HomeSocialEducatie

Expoziţie de mărţişoare la Grădiniţa nr. 5

marti1Expoziţia cuprinde peste 500 de mărţişoare ecologice trimise de copii din toată ţara.

Peste 500 de mărţişoare şi felicitări realizate din cele mai diverse materiale şi în modele inedite sunt adunate în expoziţia „Mărţişorul ecologic”, care a fost deschisă vineri, 28 februarie, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 5 a Colegiului Tehnic „Petru Poni”. Mărţişoarele au fost realizate de copii din toată ţara, ajutaţi de părinţi şi de doamnele educatoare şi învăţătoare şi reprezintă produsele realizate în cadrul primei ediţii a unui concurs naţional.

„Proiectul nostru are drept scop salvarea şi revigorarea tradiţiei româneşti a mărţişorului, care a început să dispară în ultimii ani, din cauza unor tradiţii împrumutate din alte ţări. An de an, de 1 Martie ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa în mai bine şi sporul în toate. Acest triumf al reînvierii şi al regenerării este simbolizat de mărţişorul pe care îl dăruim celor dragi. Am vrut ca şi copiii să ştie aceste simboluri ale mărţişorului şi să le ducă mai departe. De asemenea, concursul are drept scop dezvoltarea simţului estetic al copiilor, formarea abilităţilor practice, stimularea activităţii în grup, dezvoltarea simţului de competiţie şi, nu în ultimul rând, educarea copiilor în spiritul refolosirii unor materiale sau pentru schimbarea destinaţiei unor produse, având în vedere că lucrările de la ambele secţiuni sunt realizate cu materiale luate din natură, boabe, scoarţă de copac, crenguţe, flori şi seminţe, frunze sau cu materiale refolosite, cum este hârtia, fire de bumbac sau lână, materiale textile”, a spus Daniela Smeu, profesor pentru învăţământul primar şi iniţiatoarea activităţii.

marti2Concursul a avut două secţiuni, mărţişoare şi felicitări – colaje, iar premianţii s-au numărat cu sutele. Premiul I a fost obţinut de 258 de copii, premiul al doilea a fost obţinut de 140 de participanţi, iar 100 de participanţi au primit premiul III. La fiecare secţiune a fost acordat şi câte un premiu special. În total, au trimis lucrări 500 de copii şi 125 de cadre didactice. Expoziţia poate fi vizitată începând de luni, 3 martie. Sunt aşteptaţi atât copiii de grădiniţă şi părinţii lor, dar şi elevii de la Școala „Vasile Alecsandri” care învaţă în acelaşi local.