HomeEducatie

Elevi reporteri pe frontul de Est

O elevă de la „Roman-Vodă” a reconstituit viața Romanului din cel de-al doilea război mondial.

 

 

Roxana Pătrăuceanu, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, îndrumată de profesorul Ovidiu Albert, (foto) va fi prezentă la faza națională a Sesiunii de referate și comunicări științifice la disciplina istorie, care va avea loc la Târgoviște, în luna iulie. Roxana a obținut premiul I la faza județeană, cu maximum de puncte, prezentând în fața juriului un document inedit: „Cu camera pe frontul de Est”.

„Lucrarea pe care am pregătit-o împreună cu Roxana Pătrăuceanu are la bază un film documentar prezentat de televiziunea austriacă, din care fragmente au circulat și pe internet. Filmul a fost realizat de Gotz Hirt Reger, unul din cei mai importanți cameramani participanți la cel de-al doilea război mondial, care a însoțit armata germană pe frontul de est, până la Moscova. Pe înregistrările lui Reger, care urmăresc traseul diviziei Germania Mare, unul din corpurile de elită ale armatei germane, apar și imagini filmate în patru puncte din România, printre care și Romanul. În imaginile referitoare la Roman apar câteva clădiri din oraș, secvențe cu soldații germani aflați în cantonament la Roman, cu civili din satele din zona Romanului, în refugiu, chestionați de soldații nemți, care încercau să afle informații despre armata rusă, și sunt prezentate și câteva dintre armele, moderne atunci, cu care erau dotați nemții. Se vede, de asemenea podul de pontoane construit de nemți peste Moldova, din care astăzi au mai rămas doar câțiva piloni. Plecând de la aceste imagini, am identificat punctele din oraș filmate în timpul războiului și am filmat și noi, astăzi, din același unghi ca și cameramanul neamț, construind o paralelă între Romanul din timpul războiului și Romanul de astăzi. Lucrarea cuprinde, de asemenea, informații despre clădirile care apar în imaginile lui Reger, despre comunitatea evreiască din Roman de la acele timpuri și despre situația frontului de est din cel de-al doilea război mondial, în perioada în care a fost realizată filmarea”, a spus profesorul Ovidiu Albert.

La sesiunea județeană de referate și comunicări, romanvodiștii au mai obținut un premiu II prin Andreea Zalomir, de la clasa a XI-a H, cu lucrarea „Soluția finală: de la definire terminologică la dramă umană”, și tot un premiu II prin Mirabela Ivan, clasa a XI-a I, care a prezentat lucrarea „Despre intoleranța religioasă: Inchiziția”. Toate lucrările au fost îndrumate de profesorul Ovidiu Albert.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0