Având în vedere temperaturile foarte scăzute anunţate pentru perioada următoare, specialiştii în sănătate publică recomandă evitarea expunerii îndelungate la frig şi prezentarea la medic, la cel mai mic semn de hipotermie sau degerături.
Meteorologii anunţă că temperaturile vor scădea semnificativ în următoarea perioadă, depăşind -15 grade Celsius, aşa că specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ (DSP) recomandă ca, în zilele geroase, să fie evitate deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.
„În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, este importantă protecţia mâinilor şi a picioarelor, pentru a le feri de degerături. În cazul degerăturilor este recomandată consultarea unui medic. De asemenea, se recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi, mai ales, locurile aglomerate”, recomandă specialiştii DSP.
Hipotermia şi degerăturile sunt afecţiunile ce pot apărea prin expunerea prelungită la temperaturi scăzute. Degerăturile sunt de patru feluri: de gradul I, când pielea este roşie şi inflamată; de gradul II, când afectarea este profundă, pielea fiind roşie şi cu băşici pe ea; de gradul III, pielea având o culoare gri-albăstruie, iar băşicile sunt pline cu sânge; de gradul IV, atunci când sunt afectaţi muşchii, tendoanele şi oasele şi apare necroza.
„Extremităţile corpului sunt cel mai mult afectate de degerături: faţa, urechile, încheieturile, mâinile şi picioarele, semnele apropierii stării de degeratură fiind atunci când membrul respectiv amorţeşte, prinde o culoare albă, apar dureri accentuate, care la atingere se intensifică. În caz de degerături, este indicat să apelaţi serviciile medicale de urgenţă. Nu se freacă zonele degerate ale corpului, deoarece această acţiune poate deteriora pielea. Nu este recomandat să se maseze zonele degerate, sunt contraindicate băuturile alcoolice, duşul sau băile fierbinţi, deoarece pot provoca şoc termic”, spun specialiştii DSP.
Comentarii