași, în 1998, și tot acolo și-a susținut și teza de doctorat în Chirurgie Toracică. Medicul ieșean mai spune că este primul din familie care a îmbrățișat această profesie.
Nouă ore în sala de operație
Compartimentul de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman are cinci paturi. Anual, aici se efectuează 150-160 de intervenții chirurgicale. Multe dintre acestea sunt intervenții chirurgicale complexe, care necesită mult timp în sala de operație, însă medicul chirurg Mihaela Scarlat spune că astfel de intervenții sunt un lucru obișnuit, având în vedere că aici se prezintă pacienți cu afecțiuni ale unor organe vitale. Patologia cea mai frecventă întâlnită în cadrul secției cuprinde cancere bronho-pulmonare, afecțiuni ale plămânilor-datorate TBC – ului, dar și traumatisme, mai ales că orașul Roman se află la E85, un loc unde accidentele rutiere sunt foarte dese. Anul trecut, medicul Mihaela Scarlat a efectuat una dintre cele mai lungi intervenții chirurgicale de la spital, fiind necesare nouă ore de operație pentru a salva viața unui pacient care suferea de cancer pulmonar. „Pentru noi nu e nimic neobișnuit să stăm în sală atâtea ore. Nu sunt prima și nici ultima care a făcut acest lucru la Spitalul Roman. Și colegii mei chirurgi au avut astfel de intervenții complexe. Pacienții trebuie să înțeleagă faptul că noi nu suntem funcționari. Pentru noi nu contează cât este ceasul, ci doar ca pacientul să se facă bine, iar pentru asta nu ținem cont de timp. Orele suplimentare sunt, pentru un chirurg, o normalitate”, apreciază medicul Mihaela Scarlat. Cel mai tânăr pacient pe care l-a operat avea 17 ani și avea o pleurezie cauzată de TBC, iar cel mai în vârstă pacient a avut 97 de ani.
Medicul chirurg mai spune că fiecare pacient este important și că pierderea unui bolnav reprezintă un șoc pentru fiecare medic. „Fiecare pacient vine la noi cu o boală, dar și cu o poveste. Am avut un pacient de aproximativ 60 de ani, care s-a prezentat la spital cu o supurație pulmonară și a fost nevoie de o internare de lungă durată. Era un om foarte credincios. Pe lângă credința în Dumnezeu, era ferm convins că și prezența mea îl va vindeca. După ce a fost externat, mi-a dat telefon să-mi mulțumească pentru că l-am făcut bine. Fiecare medic își propune acest lucru, dar se mai întâmplă să și pierzi pacienți. Atunci îți dai seama că ești neputincios, că există o forță mult mai mare; este foarte dureros, dar trebuie să continui pentru a-i ajuta pe cei ce vin din urmă”, mai spune medicul Mihaela Scarlat.
Comentarii
Nu inteleg dece pana astazi nu sa popularizat aceasta noua specialitate din cadrul spitallui Romman , unde activeaza un asemenea cadru medical supraspecializat in chirurgie !??.Toata cinstea si gratitudinea D-nei doctor si succes deplin in tratarea pacientilor sai.Sa va dea Dumnezeu sanatate si deplina sustinere din partea colegilor chirurgi.