În perioada 15 septembrie – 15 octombrie, la Muzeul de Artă din Roman poate fi vizitată expoziția In Memoriam Viorica Vasilișin, expoziție ce adună 60 de lucrări, pictură și acuarelă, din colecția Muzeului de Artă din Roman și din colecții private. Prezintă perioade largi de creație ale artistei, din anii 1980, 1990, 2000, pășind în universul cromatic și tematic, în exprimări stilistice de mare efect, pe care Viorica Vasilișin le-a abordat cu pasiune și talent. De la pictură la acuarelă, de la miniaturi la lucrări de mari dimensiuni, de la portrete la peisaje și flori, redescoperim cu încântare exuberanța specifică a penelului artistei, arată reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.
Profesor și artist plastic, Viorica Vasilișin s-a născut pe plaiuri botoșănene, într-un spațiu cu o încărcătură spirituală aparte, la 18 decembrie 1942, în comuna Corni. Finețea, sensibilitatea și talentul îi îndrumă pașii spre Liceul de Arte „Octav Băncilă” și apoi la Facultatea de Arte Plastice din Iași, secția pedagogie. Formată la școala ieșeană, având ca profesori, îndrumători și creatori de marcă, la rândul lor studenți ai marelui Băncilă: Petru Hârtopeanu, Mihai Cămăruț, Nicolae Popa. A fost atrasă de acuarela lui Adrian Podoleanu, tehnică ce i se va dedica întreaga viață. Din Bucovina natală, apoi din dulcele târg al ieșilor, Viorica Vasilișin se oprește în orașul mușatinilor cu nume de Roman, pentru a se dedica mai bine de 35 de ani catedrei.
„Prima expoziție personală are loc în anul 1978, la Muzeul de Artă din Roman. A deschis opt expoziții personale și a participat la 46 de expoziții colective, Anuale și Saloane, organizate de Muzeul de Artă Roman. Deschide expoziții împreună cu soțul său, profesorul Leonid Vasilișin, alături de doamne ale artei romașcane: profesor și artist plastic, Elena Antochi, Violeta Lăcătușu și Monica D. Carp. Dascăl îndrăgit, devotat prin exclență formării de noi talente, a căutat desăvârșirea picturală în lucrări de mare sensibilitate, cucerind publicul iubitor de frumos, expozițiile sale deschizându-se cu lucrările deja rezervate, acestea găsindu-și un binemeritat loc în numeroase colecții private din țară și din străinătate. De o simplitate și de o modestie de mare grație, ne-a oferit creații de mare rafinament, dovedind că prețiozitatea stă în moștenirea spirituală pe care cu generozitate a lăsat-o spațiului cultural romașcan. O îndrăgostită de natură, de anotimpuri și de flori, cu entuziam caracteristic, abordează într-o factură personală tehnica transparențelor, a fluidităților, acuarela care generează profunde sentimente și care i-a permis o exprimare tehnică și stilistică mai apropiată sufletului și temperamentului său”, mai arată în descrierea expoziției reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.
Mai multe detalii despre expoziție pe site-ul Complexului Muzeal Național Neamț, la acest link: https://cmnn.ro/expozitie/viorica_vasilisin_muzeul_de_arta_roman/.
Comentarii