Prima paginăSocial

Efectele primei ninsori: drumuri și mașini blocate de viscol

Efectele primei ninsori: drumuri și mașini blocate de viscol

Dimensiune text

 

Județul Neamț, la fel ca și celelalte județe din zona Moldovei, s-a aflat, la finalul acestei săptămâni, sub atenționare meteo de tip cod galben de ninsoare și viscol. Zăpada și viscolul au dus la blocarea mai multor drumuri din județ, la împotmolirea mai multor autoturisme, precum și a unor ambulanțe, iar câteva sute de persoane au rămas pentru mai multe ore fără curent electric, arată raportările Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț.

Fără curent electric, la Gâdinți

Duminică, din cauza intensificărilor de vânt, a fost afectată o linie de medie tensiune, cu cinci puncte de transformare, fiind nealimentați cu energie electrică 674 de consumatori din comuna Gâdinți. Problema a fost remediată în cursul zilei.

Duminică, pe DN 15C (Oglinzi – Brusturi) s-a circulat cu greutate din cauza poleiului, la fel ca și pe DN 15B (Tîrgu Neamț – Timișești), în timp ce pe DN 2 (Horia – Secuieni) s-au format suluri mici de zăpadă pe o bandă de circulaţie. Pe DJ 207A (Boghicea – Slobozia), un echipaj SMURD B2 a rămas blocat în trafic, în timp ce se deplasa la o intervenție. Echipajul nu a mai putut înainta, din cauza faptului că un autoturism rămăsese înzăpezit și blocase drumul pe ambele sensuri, dar după deblocarea autoturismului echipajul SMURD și-a continuat deplasarea. Pe DJ 207C (Valea Ursului – Ion Creangă) s-au format de asemenea suluri de zăpadă, circulându-se cu greutate și, în câteva locuri, pe un singur sens. Pe DJ 155 I (Goșmani – Prăjești – Făurei) s-au format suluri de zăpadă de 0,8 – 1 metri înălțime și circulația a fost blocată, fiind deplasată o autofreză pentru deblocarea drumului. Pe DJ 158 (Siliștea – Hociungi) s-au format suluri de zăpadă și s-a circulat cu greutate, iar câteva locuri pe un singur sens.

Pe DJ 155 B (Urecheni – Timișești), circulația a fost blocată datorită sulurilor de zăpadă. Pe acest tronson au rămas înzăpezite două autoturisme. Un autocamion de intervenție de la Detașamentul de Pompieri Tîrgu Neamț care se afla în misiune către acestea a rămas înzăpezit, fiind trimis în sprijin o autofreză. De asemenea, două din cele trei autolame trimise de SC Drupo SA au rămas înzăpezite pe același sector de drum. Cu ajutorul unei vole de mare tonaj de la Primăria Timișești, au fost deblocate utilajele și autoturismele. Echipaje de poliție au închis accesul pe sectorul de drum până la deblocarea acestuia.

Tot duminică, pe timpul misiunilor de patrulare efectuate de echipajele ISU Neamț au fost degajate, deblocate ori deszăpezite patru autoturisme și s-au îndepărtat doi stâlpi de telefonie care erau căzuți pe carosabil.

În cursul zilei de duminică, Secţia Neamţ a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a acţionat cu 54 lucrători şi 52 utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant (220 tone de sare), pe opt sectoare de drumuri naționale din județ. De asemenea, utilajele Drupo Neamţ şi ale operatorilor care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 18 lucrători şi 16 utilaje pentru răspândire de material antiderapant pe majoritatea sectoarelor de drumuri judeţene.

Drumuri blocate de nămeți

Luni dimineață, erau înregistrate cinci drumuri județene și un drum comunal din Neamț cu circulație închisă, în urma manifestărilor meteorologice din weekend, respectiv: DJ 157 Făurei – Climești; DJ 155 B Timișești – Urecheni; DJ 155 I Goșmani – Prăjești – Făurei și DC 64 B – Todireni – Poienile Oancei. În urma intervenției drumarilor, au fost deblocate DJ 157A Văleni – David și DJ 159D Crăiești – Bozieni, pe care circulația fusese închisă anterior din cauza zăpezii.

De duminică seară până luni dimineață, forțele de intervenție au acționat pentru deblocarea a șase autovehicule, cu 13 pasageri (Valea Ursului – 3, Timișești – 6, Crăiești – 3, Trifești – 1). Pe DN 2 (Horia – Secuieni) la ieșirea din localitate erau suluri de zăpadă pe o bandă de circulaţie, acționându-se pentru combaterea poleiului şi îndepărtarea zăpezii.

Pe DJ 207C (Valea Ursului – Ion Creangă) erau suluri de zăpadă și s-a circulat cu greutate și în câteva locuri, pe un singur sens. O ambulanță de la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț care se întorcea de la un caz din Valea Ursului a rămas înzăpezită la ieșirea din localitate, fiind deblocată de o autolamă de la compania care se ocupă de deszăpezirea drumului. Pe DJ 158 (Siliștea – Hociungi) și pe DJ 157 (Horia – Trifești) s-au format suluri de zăpadă și s-a circulat cu greutate, în câteva locuri pe un singur sens. Pe DJ 155 I (Goșmani – Prăjești – Făurei) s-au format suluri de zăpadă de 0,8 – 1 metri înălțime și circulația a fost blocată, acționându-se cu o volă și autolamă pentru deblocarea drumului.

Pe DJ 155 B (Urecheni – Timișești) circulația a fost blocată din cauza sulurilor de zăpadă. Pe acest tronson au rămas înzăpezite trei autoturisme. O autospecială de stingere cu apă și spumă și o autofreză de la Detașamentul de Pompieri Tîrgu Neamț s-au deplasat la fața locului și au deblocat autoturismele. Luni dimineață, drumul era blocat.

Pe DJ 157A (Moreni – Văleni – David) au fost suluri de zăpadă de 0,8 – 1 m înălțime și circulația a fost blocată temporar. Pe DJ 157 (Făurei – Climești) sunt suluri de zăpadă de 0,8 – 1 m înălțime și circulația era blocată luni dimineață, așteptându-se o autofreză pentru deblocarea drumului.

Pe DJ 159D (Crăiești – Bozieni) s-au format suluri de zăpadă și circulația a fost blocată. O ambulanță SMURD care se deplasa la un caz în localitatea Iucșa a rămas înzăpezită pe acest sector, fiind deblocată de către un utilaj al autorităților locale. Ulterior, drumul a fost deblocat și se circulă normal.

De duminică seară până luni dimineață, autoritățile au intervenit cu 74 de persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (21 de pompieri și 53 de polițiști) și cu 58 de persoane din cadrul altori structuri (opt din cadrul comitetelor locale pentru situații de urgență, 21 din cadrul Secției de Drumuri Județene și 29 din cadrul CNAIR), mai arată raportările Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0