În anii din urmă, zeci de copii plecau să învețe în străinătate. După ce părinții și-au realizat proiectele de familie, copiii se întorc să învețe în școala din satul natal.
Unitățile școlare din zona Romanului înregistrează, și în noul an școlar 2012-2013, elevi care intră sau ies din sistem ca urmare a întoarcerii sau plecării familiei din și în străinătate. Dacă în cazul preșcolarilor nu se pune problema echivalării studiilor, în cazul elevilor această procedură dă mari bătăi de cap conducerilor de școli pînă la înscrierea în catalog a acestora.
În Școala Ion Creangă, de exemplu, în grupa pregătitoare au fost înscriși patru copii ai căror părinți au lucrat în Italia, Spania și Grecia. „Unele dintre familiile care au lucrat în străinătate și-au atins scopul. Și-au ridicat case, le-au dotat așa cum le-a fost dorința și consideră că nu mai există motivație să plece în afară. Din discuțiile purtate, am înțeles că părinții intenționează să-și caute de lucru în oraș„, a spus profesoara Elena Prichici, directoarea Școlii Ion Creangă.
În Școala Gherăești vor învăța trei elevi, doi întorși din Spania și unul din Grecia. „În acest an, avem un copil întors din Grecia. Părinții au depus deja dosarul de echivalare a studiilor. Reintegrarea copilului va fi făcută cu sprijinul cadrelor didactice ale școlii. Nu va fi o problemă în acest sens, deoarece copilul vorbește cursiv limba română, el frecventînd un singur an școlar în Grecia. Ceilalți doi elevi s-au întors din Spania. Pînă acum, doar unul dintre elevii sosiți din Spania a prezentat un dosar de echivalare a studiilor. În cazul unuia dintre copii, părinții au lucrat zece ani în Spania și s-au întors să rămînă în sat. În cazul celui de-al doilea, părinții s-au reîntors la muncă în Spania„, a precizat Georgeta Mariana Bostan, secretara Școlii Gherăești.
Dacă trei copiii s-au întors după un an sau doi petrecuți în străinătate, doi au părăsit Școala Gherăești. Ei vor urma cursurile în Italia și Spania, țările în care părinții lor muncesc. „Este vorba despre un copil de clasa a VI-a care a plecat cu părinții în Spania și unul de clasa I, în Italia„, spune secretara Școlii Gherăești.
Numărul elevilor plecați este în scădere, spun reprezentanții Școlii Gherăești. „Numărul elevilor care părăsesc școala pentru a-și însoți părinții în străinătate este mic, comparativ cu anul 2008, de exemplu, cînd au ieșit din sistem 40 de copii, de la preșcolari la gimnaziu. Reîntoarcerea copiilor în școala noastră se datorează faptului că părinții lor și-au creat condiții de locuit și că vor să rămînă în satul natal. Incertitudinea locului de muncă în țările în care muncesc este alt motiv pentru care familiile nu se încumetă să-și ia copiii în străinătate„, a mai spus Georgeta Mariana Bostan, secretara Școlii Gherăești.
Comentarii