DSP Neamț a primit prima tranșă de vaccin antigripal pentru acest sezon

HomeSocial

DSP Neamț a primit prima tranșă de vaccin antigripal pentru acest sezon

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț informează că începând de joi, 22 septembrie, începe distribuția vaccinului antigripal către medicii de familie și unitățile sanitare cu paturi. În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2022 – 2023, DSP Neamț a primit miercuri o primă tranșă de vaccin antigripal, constând în 23.726 de doze, reprezentând aproximativ 60% din totalul de doze solicitat în acest sezon.

Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Repartizarea vaccinului gripal se va realiza cu prioritate pentru cabinetele medicilor de familie, personalul din unităţile sanitare, personalul din unităţile sanitare ambulatorii şi serviciile de ambulanţă, inclusiv pentru salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, pentru persoanele, adulţii şi copiii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

„Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitatea în care locuiți. Lunile septembrie și octombrie sunt, în general, perioade bune pentru a fi vaccinat împotriva gripei. În mod ideal, toată lumea ar trebui să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, chiar dacă nu vă puteți vaccina până în luna noiembrie sau mai târziu, vaccinarea este totuși recomandată, deoarece gripa atinge vârful cel mai frecvent în luna februarie și poate continua până în luna mai”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Conform specialiștilor în sănătate publică, vaccinarea anuală este recomandată pentru: femeile însărcinate în orice stadiu al sarcinii; copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani; persoane cu vârsta peste 65 de ani; persoane cu afecțiuni medicale cronice; persoane care lucrează in domeniul social sau al sănătății.

Pe lângă vaccinare trebuie respectate și măsuri de protecție personală precum: spălarea regulată a mâinilor cu uscarea adecvată a mâinilor, igienă respiratorie bună – acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați, folosirea șervețelelor pe care apoi le aruncați, autoizolare în cazul în care vă simțiți rău și aveți simptome de gripă, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii.

Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal gratuit la cabinet.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0