În urmă cu puțin timp, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a fost reprezentat la cea de-a doua întâlnire a proiectului strategic doar între școli Erasmus+ „ Regardons les rivières et les mares, protégeons les écosystèmes aquatiques dulcicoles… …améliorons nos attitudes et nos comportements envers l’environnement!”. La întâlnirea care a avut loc la Orihuela, în Spania, au participat elevele Andrada Nastase și Veronica Acreței, însoțite de coordonatorul transnațional al proiectului, profesor Adriana Drăghici.
Gazda reuniunii de proiect a fost Instituto de Ensenanza Secundaria Thader, liceu de prestigiu din Orihuela. Prima zi a săptămânii de lucru a debutat cu un spectacol pregătit de orchestra elevilor școlii și un grup de elevi dansatori de flamenco. Conducerea liceului a prezentat IES Thader, ocazie cu care s-au vizitat săli de clasă, laboratoare în care s-a remarcat dotarea cu aparatura performantă, sala de spectacole, biblioteca şi sala de sport. A urmat un curs-atelier de gravură în tehnica „linoleum”, prin care s-au realizat imagini pictate ale unor elemente de vegetație aduse de fiecare delegație de pe malul râului pe care îl are în studiu în țara sa. Această tehnică, nouă pentru participanți, permite realizarea de cărți poștale, panouri de prezentare sau reviste.
„Ziua următoare a început cu o formare realizată de coordonatorul transnațional al proiectului, pe tema studiului bacteriilor care viețuiesc în mediul acvatic. A urmat vizitarea diferitelor obiective ale orașului Orihuela, printre care și casa memorială a poetului național Miguel Hernández, care este originar din acest oraş. Spre prânz, a fost vizitată Primăria din Orihuela, unde delegațiile au fost primite de către primarul oraşului şi de consilierul pe probleme educative. Aceştia au salutat ideea proiectului nostru de a evalua gradul de poluare a apelor curgătoare, de a o explica şi, mai ales, de a trage semnale de alarmă asupra consecinţelor lipsei de intervenţie. Ne-au fost prezentate, în acest context, preocupările oficialilor locali pentru ecologizarea apelor râului Segura care traversează oraşul şi care este poluat prin prezenţa în zonă a unor obiective industriale. S-a apreciat că implicarea tinerilor în proiecte orientate pe identificarea factorilor care agresează natura este un fapt care poate genera soluţii şi atitudini ferme de stopare a degradării mediului în care trăim. În a doua parte a zilei, am vizitat cu toții spectaculosul oraș Murcia, unde arhitectura veche și cea nouă se armonizează perfect”, ne-a declarat profesor Adriana Drăghici.
A treia zi a întâlnirii a fost rezervată integral activităților găzduite de Universitatea Orihuela și MUDIC – Muzeul Didactic de Ştiinţe Interactive al Universităţii Orihuela, unde participanții au asistat la demonstraţii ştiinţifice interesante. Tot acolo, delegațiile participante și-au prezentat rezultatele activităților desfășurate în țară. Echipa română a fost deosebit de apreciată pentru un material cu date și imagini de localizare a râului Moldova și a sectorului de râu aflat în studiu și o prezentare power-point a râului Moldova.
Penultima zi a fost rezervată vizitării Parcului Regional Salinas de San Pedro, exemplu de echilibru armonios între acțiuni de protejare a naturii și activitatea economică. Parcul conține vaste bazine cu apă de mare, din care, prin evaporare, se obțin mari cantități de sare de mare, mult apreciată pentru calitățile ei. Zona este populată de grațioasele păsări flamingo, care dau un farmec aparte peisajului.
În ultima zi a întrunirii de lucru au fost vizitate rezervorul de apă La Pedrera și stația de epurare a apei din Orihuela, unde, prin utilizarea de tehnologii moderne, se obține apă de calitate pentru locuitorii orașului și ai zonei. Cele două obiective au o importanță majoră pentru populație, cu atât mai mult cu cât regiunea beneficiază foarte rar de precipitații și, de aceea, utilizarea resurselor de apă trebuie să fie bine chibzuită.
Cele două eleve ale delegației române s-au despărțit cu greu de membrii familiilor la care au fost cazate și de prietenii pe care și i-au făcut pe parcursul șederii în Orihuela. În timpul petrecut cu aceștia, au putut cunoaște obiceiuri specifice locului, gastronomia spaniolă, dar și modul de viață din familia spaniolă. Relațiile se vor menține prin internet sau telefon, cu unii dintre aceștia urmând să se revadă în timpul întâlnirilor ulterioare.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Erasmus+.
Comentarii