HomeActualitatePolitica

Dosarul „Gala Bute”, knockout pentru Elena Udrea

Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor acordul pentru urmărirea penală a fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Elena Udrea este acuzată de comiterea a trei infracţiuni. Din cauza „Galei Bute”, bugetul de stat ar fi fost păgubit cu peste 8.000.000 de lei. Udrea consideră că totul este o răzbunare a SRI pentru acuzaţiile aduse de ea şefului interimar al instituţiei. 

Luni, 2 februarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au transmis Camerei Deputaţilor o cerere de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”. Parlamentarul Colegiului nr.4 Roman – Ion Creangă este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Aceste infracţiuni ar fi fost comise de Elena Udrea în perioada în care aceasta a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Gală sportivă de zece milioane de lei

udrea 04Infracţiunea de abuz în serviciu ar fi în legătură cu încheierea de către MDRT a unui contract de prestări servicii de promovare. Astfel, în iunie 2011, MDRT a atribuit un contract în valoare de 10.175.168,44 lei, prin care SC Europlus Computers SRL trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene.

În baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, MDRT a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei. Fondurile publice ar fi fost utilizate ilegal, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-ar fi urmărit, în realitate, asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului.

Mai mult, contractul ar fi fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi ar fi fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană.

Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât, din cauza modului defectuos în care funcţionarii şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de la bugetul de stat.

Beneficii electorale pentru Elena Udrea, pe banii MDRT

Anchetatorii susţin că cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte aparţine ministrului Elena Udrea, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

„Având în vedere că Lucian Bute era, la acel moment, una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Elena Udrea avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obţinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Rudel Obreja, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv. Săvârşirea faptelor a fost facilitată de împrejurarea că Elena Udrea putea influenţa atât atribuirea fondurilor europene, cât şi utilizarea ulterioară a acestora, având în vedere comasarea în cadrul aceluiaşi minister a activităţilor de dezvoltare regională şi a celor de turism. În acest mod, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional care funcţiona în cadrul MDRT aproba deciziile de finanţare a proiectelor, iar Direcţia Generală pentru Turism din cadrul aceluiaşi minister avea calitatea de beneficiar pentru un domeniu al programului şi cheltuia sumele astfel obţinute. După executarea contractului şi realizarea plăţii, la data de 16 februarie 2012, suma de 8.116.800 lei a fost cuprinsă în cererea de rambursare transmisă de Direcţia Dezvoltare Turistică şi Marketing din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului către Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), având în vedere că acest contract făcea parte din proiectul «Promovarea brandului turistic al României», care urma să fie finanţat în baza deciziei de finanţare 2007/07.07.2011, prin POR 2007 – 2013, cu fonduri provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională. Decizia de finanţare menţionată fusese aprobată pe baza unei solicitări a Direcţiei de Promovare Turistică din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, semnate de secretarul general al ministerului, în numele ministrului Elena Udrea. Cererea de rambursare a sumei de 8.116.800 lei cuprinde declaraţii inexacte, în condiţiile în care scopul real al utilizării fondurilor – organizarea unei gale de box – nu se regăsea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federaţia Română de Box, împrejurare cunoscută de autorii cererii. Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea soluţionării cererii ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală”, se arată într-un comunicat DNA.

În acelaşi document al DNA se precizează că Elena Udrea şi-ar fi folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al PDL asupra unui reprezentant cu putere de decizie dintr-o bancă şi asupra secretarului general al ministerului, pentru ca aceştia să îşi exercite atribuţiile într-o modalitate care să permită acordarea, de către bancă, a unui credit avantajos, societăţii S.C. Europlus Computers S.R.L. Este vorba de un credit pe termen scurt, în sumă de 10.175.168 lei, acordat în iunie 2011, pentru organizarea Galei Bute.

„Consider că este o încercare de intimidare”

udrea 02Elena Udrea a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că acest nou dosar este o consecinţă a acuzaţiilor pe care ea le-a adus generalului Florian Coldea, directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii: „Mi se pare evident că apariţia dosarului e legată de declaraţiile în care l-am acuzat pe generalul Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani după acţiunea respectivă. Consider că este o încercare de intimidare. Mă aştept la orice. Este o încercare de decredibilizare a mea cu un dosar în care sunt pomenită de patru ani şi abia acum mi se stabileşte calitatea de inculpat. E o încercare de decredibilizare care, sunt convinsă, se va face după tipicul pe care l-am mai văzut: îngroparea în acuzaţii. Voi continua să spun cât voi putea lucrurile pe care le ştiu. Și nu sunt doar cele pe care le-aţi auzit”.
Elena Udrea este cercetată într-un alt dosar instrumentat de DNA, pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Faţă de aceasta, DNA a dispus măsura controlului judiciar, iar Udrea a declarat că nu o va contesta, fiindcă se simte în siguranţă ştiind că este supravegheată de poliţie. „Prefer să fiu supravegheată de poliţie, că marţea şi vinerea trebuie să merg la Secţia 2. Mă gândesc că, dacă nu mă duc, cineva mă caută”, a adăugat deputatul de Roman.

Elena Udrea l-a acuzat pe generalul Florian Coldea că vrea să deţină controlul asupra ţării şi că i s-a spus că actualul şef al SRI o urăşte, iar rezultatul ar fi dosarul penal în care ea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Deputaţii vor dezbate raportul cu privire la solicitarea DNA în termen de cinci zile.

Gala Bute a fost primul meci pe care Lucian Bute l-a disputat în România. În meciul din iulie 2011, Bute şi-a păstrat pentru a opta oară centura mondială IBF la categoria super-mijlocie, după ce l-a învins pe sportivul Jean Paul Mendy.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • pedro 10 ani ago

    Acum aflam de unde erau platite chermezele cu asociatiile de propr. si darurile electorale date sau aruncate in curtile satenilor din Creanga!Dar cine este cel care o purta ca pe moastele sfinte prin Roman sa fie votata deputat!!!A!Suntem in concediu! nu „stim nimic tata -n pod jupoaie o oaie”.Poate nu-mi publicati comentariul ca va reclam la discriminare!!

    • VILE 10 ani ago

      Au fost organizati in sistem MAFIOT la nivel national!
      Justitia sa-si faca DATORIA!

  • cetateanul 10 ani ago

    total de acord cu pedro!

  • Case de vacante 10 ani ago

    Cei din pdl au furat fara nicio limita ,iar daca nu au mai ajuns banii dupa asta , au facut taieri fara nicio mila fara nici cel mai mic regret. Speram ca justitia sa-si faca datoria si mai ales sa recupereze pagubele materiale si morale suferite de cei sarmani si multi!!

  • Cris 10 ani ago

    Foarte bine zis PEDRO! Oare e o coincidenta la concediu?