În ultima perioadă s-a tot vehiculat înființarea Ligii Profesioniste de Handbal (LPH) și evenimentul a avut loc, cu toate că noul for al handbalului românesc, care va fi subordonat Federației Române de Handbal, nu a fost, încă, înscris în Registrul Sportiv al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, nu a primit număr de identificare și nici Certificat de Identitate Sportivă.
Totuși, structura nou încropită are deja un președinte, interimar, în persoana lui Alexandru Dedu, fost component al naționalei României și care, în ultimii ani, a evoluat ca jucător și, apoi, ca angajat al clubului Barcelona în Spania. Ideea lui Dedu este de „a ajuta cluburile, indiferent de structura lor actuală, să devină profesioniste, în litera legii care nu este tocmai favorabilă desfășurării activităților sportive profesioniste„.
Dedu și-a propus, în cazul în care Adunarea Generală îl va confirma ca președinte al LPH, ca în ligile feminină și masculină să existe minimum opt echipe profesioniste, în fiecare dintre ele, numărul echipelor din campionat să fie zece, ceea ce ar duce la creșterea în calitate a meciurilor și a echipelor. Campionatul ar avea două sau patru tururi, cu play-off.
Implicit, conform lui Dedu, campionatul ar deveni mai puternic, ar ajuta la rezultatele din cupele europene și la rezultatele echipelor naționale. Ar fi meciuri mai spectaculoase, mai mulți spectatori, mai mulți sponsori, toate ducînd la un beneficiu financiar. Cluburile afiliate, membre ale LPH, ar primi bani din drepturile de televizare.
Asemenea ligi profesioniste există, după cum se știe, în fotbalul românesc, dar și în campionatele de handbal ale țărilor din vestul Europei, unde au o vechime considerabilă.
Asupra înființării LPH și a utilității unei asemenea structuri, părerile sînt împărțite, iar în ce privește cluburile mai mici există cel puțin o opinie de reținere.
Corneliu Bădulescu, antrenorul echipei HCM Roman, a fost cît se poate de tranșant în această privință: „Nu am o părere prea bună despre înființarea Ligii Profesioniste de Handbal. Cheltuielile cluburilor se vor dubla cu două foruri tutelare în paralel, FRH și LPH, iar în România sînt foarte puțini sponsorii puternici, precum în țările dezvoltate ale Europei, cu economii solide și stabile„.
Comentarii