HomeRural

Export de artă textilă de la Săbăoani

De 14 ani, elevii coordonați de profesoara Miron transformă lucrările în opere de artă, apreciate în țară și în afară.

 

 

Unul dintre dascălii care modelează textilele în infinite forme artistice este profesoara Cristina Miron, de la Clubul Copiilor și Elevilor din Săbăoani. „Am venit la cercul de artă textilă din Clubul Copiilor Săbăoani în 1998. Cunoșteam colectivul Clubului de la cercurile pedagogice și am acceptat. Cînd am venit la Săbăoani, am început reorganizarea cercului de la zero, împreună cu copiii. Rezultatele obținute de-a lungul timpului de elevii de la cercul de artă textilă, obținute în țară și străinătate, au răsplătit efortul nostru conjugat”, povestește profesoara Cristina Miron.

 

Lucrările copiilor, expuse la Paris și la Patriarhia Română

 

Atragerea copiilor în activitățile Cercului de artă textilă a fost principala preocupare a profesoarei Cristina Miron. „Mi-au plăcut copiii din Săbăoani. Seriozitatea și respectul pe care l-au acordat muncii mi-au permis să cred că activitățile din cadrul cercului vor fi receptate așa cum îmi propuneam”, a spus profesoara Cristina Miron. Dascălul a căutat pîrghii diverse de a trezi interesul copiilor, în așa fel încît munca lor să fie percepută ca un joc și nu ca pe o corvoadă.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

„Am căutat întotdeauna să propun copiilor modele noi de creație, pentru a-i ține cît mai apeoape de activitățile cercului. Pentru asta, i-am dus direct la sursă. De exemplu, am fost cu ei la Mănăstirea Tismana, unde au putut vedea icoane de vatră autentice, le-am fotografiat și am realizat împreună cîteva modele după lucrările originale, în cadrul cercului. Ceea ce vreau să subliniez este că orice model care trebuie să iasă din mîna copilului trebuie prezentat acestuia de la izvoare. El trebuie să-i audă istoria, utilitatea și nevoia de conservare și transmitere a acelei creații”, crede profesoara Miron, membră a Asociației Creatorilor Populari din România, din 2002.

Unele dintre lucrările care au pus în valoare activitățile din cadrul cercului de artă textilă au fost expuse și apreciate la Paris, la Festivalul „Mîini de Aur” de la Huedin, la Tabăra națională de la Baia-Mare sau la Patriarhia Română.

Cel mai mare obstacol pe care îl întîmpină profesoara Miron este legat de sponsorizarea deplasărilor la diverse concursuri. „Reușim cu greu să ajungem la manifestările din țară. Clubul Copiilor nu dispune de fonduri pentru aceste deplasări. Nu găsim nici societăți interesate să finanțeze actul educativ. Și, atunci, rezolvarea rămîne numai la părinții elevilor”, a spus profesoara.

Comentarii

WORDPRESS: 0